Σάββατο, 11 Μαΐου, 2024

Κοτζιάς: Η Ε.Ε πρέπει να σκέφτεται και πέρα από τη μύτη της

Ο υπουργός Εξωτερικών μίλησε σε εκδήλωση του πανεπιστημίου της Οξφόρδης

kotzias

«Η ελληνική εξωτερική πολιτική στον καιρό της κρίσης είναι μια πολιτική, ενεργητική, υπεύθυνη, που υλοποιείται μέσω πρωτοβουλιών. Είναι μια πολιτική που δεν θέλει να χωρίζει, αλλά να ενώνει. Που δεν θέλει να υποτάσσεται στο παρελθόν, αλλά να αξιοποιεί για το αύριο». Αυτό ήταν ένα από τα βασικά σημεία της ομιλίας του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά στην ετήσια διάλεξη του κέντρου Ευρωπαϊκών Σπουδών και Νότιο Ανατολικής Ευρώπης (SEESOX) του κολεγίου St Antony’s του πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Ο Έλληνας υπουργός υποστήριξε πως η ελληνική εξωτερική πολιτική θα πρέπει να κινείται στο τρίπτυχο της διαπραγμάτευσης, διαβούλευσης, διαιτησίας «τα τρία Δέλτα» όπως είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι η Ελλάδα θα πρέπει να ειδικεύεται όλο και περισσότερο σε αυτούς τους τομείς και εκμεταλλευόμενη τις καλές σχέσεις της με πολλές χώρες, να συμβάλει καταλυτικά στην επίλυση διμερών προβλημάτων. Όπως ενδεικτικά επεσήμανε «Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι, Ιρανοί και Ευρωπαίοι, Ουκρανοί και Ρώσοι μπορούν να βρουν φιλοξενία στη χώρα μας, σε ένα από τα εκατοντάδες νησιά μας, για να συνομιλήσουν με ησυχία και ηρεμία για τα μεγάλα προβλήματα που τους απασχολούν».

Ο κ. Κοτζιάς άσκησε έντονη κριτική στην ΕΕ, λέγοντας ότι δεν πρέπει να διαχειρίζεται το μέλλον ως στιγμιαία ενέργεια ή ως συμβούλιο μετόχων που σκέφτεται μόνο τα κέρδη του τριμήνου. «Θα πρέπει να μάθει να σκέφτεται πέρα από τη μύτη της», όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε. Με αυτό το σκεπτικό, κάλεσε την ΕΕ να ξαναμάθει να σκέφτεται μακροπρόθεσμα και να αναλογίζεται τις συνέπειες των επιλογών και των πεπραγμένων της. «Θα πρέπει κάθε επιλογή της να εμπεριέχει στοιχεία οραματικά, από τις αξίες και τα οράματα μιας δημοκρατικής πολιτείας» επεσήμανε.

Επιπλέον, ο Έλληνας υπουργός άσκησε έντονη κριτική στο Βερολίνο χαρακτηρίζοντάς το «Νέα Ρώμη», στη γραφειοκρατία των Βρυξελλών και στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Όπως σημείωσε, οι παράγοντες αυτοί τείνουν να εξελίξουν την ΕΕ από ένα σύστημα που στηρίζονταν στο κράτος δικαίου και στον πολιτισμό της αναζήτησης συμβιβασμών, σε ένα νέο είδος αυτοκρατορίας.

«Πιστεύουμε σε μια Ευρώπη της δημοκρατίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της ισότητας και της συμμετοχής όλων των κρατών μελών, με τα ίδια δικαιώματα. Που θα διασφαλίζει τον σεβασμό στον Ευρωπαϊκό Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, που με τόση ευκολία καταπάτησε η τρόικα στην Ελλάδα» συμπλήρωσε ο κ. Κοτζιάς.

Πρόσφυγες  

Εκτενή αναφορά έκανε στο θέμα των προσφύγων και στην κατάσταση που επικρατεί στην ανατολική Μεσόγειο λέγοντας πως αν από τη Λιβύη μετακινούνται 1 με 2 εκατ. πρόσφυγες, από την Συρία φεύγουν 12 εκατ., ενώ ανάλογος αριθμός προσφύγων ακολουθούν από άλλες χώρες. Όπως εμφαντικά επεσήμανε, μόνο φέτος ήρθαν στην Ελλάδα 200.000 άτομα από τη Συρία και 300.000 από το Αφγανιστάν και το Πακιστάν, ενώ αναρωτήθηκε τι θα συμβεί στην Μεσόγειο αν αποσταθεροποιηθεί η Αίγυπτος των 95 εκατ. κατοίκων που έχει 65 εκατ. νέους, στη συντριπτική τους πλειονότητα άνεργους.

