Πέμπτη, 2 Φεβρουαρίου, 2023

Κορωνοϊός – Βρετανία: Η βασίλισσα εγκατέλειψε το παλάτι – Σχέδιο να μπει σε καραντίνα

Στο κάστρο του Ουίνδσορ μεταφέρθηκε την Πέμπτη η 93χρονη βασίλισσα Ελισάβετ, μετά το έκτακτο υπουργικό συμβούλιο, που συγκάλεσε ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

 Αν και αρχικά πηγή από το παλάτι είχε δηλώσει πως η «αειθαλής» μονάρχης είναι αποφασισμένη να συνεχίσει να εκτελεί κανονικά τα καθήκοντά της για να σταματήσει ο εθνικός πανικός, η αλματώδης αύξηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και των θανάτων από τον φονικό ιό στο Ηνωμένο Βασίλειο έπεισαν την Ελισάβετ πως θα πρέπει να προστατέψει την υγεία της.

Καθώς την Κυριακή τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού στο Ηνωμένο Βασίλειο ανήλθαν στα 1.372 από 1.140 το Σάββατο και στους 35 οι νεκροί από 21 χθες, μελετάται η πιθανότητα η βασίλισσα και ο 98χρονος βασιλικός σύζυγος, πρίγκιπας Φίλιππος, να μπουν σε καραντίνα στο κτήμα τους στο Σάντριγχαμ, όπου ο δούκας του Εδιμβούργου περνά τον περισσότερο χρόνο του, μετά την παραίτηση από τα επίσημα καθήκοντά του το φθινόπωρο του 2017.

Πηγή από το παλάτι δήλωσε στον βρετανικό Τύπο πως η κατάσταση της υγείας της βασίλισσας είναι καλή, αλλά θεωρήθηκε καλύτερο να απομακρυνθεί από το Μπάκιγχαμ, καθώς ένα μεγάλο μέρος του προσωπικού της έχει πανικοβληθεί εξαιτίας του κορωνοϊού.

Η ίδια πηγή πρόσθεσε πως μέχρι πρόσφατα η μονάρχης δεχόταν πολύ κόσμο στο παλάτι, αλλά με τα 94α γενέθλιά της να πλησιάζουν σε μερικές εβδομάδες οι σύμβουλοί της έκριναν πως είναι καλύτερο να μην τεθεί σε κίνδυνο η υγεία της.

Το παλάτι του Μπάκιγχαμ βρίσκεται στο κέντρο του Λονδίνου και απασχολεί περισσότερο προσωπικό από τις υπόλοιπες βασιλικές κατοικίες.

Αν και προς το παρόν, κανείς από τους εργαζόμενους δεν έχει νοσήσει από τον θανατηφόρο ιό, μελετάται ακόμα και η μετακίνηση μέρους των εργαζομένων, όσο διαρκεί η κρίση του κορωνοϊού. Στο παλάτι του Μπάκιγχαμ εργάζονται 500 άτομα, στο κάστρο του Ουίνδσορ 100 και στο βασιλικό κτήμα στο Σάντριγχαμ οι εργαζόμενοι είναι ελάχιστοι.

Το πρωί της Κυριακής η βασίλισσα Ελισάβετ πήγε στην εκκλησία στο Ουίνδσορ χωρίς την συνοδεία άλλων μελών της βασιλικής οικογένειας, όπως συμβαίνει συνήθως, όμως, ήδη, από την Παρασκευή ακυρώθηκαν οι προσεχείς επισκέψεις της σε Τσεσάιρ και Κάμντεν ενώ μελετάται η ακύρωση των ετήσιων garden parties στο Μπάκιγχαμ, τον Μάιο και τον Ιούνιο, στα οποία συναθροίζεται πλήθος καλεσμένων.

Σε καραντίνα στα σπίτια τους για 4 μήνες όλοι οι Βρετανοί άνω των 70 ετών
Ο Βρετανός υφυπουργός Υγείας Ματ Χάνοκ δήλωσε σήμερα στο Sky News πως η κυβέρνηση μελετά το ενδεχόμενο όλοι οι πολίτες άνω των 70 ετών να απομονωθούν στα σπίτια τους, έστω κι αν δεν έχουν συμπτώματα κορωνοϊού, καθώς το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) δεν διαθέτει επαρκή ποσότητα συσκευών για μηχανική υποστήριξη αναπνοής.

Ο ίδιος, ανέφερε πως κατανοεί ότι η αυτοαπομόνωση είναι κάτι δύσκολο, όμως, προέβλεψε πως η σχετική οδηγία θα δοθεί στους πολίτες άνω των 70 ετών τις προσεχείς εβδομάδες. 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By