Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου, 2021

«Κούρεμα» στους μισθούς βουλευτών και υπουργών

Αλλαγές και στο καθεστώς φορολόγησης της βουλευτικής αποζημίωσης

tsipras600_400

Λίγες ώρες πριν η κυβέρνηση συμφωνήσει και καταθέσει προς ψήφιση στη Βουλή το τρίτο μνημόνιο, σε κυβερνητική σύσκεψη στο Μαξίμου αποφασίστηκε αλλαγή στο καθεστώς φορολόγησης της βουλευτικής αποζημίωσης και νέος «εξορθολογισμός» στις αμοιβές υπουργών , διοικητών ΔΕΚΟ και προέδρων των ανεξάρτητων αρχών.

Στην σύσκεψη που συγκλήθηκε υπό τον πρωθυπουργό μετείχαν ο Αναπληρωτής Υπουργός για θέματα Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Χριστόφορος Βερναρδάκης, ο Αναπληρωτής Υπουργός για θέματα Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους Δημήτρης Μάρδας και ο Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου Σπύρος Σαγιάς.

Κατά την εισήγησή του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ουσιαστικά ομολόγησε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να φέρει τις αλλαγές στη φορολόγηση των αγροτών χωρίς ένα…συμβολικό και ουσιαστικό αντίβαρο από το λεγόμενο πολιτικό σύστημα.

«.. Όταν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, μπαίνει το ζήτημα της κατάργησης των φορολογικών εξαιρέσεων που ισχύουν για τους αγρότες, δεν μπορούμε να κάνουμε τους δήθεν αδιάφορους για τις φορολογικές εξαιρέσεις που ισχύουν για εμάς τους ίδιους…» είπε σύμφωνα με την ενημέρωση από το Μαξίμου ο Αλέξης Τσίπρας επισημαίνοντας πως «το πολιτικό σύστημα οφείλει να ανταποκρίνεται στο κοινό αίσθημα»

Για το λόγο αυτό και προανήγγειλε την άμεση κατάθεση νομοσχεδίου που καταργεί το αφορολόγητο των βουλευτών, και εξορθολογίζει τις αποδοχές των Υπουργών, των Διοικητών Οργανισμών και των Προέδρων των ανεξάρτητων αρχών…

«Είναι μια πολιτική πρωτοβουλία όχι μόνο με οικονομικό αποτέλεσμα, αλλά και με συμβολικό περιεχόμενο. Και η πρωτοβουλία αυτή δεν επιβάλλεται από την τρέχουσα διαπραγμάτευση, αλλά από την υποχρέωση του πολιτικού συστήματος να μην εξαιρεί τον εαυτό του από τα μέτρα τα οποία λαμβάνει…» ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

Το νομοσχέδιο το οποίο προφανώς ήταν ήδη έτοιμο αναμένεται να πάρει το δρόμο για τη Βουλή σήμερα και σύμφωνα με πληροφορίες οι μειώσεις των αποδοχών που προβλέπονται είναι:

* 25% για τους υπουργούς που είναι και βουλευτές

* 15% για τους εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς δηλ όσους δεν είναι εκλεγμένοι βουλευτές.

* κοντά στο 40% για τα μέλη των Διοικητών Συμβουλίων των Ανεξάρτητων Αρχών.

Κατά μέσο όρο οι μειώσεις που αποφασίστηκαν είναι της τάξης του 30%.

Η μηναία βουλευτική αποζημίωση και η αποζημίωσης συμμετοχής στις κοινοβουλευτικές επιτροπές θα φορολογούνται στο σύνολό τους, σύμφωνα με όσα ισχύουν για την φορολογία φυσικών προσώπων

Σήμερα το 25% της μεικτής βουλευτικής αποζημίωσης είναι αφορολόγητο και φορολογείται το 75% του ποσού, ενώ η αποζημίωση συμμετοχής στις κοινοβουλευτικές επιτροπές είναι αφορολόγητη.

Από τη φορολόγηση εξαιρούνται και τα επιδόματα των βουλευτών (επιτροπές, ταχυδρομική ατέλεια, τηλέφωνα, γραφεία, οχήματα, κ.α.).

Η βουλευτική αποζημίωση, μετά τις μειώσεις περίπου 50% που έγιναν στα χρόνια του μνημονίου, φτάνει σήμερα περί τις 6.000-6.500 ευρώ μηνιαίως.

Το 2010 επί κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου και πρώτου μνημονίου έγιναν οι πρώτες αλλαγές στο φορολογικό καθεστώς των βουλευτών, καθώς έως τότε ίσχυε ένα ειδικό προνομιακό φορολογικό καθεστώς.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By