Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Κορωνοϊός – Τσίπρας: H EE καθυστέρησε να λάβει μέτρα – Προτείνουμε διακομματική επιτροπή

Μέχρι και την προστασία της πρώτης κατοικίας θυμήθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με φόντο την επιδημία.

Τη σύσταση διακομματικής επιτροπής για τη διεξαγωγή προσλήψεων με στόχο την αντιμετώπιση του κορωνοϊού πρότεινε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, παρουσιάζοντας δέσμη προτάσεων από πλευράς της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη θωράκιση της δημόσιας υγείας και της οικονομίας λόγω της εξάπλωσης του ιού και στην Ελλάδα.

Της σημερινής παρέμβασης του κ. Τσίπρα για τον κορωνοϊο -και όχι μόνο- προηγήθηκε τηλεφωνική του επικοινωνία νωρίτερα με τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, τον καθηγητή λοιμωξιολογίας, Σωτήρη Τσιόδρα, αλλά και τον Καθηγητή και Πρόεδρο του Τμήματος Πολιτικής της Υγείας στο London School of Economics, Ηλία Μόσιαλο, προκειμένου να ενημερωθεί για τις τελευταίες εξελίξεις.

«Τις τελευταίες μέρες και η χώρα μας βρίσκεται αντιμέτωπη με την εξάπλωση του νέου ιού που ξεκίνησε από τη Κίνα και πολύ γρήγορα έχει μεταδοθεί σχεδόν σε όλο τον πλανήτη.

Ο ιός αυτός για τη συντριπτική πλειοψηφία όσων νοσήσουν έχει ήπια συμπτώματα» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε ότι το «ευάλωτο κομμάτι του πληθυσμού, δεδομένου ότι δεν έχει ανακαλυφθεί ακόμη κάποιο φάρμακο αντιμετώπισης, μπορεί να έχει πολύ επικίνδυνη εξέλιξη. Αυτό το ευάλωτο κομμάτι του πληθυσμού έχουμε χρέος να προστατέψουμε», κάνοντας παράλληλα λόγο για ζήτημα κοινωνικής ευθύνης.

Με φόντο την μαζική εξάπλωση του κορονοϊου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν παρέλειψε να επιτεθεί στις… αγορές, σημειώνοντας ότι η «παγκόσμια κοινότητα και ιδιαίτερα η Ευρωπαϊκή Ένωση δίστασαν και εν τέλει καθυστέρησαν να λάβουν μέτρα για να αναστείλουν την εξάπλωση του ιού.

Από το φόβο των αγορών, του οικονομικού και του πολιτικού κόστους», ενώ έθεσε τις εξελίξεις στη γειτονική Ιταλία στο επίκεντρο, δηλώνοντας πώς «οφείλουν να μας παραδειγματίσουν».

Απευθυνόμενος προς το Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Τσίπρας ζήτησε από την κυβέρνηση «να πάρει άμεσα γενναία μέτρα για τη στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας, τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε υλικοτεχνική υποδομή», υποστηρίζοντας ότι ούτε η «σημερινή στελέχωση, ούτε ο σημερινός αριθμός των κρεβατιών ΜΕΘ είναι ικανός να ανταποκριθεί σε μια πιθανή εξάπλωση της επιδημίας».

«Προτείνουμε, λοιπόν, να δημιουργήσει άμεσα διακομματική επιτροπή μέσω της οποίας θα προκηρυχθούν 4.000 νέες θέσεις μόνιμων γιατρών και νοσηλευτών.

Τουλάχιστον 1000 επαγγελματίες υγείας πρέπει τις επόμενες μέρες να ενισχύσουν τις ΜΕΘ και τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών» εισηγήθηκε ο κ. Τσίπρας, υποδεικνύοντας ότι αυτοί «μπορούν να διοριστούν με ετήσιες ή διετείς συμβάσεις, έχοντας όμως ειδική μοριοδότηση για να καλύψουν μέρος των μόνιμων θέσεων που θα προκηρυχθούν».

Μάλιστα, αιτήθηκε να «ανανεωθούν όλες οι συμβάσεις, για οποιαδήποτε κατηγορία προσωπικού του ΕΣΥ, που λήγουν τους επόμενους μήνες», ενώ προσδιόρισε στα 150 εκατομμύρια ευρώ το έκτακτο κονδύλι για την μετατροπή μεγάλων νοσοκομειακών μονάδων σε ειδικές μονάδες νοσηλείας, προτείνοντας επιπλέον και την επίταξη μονάδων από ιδιωτικά νοσηλευτήρια, προκειμένου να ενταχθούν στον εθνικό σχεδιασμό αντιμετώπισης της νόσου.

Συμπληρωματικός προϋπολογισμός

Επιπλέον, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε έκτακτα μέτρα και για την ανακούφιση της οικονομίας από τις επιπτώσεις του κορονοϊου, υπενθυμίζοντας με νόημα ότι “η κυβέρνηση της ΝΔ παρέλαβε την οικονομία να τρέχει με ρυθμούς 2,8% το καλοκαίρι και το Δεκέμβρη την οδήγησε στο 1%”, διαβλέποντας εκτροχιασμό των στόχων του προϋπολογισμού λόγω του νέου ιού.

