Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Κορωνοϊός: Στο «κόκκινο» τα κρούσματα στο κέντρο της Αθήνας – Ποια μέτρα βρίσκονται εν ισχύ

Να αποφευχθεί το lockdown τη δεδομένη στιγμή προσπαθούν οι υγειονομικές και πολιτικές αρχές της χώρας, σύμφωνα και με όσα είπε χθες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ωστόσο δεν θα διστάσουν να λάβουν περισσότερα μέτρα εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο για να περιοριστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού.

Η Αττική και συγκεκριμένα το κέντρο της Αθήνας, βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο «κόκκινο» της πανδημίας, καθώς σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, στην Αθήνα βρίσκονται πάνω από 900 κρούσματα κορωνοίού.

Ο υπουργός έκανε επίσης λόγο για στοχευμένα τεστ στο κέντρο της Αθήνας από τις ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ. «Ήδη, στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας υπάρχουν οι Κινητές Ομάδες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, οι οποίες κάνουν ελέγχους από γειτονιά σε γειτονιά, σε επιδημιολογικά ευάλωτες ομάδες και σε συμπολίτες μας, έτσι ώστε να έχουμε πραγματική εικόνα για το πώς πρέπει να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα. Γιατί επιδημιολογικά βλέπουμε ότι πάνω από 900 ενεργά κρούσματα βρίσκονται στην Αθήνα».

Ο υπουργός Υγείας τόνισε ακόμη ότι υλοποιείται η απόφαση για ξενοδοχεία καραντίνας «έτσι ώστε αυτούς τους υγειονομικά ευάλωτους συμπολίτες μας, οι οποίοι είναι κατά κύριο λόγο νέοι με ήπια έως καθόλου κλινικά συμπτώματα, να μπορούμε να τους προστατεύσουμε – και τους ίδιους αλλά και τους υπόλοιπους συμπολίτες μας – έχοντάς τους σε μία μερική καραντίνα 14 ημερών ώστε να μην υπερμεταδόσουν τον ιό» όπως είπε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά τις κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, επανέλαβε: «Αυξήσαμε τις κλίνες στις ΜΕΘ των νοσοκομείων μας από 557 σε 941 και σύντομα θα φτάσουμε στις 1.200, προσλαμβάνοντας μόνιμο προσωπικό και παρέχοντας εκπαίδευση σε μία άνευ προηγουμένου μεταρρύθμιση μέσα στην κρίση του κορονοϊού. Είμαι πολύ χαρούμενος που καταφέραμε μέσα στην κρίση να πλησιάζουμε αυτή τη στιγμή τις 1.000 ΜΕΘ. Με τη σημερινή κατάσταση καταφέραμε να μην έχουμε αναμονές στην Εντατική Θεραπεία.

Αυτό είναι το μείζον, το τεράστιο πρόβλημα της Μεταπολίτευσης. Αν θυμάστε, ήταν πολιτικό ρουσφέτι να βρει κανείς κρεβάτι Εντατικής Θεραπείας. Δεν θέλω να ξαναπαρουσιαστούν τέτοιες σκηνές, για αυτό και παρακαλώ όλους να σεβαστούμε τους εργαζομένους στο Ε.Σ.Υ., να προσέξουμε τον εαυτό μας, την οικογένειά μας, έτσι ώστε να μην αυξηθεί ο ρυθμός μετάδοσης του ιού, που, αν συμβεί αυτό γεωμετρικά, κανένα εθνικό σύστημα Υγείας δεν μπορεί να αντέξει».

Το διάγγελμα του Πρωθυπουργού «περιείχε» κάποιες από τις επικείμενες παρεμβάσεις για την αναχαίτιση της επιδημίας στο λεκανοπέδιο.

Η υποχρεωτική χρήση της μάσκας στους εσωτερικούς χώρους έχει τεθεί σε εφαρμογή από την περασμένη εβδομάδα.

«Οι ειδικοί μας λένε πως εάν ένας ασθενής με κορωνοϊό βρεθεί κοντά σε κάποιον υγιή συμπολίτη του και εφόσον και οι δύο φοράνε μάσκες, η πιθανότητα μετάδοσης είναι απειροελάχιστη. Πρέπει, συνεπώς, να μας γίνει συνήθεια. Και όπου είναι απαραίτητο η Πολιτεία θα επιβάλει την υποχρεωτικότητα του μέτρου» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, δίνοντας τον τόνο για την επέκταση του μέτρου παντού σε εξωτερικούς χώρους.

