Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου, 2022

Κουμουτσάκος: Αθήνα και Λευκωσία θεματοφύλακες για το Κυπριακό

«Παρά την τουρκική αδιαλλαξία, εμείς, Λευκωσία και Αθήνα, πρέπει να είμαστε ο θεματοφύλακας της προσπάθειας για την εξεύρεση λύσης».

Αυτά αναφέρει σε συνέντευξή του στη «Βραδυνή της Κυριακής» ο βουλευτής Β’ Αθήνας και τομεάρχης Εξωτερικών της Ν.Δ. Γιώργος Κουμουτσάκος για το μείζον εθνικό θέμα, το Κυπριακό.

Επισημαίνει ότι η Διάσκεψη της Γενεύης αποτέλεσε ένα βήμα προς την επίλυση του Κυπριακού, ωστόσο τονίζει ότι «είναι πολλά τα σοβαρά ζητήματα που παραμένουν ανοικτά». Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «η προσπάθεια πρέπει να συνεχισθεί γιατί το σημερινό καθεστώς παράνομης κατοχής είναι απαράδεκτο και πρέπει να λήξει», ξεκαθαρίζοντας: «Ναι, στη λύση. Όχι, όμως, σε οποιαδήποτε πρόταση λύσης».

Σχετικά με τα δημοσιεύματα για διαφωνίες Κοτζιά- Αναστασιάδη, ο κ. Κουμουτσάκος αναφέρει: «Εγώ διαβάζω τις επίσημες- δημόσιες τοποθετήσεις Αθήνας και Λευκωσίας. Μένω σε αυτές και όχι στα όποια δημοσιεύματα», επισημαίνοντας την αδήριτη ανάγκη να διατηρηθεί άρρηκτη η εθνική ομοψυχία και ο ουσιαστικός συντονισμός». Παράλληλα, αποδίδει σε γεωστρατηγικούς και γεωπολιτικούς λόγους την αδιαλλαξία Ερντογάν για την παραμονή τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο. Παρόλα αυτά εκφράζει την ελπίδα ότι «η Άγκυρα θα μπορέσει να ξεπεράσει αυτές τις αγκυλώσεις και να δει ότι η επίλυση του Κυπριακού -με μια επανενωμένη ευρωπαϊκή Κύπρο- είναι προς το συμφέρον ολόκληρης της περιοχής, και τελικά και προς το δικό της συμφέρον».

Τέλος, κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «ο εγκλωβισμός της σε ιδεοληψίες, αλλά και η αποδεδειγμένη βαριά ελλειμματική διαπραγματευτική ικανότητά της -με μοντέλο προς αποφυγήν την οικονομική διαπραγμάτευση- δεν δημιουργούν καμία αίσθηση σιγουριάς και εμπιστοσύνης».

(Visited 1 times, 1 visits today)