Με αυτά τα δεδομένα, «η κυβέρνηση οφείλει να φέρει άμεσα προς ψήφιση στη Βουλή συμπληρωματικό προϋπολογισμό με επαναπροσδιορισμό του ύψους της προβλεπόμενης ανάπτυξης αλλά και με νέα αναπτυξιακά μέτρα για την θωράκιση της οικονομίας» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε λέγοντας ότι «αυτό βεβαίως προϋποθέτει άμεση διεκδίκηση μείωσης του στόχου του τρέχοντος έτους για τα πρωτογενή πλεονάσματα».

Στη λίστα έκτακτων μέτρων του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση των πολύπλευρων επιπτώσεων του κορονοϊου περιλαμβάνεται και η προστασία της πρώτης κατοικίας, παρά το χρονικό περιθώριο μέχρι τις αρχές Μαΐου.

«Η κυβέρνηση οφείλει να αναστείλει τώρα τον σχεδιασμό της για κατάργηση της προστασίας της πρώτης κατοικίας, που ξεκινά από 1η Μαίου» τόνισε ο κ. Τσίπρας και «μου είναι αδιανόητο την ώρα που θα πρέπει συμπολίτες μας να μπαίνουν σε κατ’ οίκον περιορισμό, η κυβέρνηση να επιτρέπει στα funds να βγάζουν ολόκληρες οικογένειες έξω από τα σπίτια τους», κατέληξε.

Φειδωλός για την Εκκλησία

Παρά την μακροσκελή τοποθέτησή του, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμφανίστηκε εξαιρετικά φειδωλός απέναντι στη στάση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, σε αντιδιαστολή με την αιχμηρή χθεσινή ανακοίνωση της Κουμουνδούρου για το θέμα.

«Ο νέος κορωνοϊός δεν δοκιμάζει μόνο την αντοχή της Δημόσιας υγείας. Κυρίως θα δοκιμάσει και τη συνοχή της κοινωνίας μας» εξήγησε ο κ. Τσίπρας και προέταξε την συλλογική ευθύνη, η οποία βαραίνει κατά τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης τα κόμματα, την εκκλησία, τους φορείς της κοινωνίας μας.

Ολόκληρη η δήλωση Τσίπρα:

Τις τελευταίες μέρες και η χώρα μας βρίσκεται αντιμέτωπη με την εξάπλωση του νέου ιού που ξεκίνησε από τη Κίνα και πολύ γρήγορα έχει μεταδοθεί σχεδόν σε όλο τον πλανήτη.

Ο ιός αυτός για τη συντριπτική πλειοψηφία όσων νοσήσουν έχει ήπια συμπτώματα.

Ωστόσο για το ευάλωτο κομμάτι του πληθυσμού, δεδομένου ότι δεν έχει ανακαλυφθεί ακόμη κάποιο φάρμακο αντιμετώπισης, μπορεί να έχει πολύ επικίνδυνη εξέλιξη.

Αυτό το ευάλωτο κομμάτι του πληθυσμού έχουμε χρέος να προστατέψουμε. Είναι ζήτημα κοινωνικής ευθύνης. Είναι ζήτημα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης.

Η Παγκόσμια κοινότητα και ιδιαίτερα η Ευρωπαϊκή Ένωση δίστασαν και εν τέλει καθυστέρησαν να λάβουν μέτρα για να αναστείλουν την εξάπλωση του ιού.

Από το φόβο των αγορών, του οικονομικού και του πολιτικού κόστους.

Ως συνήθως, σκέφτηκαν πρώτα τα οικονομικά συμφέροντά και μετά τους ανθρώπους.

Ωστόσο αυτή η λογική είναι εξαιρετικά κοντόφθαλμη, αφού η ολιγωρία οδηγεί τελικά σε αποφάσεις εκ των υστέρων, που έχουν ακόμη μεγαλύτερο κόστος.

Οι εξελίξεις στη γειτονική Ιταλία οφείλουν να μας παραδειγματίσουν.

Ώστε να πάρουμε έγκαιρα κάθε δυνατό προληπτικό μέτρο και να αποφύγουμε τη ραγδαία εξάπλωση του ιού, που θα οδηγήσει σε γενικευμένη καραντίνα.

Πρώτα από όλα η κυβέρνηση οφείλει να πάρει άμεσα γενναία μέτρα για τη στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας, τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε υλικοτεχνική υποδομή.

Ούτε η σημερινή στελέχωση, ούτε ο σημερινός αριθμός των κρεβατιών ΜΕΘ είναι ικανός να ανταποκριθεί σε μια πιθανή εξάπλωση της επιδημίας.

Προτείνουμε, λοιπόν, να δημιουργήσει άμεσα διακομματική επιτροπή μέσω της οποίας θα προκηρυχθούν 4.000 νέες θέσεις μόνιμων γιατρών και νοσηλευτών.

