Πέμπτη, 20 Ιουνίου, 2024

Κως: Όχι στην παραχώρηση κτηρίων για την εκπαίδευση των παιδιών μεταναστών και προσφύγων

Όσοι έχουν ανάγκη εκπαίδευσης να μεταφέρονται σε μόνιμες δομές στην ηπειρωτική Ελλάδα.

kos

Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν οι σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων σε συνάντηση που είχαν με τον προϊστάμενο Εκπαίδευσης Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου Β. Καραγιάννη, τονίζουν ότι όλοι συμφώνησαν πως «όλα τα παιδιά δικαιούνται εκπαίδευσης» και τάσσονται «υπέρ του δικαιώματος των προσφυγόπουλων και μεταναστών στην εκπαίδευση».

Ωστόσο, δεν θέλουν την παραχώρηση των σχολικών κτιρίων, επικαλούμενοι τις ιδιαιτερότητες του νησιού και τις επιπτώσεις που ήδη υπάρχουν από την παραμονή προσφύγων και μεταναστών στο νησί.

Πιο συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση, επισημαίνεται ότι: «η πλειοψηφία των ανηλίκων είναι έφηβοι μετανάστες και όχι πρόσφυγες και ότι κανένας πρόσφυγας και μετανάστης δεν έχει εμβολιαστεί, ενώ είναι ανοργάνωτο το σύστημα υγιεινής και περίθαλψης τους, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι σχολικές εγκαταστάσεις και οι τουαλέτες τους, για ιατρικούς λόγους».

Επίσης αναφέρουν ότι η έλλειψη σχολικών υποδομών και οι ελλείψεις που υπάρχουν, θα επιδεινωθούν εάν ενταχθούν τα προσφυγόπουλα στο σύστημα εκπαίδευσης και καταλήγουν στις εξής προτάσεις:

α. όσοι έχουν ανάγκη εκπαίδευσης να μεταφέρονται σε μόνιμες δομές στην ηπειρωτική Ελλάδα
β. για κάλυψη προσωρινών αναγκών συμφωνούν με την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων και μεταναστών αλλά μέσα στο hotspot γιατί όπως αναφέρουν «δεν έχουμε υποδομές, με ευθύνες του κράτους κι όχι της κοινωνίας»

Τέλος η ανακοίνωση καταλήγει: «Σε περίπτωση που αγνοηθούν οι προτάσεις μας, θα προβούμε σε δυναμικές κινητοποιήσεις».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By