Σάββατο, 10 Ιουνίου, 2023

Κουντουρά: Βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος στον τουρισμό μέσω ΕΣΠΑ

Για βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος έκανε λόγο η Υπουργός Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά, στα εγκαίνια της 32ης Διεθνούς Έκθεση Τουρισμού Philoxenia 2016.

Ειδικότερα, η Έλενα Κουντουρά, ανέφερε: «Την τελευταία διετία έχει αυξηθεί το εγχώριο και διεθνές ενδιαφέρον για νέες τουριστικές επενδύσεις υψηλής ποιότητας και εκτιμούμε ότι θα συνεχιστεί με ακόμη υψηλότερους ρυθμούς τα επόμενα χρόνια. Πραγματοποιούμε επαφές με οικονομικούς και επενδυτικούς φορείς του εξωτερικού και με Ομίλους που διερευνούν πλέον συγκεκριμένες ευκαιρίες.

Διαμορφώνουμε συνθήκες για ένα πιο φιλικό και ελκυστικό περιβάλλον για τους υποψήφιους επενδυτές, και προωθούμε ταχύτερα τις διαδικασίες μέσω της υπηρεσίας one-stop-shop του υπουργείου. Ήδη σε διάφορα στάδια εγκρίσεων βρίσκονται 140 σχέδια που είχαν υποβληθεί την τελευταία διετία στις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου νέων τουριστικών καταλυμάτων 4 και 5 αστέρων και υφιστάμενων καταλυμάτων σε όλη τη χώρα για έργα αναβάθμισης ή και επέκτασης».

Στη συνέχεια, πρόσθεσε: «Με βάση τον προϋπολογισμό που έχουμε εξασφαλίσει, οι ενισχύσεις προς τις υφιστάμενες και νέες μικρομεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις θα ξεπεράσουν τα 210 εκατ. ευρώ μέσω δύο προγραμμάτων του ΕΣΠΑ. Το πρόγραμμα για επενδύσεις εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης των υφιστάμενων μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων με προϋπολογισμό 90 εκατ. ευρώ, βρίσκεται ήδη στο στάδιο της αξιολόγησης των προτάσεων που έχουν υποβληθεί. Στις αρχές του 2017 προγραμματίζουμε την προκήρυξη του νέου προγράμματος για την ίδρυση νέων μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων».

Παράλληλα τόνισε πως για πρώτη φορά το υπουργείο συμμετέχει σε συγχρηματοδοτούμενα ευρωπαϊκά προγράμματα, όπως το πρόγραμμα διακρατικής συνεργασίας INTERREG για έργα εξοικονόμησης ενέργειας των μικρών καταλυμάτων, το πρόγραμμα ανάπτυξης δικτύου καταδυτικών πάρκων και προώθησης του καταδυτικού τουρισμού στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Τέλος, εξήγγειλε την δημιουργία πρότυπης εφαρμογής για έξυπνα κινητά και ανάπτυξης του ιαματικού τουρισμού στη διασυνοριακή περιοχή με τη Βουλγαρία αλλά και την δημιουργία ειδικής εφαρμογής μετεωρολογικών προβλέψεων για το θαλάσσιο τουρισμό στην περιοχή της Αδριατικής και του Ιονίου.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By