Η χρήση της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους με μεγάλο συγχρωτισμό, όπως είναι οι πλατείες, ή οι ουρές αναμονής για Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και είσοδο σε καταστήματα, είναι ήδη υποχρεωτική.

Ανέφερε επίσης ο Πρωθυπουργός ότι τα σχολεία πρέπει να είναι τα τελευταία που θα κλείσουν σε μία νέα έξαρση της πανδημίας, και όχι τα πρώτα. Έδωσε με αυτόν τον τρόπο τέλος σε πλήθος διαδόσεων μέσω και διαδικτυακών συζητήσεων σχετικά με επικείμενο κλείσιμο σχολείων από την ερχόμενη Δευτέρα. Ενώ σε άλλη αποστροφή του λόγου του είπε πως κλειστά σχολεία σημαίνει και κλειστά μυαλά…

Ακόμη, έδωσε την κατεύθυνση για το νέο μοντέλο εργασίας -τηλεργασία- και ψυχαγωγίας.

«Ξέρουμε ότι οι χώροι εργασίας και ψυχαγωγίας -με την ιχνηλασία που πραγματοποιούμε- μπορούν να ευνοήσουν τη μετάδοση του ιού. Σημαίνει αυτό ότι πρέπει να κλείσουν; Όχι! Πρέπει να αναπροσαρμόσουν τους κανόνες και τα ωράρια λειτουργία τους.

Η μάσκα, λοιπόν, πρέπει να είναι υποχρεωτική σε όλους τους κλειστούς χώρους. Και να αναπτυχθεί η τηλεργασία. Ενώ συνέδρια και πολιτιστικές εκδηλώσεις μπορούν να γίνουν για κάποιο διάστημα διαδικτυακά» είπε χαρακτηριστικά.

«Ο κορωνοϊός και η νοσηλεία στις ΜΕΘ αφήνουν προβλήματα» τονίζει ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος

«Η εξέλιξη της κατάστασης θα εξαρτηθεί από το πώς θα κινηθούμε» τόνισε ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος μιλώντας στον ΣΚΑΪ και υπογράμμισε ότι «η ευθύνη του καθενός είναι να χρησιμοποιεί μάσκα και να πλένει τα χέρια του και της πολιτείας να διευκολύνει την κατάσταση».

Για τη χρήση μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους ο καθηγητής Μικροβιολογίας της Σχολής Δημόσιας Διοίκησης Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής ανέφερε ότι είναι κάτι που δεν έχει συζητηθεί στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, ωστόσο εύκολα μπορεί να εφαρμοστεί καθώς και ο κόσμος το καταλαβαίνει καλύτερα.

Για το ενδεχόμενο λήψης στοχευμένων μέτρων σε συγκεκριμένες περιοχές της Αττικής υποστήριξε ότι το λεκανοπέδιο δεν μπορεί να χωριστεί εύκολα αλλά ενδεχομένως είναι ένα ζήτημα που θα συζητηθεί ανάλογα και με την πορεία του ιού.

Απευθύνθηκε, μάλιστα, ιδιαίτερα σε ηλικιωμένους, συνταξιούχους, ευπαθείς ομάδες λέγοντας ότι είναι σαφές ότι θα πρέπει να προστατεύσουν τον εαυτό τους περισσότερο, ενώ εξήγησε πως οι πολλοί θάνατοι και οι διασωληνώσεις του τελευταίου διαστήματος, ήταν οι δύο δείκτες που χτύπησαν το καμπανάκι του κινδύνου στη χώρα μας και εξήγησε ότι σε σχέση με τον Μάρτιο η ηλικιακή κατανομή των ασθενών είναι η ίδια ενώ δεν έχει κατέβει αισθητά ο μέσος όρος ηλικίας τους.

Τόνισε μάλιστα ότι νοσηλεία σε ΜΕΘ σημαίνει μεγάλη πιθανότητα θνητότητας ενώ μπορεί να αφήσει και υπολείμματα στον ανθρώπινο οργανισμό.

«Είναι απολύτως βέβαιο ότι η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία», τόνισε ο καθηγητής.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By