Πέμπτη, 23 Σεπτεμβρίου, 2021

Κόσοβο: Στις κάλπες με φαβορί το κόμμα του Άλμπιν Κούρτι

Ομαλά διεξάγονται σήμερα, Κυριακή, οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές στο Κόσοβο όπου περίπου 1,8 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται στις κάλπες για την εκλογή των 120 μελών του Κοινοβουλίου.

Φαβορί στις δημοσκοπήσεις το κίνημα του πρώην πρωθυπουργού Άλμπιν Κούρτι, εντούτοις εφόσον οι προγνώσεις επιβεβαιωθούν ο ίδιος δεν θα μπορέσει να αναλάβει την πρωθυπουργία έως το Σεπτέμβριο λόγω προηγούμενης καταδίκης.

Οι κάλπες σε όλα τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν κανονικά στις 07:00 η ώρα το πρωί και παρά το τσουχτερό κρύο παρατηρείται μεγάλη προσέλευση ψηφοφόρων.

Την ψήφο των πολιτών διεκδικούν 28 πολιτικά κόμματα και συνδυασμοί.

«Αυτοδιάθεση», του οποίου ηγείται ο πρώην πρωθυπουργός “Αλμπιν Κούρτι αναμένεται να αναδειχθεί νικητής των εκλογών.

Κάποιες δημοσκοπήσεις μάλιστα δίδουν στο κίνημα «Αυτοδιάθεση» ποσοστό που θα αγγίζει το 50%, γεγονός που εάν επαληθευτεί θα σημαίνει ότι μπορεί να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση με την συνεργασία βουλευτών που προέρχονται από τις μειονότητες.

Ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι στις βουλευτικές εκλογές δεν μπόρεσε να θέσει υποψηφιότητα ο ίδιος ο αρχηγός του κινήματος «Αυτοδιάθεση» Άλμπιν Κούρτι διότι καταδικάστηκε για το αδίκημα της «παρακώλυσης κοινοβουλευτικού έργου» πριν από τρία χρόνια, όταν ενεργοποίησε δακρυγόνο εντός της αίθουσας συνεδριάσεων της Ολομέλειας.

Η νομοθεσία στο Κόσοβο απαγορεύει την διεκδίκηση δημοσίου αξιώματος για διάστημα τριών ετών σε καταδικασθέντες για ποινικά αδικήματα ανεξαρτήτως εάν στο μεταξύ έχουν εκτίσει την ποινή που τους επιβλήθηκε.

Ο Άλμπιν Κούρτι δεν θα μπορέσει, επίσης, να αναλάβει και καθήκοντα πρωθυπουργού μέχρι τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους που θα παρέλθει η περίοδος των τριών ετών από την καταδίκη του και αρθεί η απαγόρευση συμμετοχής του στα κοινά.

Εκτός από το κίνημα «Αυτοδιάθεση» στην Βουλή αναμένεται να εκπροσωπηθούν επίσης η Δημοκρατική Ένωση Κοσόβου (LDK), το Δημοκρατικό Κόμμα Κοσόβου (PDK) του τέως προέδρου Δημοκρατίας και κατηγορούμενου για εγκλήματα πολέμου Χάσιμ Θάτσι και η Συμμαχία για το Μέλλον του Κοσόβου (ΑΑΚ), της οποίας ηγείται ο πρώην πρωθυπουργός Ράμους Χαραντινάι.

Οι εθνικές μειονότητες, όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα, θα εκπροσωπηθούν με 20 βουλευτές εκ των οποίων οι δέκα θα προέρχονται από την σερβική κοινότητα. Στις γραμμές των Σέρβων τα πράγματα είναι ξεκάθαρα κι απ ότι όλα δείχνουν η Σερβική Λίστα (SL) που υποστηρίζεται από το Βελιγράδι θα επικρατήσει καταλαμβάνοντας και τις δέκα έδρες.

Κατά την προεκλογική περίοδο στο Κόσοβο τα θέματα που κυριάρχησαν ήταν η οικονομική ανάπτυξη και η αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας στην οικονομία και η πάταξη της διαφθοράς, ενώ στο περιθώριο βρέθηκε το ζήτημα της οριστικής επίλυσης των διαφορών με την Σερβία και η διαδικασία διαλόγου που βρίσκεται σε εξέλιξη υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By