Πέμπτη, 11 Αυγούστου, 2022

Κούρκουλας: Η Ελλάδα να πρωταγωνιστήσει στην καταπολέμηση του trafficking

Συνεργασία ολόκληρης της κοινωνίας στην καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων

dimitris-kourkoulas

Για τις οδυνηρές συνέπειες του trafficking στα θύματα και την ίδια την κοινωνία μίλησε ο ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Κούρκουλας σε Ελληνο- γαλλική Ημερίδα για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων.

«Το trafficking, η εμπορία των ανθρώπων, δεν είναι μία κοινωνικά ουδέτερη εγκληματική συμπεριφορά. Τα θύματά του είναι το σύγχρονο λούμπεν προλεταριάτο, που κυνηγώντας το όνειρο φυγής από την ανέχεια βυθίζεται στον χειρότερο εφιάλτη. Το trafficking καταρρακώνει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, πλήττει με βάναυσο τρόπο θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, εκμαυλίζει συνειδήσεις υποθάλποντας τη διαφθορά, υπονομεύει τη διεθνή ασφάλεια και ανάπτυξη, καθώς αποφέρει τεράστια έσοδα στο οργανωμένο έγκλημα», τόνισε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός.

Επισήμανε ότι τελευταία «σε πολιτικό επίπεδο έχει επιδειχθεί μία μεγάλη κινητικότητα»- από την ΕΕ, τον ΟΗΕ, τον ΟΑΣΕ, το Συμβούλιο της Ευρώπης- ο κ. Κούρκουλας υπογράμμισε ότι αυτό το δύσκολο πρόβλημα «λόγω της κρίσης παρουσιάζει έξαρση. Και δυστυχώς τα δίκτυα των διακινητών βρίσκονται συχνά ένα βήμα μπροστά από τους κατασταλτικούς μηχανισμούς και το κοινωνικό κράτος». «Και μιλούμε» προσέθεσε «για ένα «αόρατο» έγκλημα, επειδή η ταυτότητα αυτών των εκατομμυρίων ανθρώπων μάς είναι άγνωστη και δεν μας αφορά. Ωστόσο, σε αυτή την αλυσσίδα του αίσχους, ο πιο κρίσιμος κρίκος δεν είναι τα θύματα, ούτε οι έμποροι, είναι οι πελάτες, που είναι χιλιάδες και ζουν ανάμεσά μας».

Τέλος, αναφερόμενος στη διεθνή εκστρατεία για την αντιμετώπιση των σύγχρονων μορφών δουλείας, ο κ. Κούρκουλας σημείωσε: «Στόχος μας είναι η Ελλάδα να συγκαταλέγεται στους πρωταγωνιστές, υλοποιώντας τις δεσμεύσεις της από την καινοτόμα ευρωπαϊκή νομοθεσία. Και σε αυτή την κοινωνική αφύπνιση συνεργάζεται η κοινωνία των πολιτών με τον κόσμο του θεάτρου και της τέχνης, με τους εκπαιδευτικούς, την τοπική αυτοδιοίκηση, με ευαισθητοποιημένες ομάδες βουλευτών και ευρωβουλευτών. Διότι, δεν πρέπει να επιτρέψουμε την ισοπέδωση των οραμάτων μας για μία δίκαιη κοινωνία ανθρωπιάς κι αλληλεγγύης».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By