Κυριακή, 21 Ιουλίου, 2024

Κορωνοϊός: Συνεργασία Ισραήλ και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων

Δύο ιδιωτικές εταιρίες από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα συνεργαστούν με δύο ισραηλινές εταιρίες πάνω σε ιατρικά προγράμματα, περιλαμβανομένων αυτών για την καταπολέμηση του νέου κορωνοϊού, μετέδωσε σήμερα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων των ΗΑΕ, WAM.

Νωρίτερα σήμερα, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι η χώρα του και τα ΗΑΕ θα συνεργαστούν για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορωνοϊού. Μίλησε για επιστημονική «συνεργασία» για την καταπολέμηση της Covid-19 με τα ΗΑΕ, χώρα με την οποία το εβραϊκό κράτος δεν έχει επίσημες σχέσεις.

«Η συνεργασία αυτή θα γίνει στους τομείς της έρευνας και της ανάπτυξης, της τεχνολογίας και σε τομείς που θα βελτιώσουν την υγειονομική ασφάλεια σε όλη την περιοχή», δήλωσε ο Νετανιάχου σύμφωνα με την ανακοίνωση που ήταν γραμμένη στα εβραϊκά.

«Αυτό είναι το αποτέλεσμα εκτενών και εντατικών επαφών που έγιναν τους τελευταίους μήνες», πρόσθεσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός χωρίς να διευκρινίσει αν πρόκειται για την πρώτη επίσημη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.

Ιστορικά, οι αραβικές χώρες, εκτός της Αιγύπτου και της Ιορδανίας, έχουν θέσει τη διευθέτηση της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης ως τον όρο για την εξομάλυνση των σχέσεών τους με το Ισραήλ.

Ωστόσο τα τελευταία χρόνια, οι ισραηλινές αρχές ανέπτυξαν ανεπίσημες σχέσεις με χώρες του Κόλπου, όπως τα ΗΑΕ, με τις οποίες μοιράζονται ανησυχίες κυρίως σε σχέση με την αυξανόμενη επιρροή του Ιράν στην περιοχή.

«Όσο πιο δυνατοί είμαστε, τόσο περισσότερο έχουμε τη δύναμη να αποτρέψουμε τους εχθρούς μας», δήλωσε ο Νετανιάχου κάνοντας λόγο για προσέγγιση «φίλων» σε τοπικό πλαίσιο.

Πλαίσιο που τείνει, ωστόσο, να πλησιάσει καθοριστικές αποφάσεις της ισραηλινής κυβέρνησης για το σχέδιό της που αφορά την προσάρτηση τμημάτων της Δυτικής Όχθης, κατεχόμενου παλαιστινιακού εδάφους από το Ισραήλ από το 1967.

Η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει από 1ης Ιουλίου τη στρατηγική της για την εφαρμογή του αμερικανικού σχεδίου για τη Μέση Αναστολή, που προτείνει την προσάρτηση αυτή.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By