Ουκρανία  

Για την κρίση στην Ουκρανία είπε ότι ως Έλληνες είμαστε περήφανοι για τη βοήθεια που έχουμε δώσει στην περιοχή και πως η χώρας μας έχει έντονο ενδιαφέρον για τη Μαριούπολη. «Εκεί ζουν πάνω από 150.000 Ουκρανοί ελληνικής καταγωγής» τόνισε ο Έλληνας υπουργός και υπογράμμισε πως η Ελλάδα είναι η μόνη δυτική δύναμη που πήρε το ρίσκο να διατηρήσει διπλωματική αντιπροσωπεία στην περιοχή.

Σκόπια

Για την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας( FYROM) σημείωσε ότι δεν σέβεται το διεθνές δίκαιο και την ευρωπαϊκή κουλτούρα συμβιβασμών και γι αυτό αντιμετωπίζει προβλήματα τόσο με την Ελλάδα όσο και με την Αλβανία. Παράλληλα, κατηγόρησε δυνάμεις της Δύσης ότι δεν βοηθούν στην επίλυση των διμερών προβλημάτων της, καθώς της υπόσχονται «πως θα αναλάβουν εκείνοι να πιέσουν» για λογαριασμό της. Πράγμα που σταματάει την «ηγεσία αυτής της χώρας να προβεί από μόνη της στους απαραίτητους συμβιβασμούς και συνεννοήσεις» υποστήριξε ο Έλληνας υπουργός. Πάνω απ΄ όλα όμως, όπως είπε ο κ. Κοτζιάς, «η χώρα αυτή θα πρέπει να ξεπεράσει τον αλυτρωτισμό και τα σοβινιστικά σχέδια για μια μεγάλη FYROM».

Αλβανία

Παρόμοια σχέδια ονειρεύονται κάποιοι και για τη «μεγάλη» Αλβανία. Έτσι, παράγουν χάρτες που συμπεριλαμβάνουν τμήματα της βόρειας Ελλάδος και νησιά του Ιονίου, είπε ο Έλληνας ΥΠΕΞ όταν ήρθε η σειρά να μιλήσει για αυτήν. Παράλληλα, όμως, επεσήμανε πως Ελλάδα και Αλβανία συνδέονται με ένα πλούσιο κοινό παρελθόν, κοινά όνειρα και προοπτικές. Τόνισε δε ότι η χώρα μας φιλοξενεί τους περισσότερους Αλβανούς στον κόσμο, οι οποίοι συμβάλλουν σημαντικά στο ΑΕΠ της Ελλάδος.

Δεν δίστασε να αναφερθεί και σε άλλα προβλήματα που έχουν οι δύο χώρες όπως η μη εφαρμογή των διμερών συμφωνιών και διεθνών νόμων από την Αλβανία. Η καταπάτηση των δικαιωμάτων της Ελληνικής μειονότητας. «Έχουμε την επιθυμία και τη θέληση όμως να λύσουμε αυτά τα προβλήματα και να ξεπεράσουμε κάθε δυσκολία. Είμαστε έτοιμοι να προτείνουμε στο άμεσο μέλλον ένα πακέτο λύσεων» τόνισε ο κ. Κοτζιάς.

Κύπρος

Τη σχέση Ελλάδας και Κύπρου ο Έλληνας υπουργός τη χαρακτήρισε «κομβική» λέγοντας πως θέλουμε μια Κύπρο πραγματικά ανεξάρτητη και κυρίαρχη χωρίς την παρουσία τρίτων δυνάμεων. «Αν μας ενοχλεί – και ορθά – η παρουσία ξένων δυνάμεων στην Ουκρανία, ένα κράτος μη μέλος της Ένωσης, η ενόχληση πρέπει να είναι πολλαπλή για την κατοχή μέρους της Κύπρου, κράτους μέλους της ΕΕ, από ξένη δύναμη» υπογράμμισε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, τόνισε ότι η Ελλάδα επιθυμεί μια ολική και πραγματική λύση για το Κυπριακό. «Μια λύση που θα δίνει τη δυνατότητα στους Τουρκοκύπριους να νιώθουν το νησί ως τα σπίτι τους και στους Ελληνοκύπριους να νιώθουν ασφαλείς» ανέφερε.

Τουρκία

Τέλος για τις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκία ανέφερε ότι τα δύο κράτη συνυπάρχουν πολλά χρόνια στην ίδια περιοχή και ότι μοιράζονται πολλά κοινά στοιχεία. » Ο Αλλάχ, όπως είπα στην “Αγκυρα, μας έριξε στα ίδια μέρη. Πρέπει να συμβιώσουμε. Να διαμορφώσουμε συνθήκες συνεργασίας. Η λύση του Κυπριακού και ο τερματισμός κάθε διάθεσης παρεμβάσεων ή απειλών, θα απελευθερώσει πολλαπλές συνεργατικές δυνάμεις ανάμεσα στους δύο λαούς» είπε ο κ. Κοτζιάς.