Τουλάχιστον 1000 επαγγελματίες υγείας πρέπει τις επόμενες μέρες να ενισχύσουν τις ΜΕΘ και τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών.

Αυτοί μπορούν να διοριστούν με ετήσιες ή διετείς συμβάσεις, έχοντας όμως ειδική μοριοδότηση για να καλύψουν μέρος των μόνιμων θέσεων που θα προκηρυχθούν.

Ενώ ταυτόχρονα πρέπει να ανανεωθούν όλες οι συμβάσεις, για οποιαδήποτε κατηγορία προσωπικού του ΕΣΥ, που λήγουν τους επόμενους μήνες.

Ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπιση της επιδημίας, είναι αστείο να αυξάνεται μόνο κατά 15 εκατομμύρια.

Χρειάζεται ένα έκτακτο κονδύλι τουλάχιστον 150 εκ, ώστε να μπορεί να αντιμετωπιστεί τόσο η μετατροπή μεγάλων νοσοκομειακών μονάδων σε ειδικές μονάδες νοσηλείας, όσο και η αγορά εξοπλισμού ΜΕθ, για τη στελέχωσή τους.

Ενώ ταυτόχρονα πρέπει να προβλέψουμε την επίταξη μονάδων από ιδιωτικά νοσηλευτήρια, προκειμένου να ενταχθούν στον εθνικό σχεδιασμό αντιμετώπισης της νόσου.

Όλα τα παραπάνω μια υπεύθυνη Πολιτεία οφείλει να τα σχεδιάσει έγκαιρα.

Ακόμη και αν δε χρειαστούν, που όλοι το ευχόμαστε, κέρδος θα είναι να ενισχύσουμε το Εθνικό μας Σύστημα Υγείας.

Αντίστοιχα έκτακτα μέτρα όμως η κυβέρνηση οφείλει να λάβει και για τις επιπτώσεις στην οικονομία.

Ήδη, πολύ πριν κάνει την εμφάνισή του ο νέος ιός, τα αποτελέσματα της ΕΛΣΤΑΤ διέψευσαν παταγωδώς το αφήγημα περί μεγέθυνσης των ρυθμών ανάπτυξης.

Η κυβέρνηση της ΝΔ παρέλαβε την οικονομία να τρέχει με ρυθμούς 2,8% το καλοκαίρι και το Δεκέμβρη την οδήγησε στο 1%.

Με τα νέα δεδομένα δε, που δημιουργεί ο νέος ιός, είναι προφανές ότι οι στόχοι του προϋπολογισμού έχουν ήδη εκτροχιαστεί.

Αυτό όμως δε σημαίνει ότι δε πρέπει να γίνει οτιδήποτε είναι απαραίτητο προκειμένου να προστατέψουμε τη δημόσια υγεία.

Συνεπώς η κυβέρνηση οφείλει να φέρει άμεσα προς ψήφιση στη Βουλή συμπληρωματικό προϋπολογισμό με επαναπροσδιορισμό του ύψους της προβλεπόμενης ανάπτυξης αλλά και με νέα αναπτυξιακά μέτρα για την θωράκιση της οικονομίας.

Αυτό βεβαίως προϋποθέτει άμεση διεκδίκηση μείωσης του στόχου του τρέχοντος έτους για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Ώστε να δημιουργηθεί ο απαραίτητος δημοσιονομικός χώρος τόσο για δαπάνες ενίσχυσης του ΕΣΥ όσο και για μέτρα ενίσχυσης εργαζομένων και επιχειρήσεων που ενδεχομένως πληγούν.

Τέλος η κυβέρνηση οφείλει να αναστείλει τώρα τον σχεδιασμό της για κατάργηση της προστασίας της πρώτης κατοικίας, που ξεκινά από 1η Μαίου.

Μου είναι αδιανόητο την ώρα που θα πρέπει συμπολίτες μας να μπαίνουν σε κατ’ οίκον περιορισμό, η κυβέρνηση να επιτρέπει στα funds να βγάζουν ολόκληρες οικογένειες έξω από τα σπίτια τους.

Ο νέος κορωνοϊός δεν δοκιμάζει μόνο την αντοχή της Δημόσιας υγείας.

Κυρίως θα δοκιμάσει και τη συνοχή της κοινωνίας μας. Μπορούμε όμως να τον νικήσουμε.

Η κυβέρνηση οφείλει να ακούσει και να υλοποιήσει τις προτάσεις μας. Έχει χρέος και κοινωνική ευθύνη.

Αλλά όλοι έχουμε ευθύνη.Τα κόμματα, η εκκλησία, οι συλλογικοί φορείς της κοινωνίας μας.

Όλοι μαζί, με τη συμπεριφορά μας, μπορούμε να δείξουμε ότι νοιαζόμαστε για τον διπλανό, για τον ευάλωτο συνάνθρωπό μας.

Δεν είναι ζήτημα αυταρχισμού και πειθαρχίας. Είναι ζήτημα κοινής λογικής. Κοινής λογικής και ανθρωπιάς.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By