Κυριακή, 21 Απριλίου, 2024

Κορωνοϊός – Σλοβακία: Διαμαρτύρονται για τον νόμο που δίνει προνόμια στους εμβολιασμένους

Εκατοντάδες διαδηλωτές απέκλεισαν σήμερα τους δρόμους στο κέντρο της πρωτεύουσας της Σλοβακίας, Μπρατισλάβα, διαμαρτυρόμενοι εναντίον ενός νόμου που δίνει στους εμβολιασμένους κατά της Covid-19 πολίτες της χώρας ευκολότερη πρόσβαση σε δημόσιες εκδηλώσεις και χώρους, μετέδωσαν σλοβακικά μέσα ενημέρωσης.

Ο νόμος, που απαιτεί από άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί να κάνουν ένα τεστ για να έχουν μια τέτοια πρόσβαση, εγκρίθηκε από το Κοινοβούλιο την Κυριακή και υπογράφηκε τη Δευτέρα από την πρόεδρο Ζουζάνα Τσαπούτοβα.

Με τον νόμο αυτό η Σλοβακία μπήκε σε μια λίστα ολοένα και περισσότερων χωρών που ορίζουν ως προαπαιτούμενο τον πλήρη εμβολιασμό, ή ένα αρνητικό τεστ, για πρόσβαση σε κινηματογράφους, εστιατόρια και άλλους κλειστούς χώρους.

Μικρές ομάδες διαδηλωτών άρχισαν να καταφθάνουν σε μια πλατεία μπροστά από την επίσημη κατοικία της Τσαπούτοβα το πρωί, με τον αριθμό αυτών να αυξάνεται με το πέρασμα της ημέρας, ανέφερε η εφημερίδα Dennik N.

Η διαδήλωση, αν και ειρηνική, διέκοψε την ροή της κυκλοφορίας σε ολόκληρη την πόλη, αλλά η αστυνομία δεν επενέβη για να διαλύσει το πλήθος.

Παρόμοια διαδήλωση πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή έξω από το κτίριο της Βουλής, όπου οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν χρήση δακρυγόνων εναντίον διαδηλωτών που απέκλεισαν την είσοδο και εκσφενδόνιζαν αυγά στο κτίριο.

Μέχρι σήμερα, το 35,7% του πληθυσμού της χώρας είναι πλήρως εμβολιασμένο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς. Πρόκειται για ένα από τα χαμηλότερα κατά κεφαλή ποσοστά εμβολιασμού σε χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

(Visited 1 times, 1 visits today)
By