Τετάρτη, 19 Ιουνίου, 2024

Κουρουμπλής: Δεν θα υπάρξει αυτοδυναμία

Όποιο μπόνους και αν δεχθεί κάποιος, αυτοδυναμία δεν υπάρχει. Οι διεργασίες που έχουν συντελεστεί στην ελληνική κοινωνία τα τελευταία χρόνια, είναι απαγορευτικές για τέτοιου είδους σκέψεις

kouroumplis

«Όποιο μπόνους και αν δεχθεί κάποιος, αυτοδυναμία δεν υπάρχει. Οι διεργασίες που έχουν συντελεστεί στην ελληνική κοινωνία τα τελευταία χρόνια, είναι απαγορευτικές για τέτοιου είδους σκέψεις», είπε μιλώντας στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης στην οποία συζητείται το σχέδιο του νέου εκλογικού νόμου, ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής.

«Η εποχή των μονοκομματικών κυβερνήσεων έχει παρέλθει και είναι ανάγκη να λειτουργήσουμε στα πλαίσια ενός πολιτικού πολιτισμού ο οποίος να εκφραστεί μέσα από ένα νέο εκλογικό σύστημα το οποίο να μπορέσει κυρίως να κεντρίσει τον προβληματισμό του 40% της ελληνικής κοινωνίας που έχει γυρίσει την πλάτη στην πολιτική» σημείωσε ο υπουργός Εσωτερικών και πρόσθεσε:

«Κάποτε οι ισχυρές κυβερνήσεις μπορεί να είχαν λόγο ύπαρξης αλλά όλοι γνωρίζουμε ότι οι τελευταίες κυβερνήσεις ήταν μονοκομματικές με μεγάλα ποσοστά όμως δε μπόρεσαν να αποτρέψουν την οικονομική και κοινωνική κρίση».

Ο κ. Κουρουμπλής επανέλαβε ότι αποδέχεται την πρόταση για τη δημιουργία Επιτροπής η οποία όπως είπε, θα μπορούσε να συγκροτηθεί την επομένη της ψήφισης του νόμου και να εξεταστεί τα θέματα που έχουν τεθεί από την αντιπολίτευση όπως το θέμα της ψήφου των ομογενών, και της κατάτμησης των περιφερειών.

Συνεχίζοντας ο υπουργός Εσωτερικών, άσκησε έντονη κριτική στην αξιωματική αντιπολίτευση την οποία κατηγόρησε ότι, «δεν αντιλαμβάνεται πως το ισχύον εκλογικό σύστημα δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες της εποχής που ζούμε», και πρόσθεσε πως μετά το 2009 ακόμα και με το μπόνους των 50 εδρών δεν εξασφαλίσθηκαν συνθήκες κυβερνησιμότητας και αναγκάστηκαν να συνεργασθούν κόμματα τα οποία ξεκινούσαν από διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες.

«Με εντυπωσιάζει η άρνηση στο δικαίωμα ψήφου των νέων από τα 17, όπως και να λέτε ότι δεν είναι ώριμοι οι νέοι Τα ίδια λέγατε και το 1981, για το δικαίωμα ψήφου από τα 18 έτη. Κανείς δε μπορεί να ισχυριστεί ότι αυτοί οι νέοι ανήκουν σε ένα μόνο κόμμα», είπε ο υπουργός Εσωτερικών και κατέληξε:

«Θα περίμενα ότι η Ν.Δ., ένα κόμμα που βρέθηκε στα έδρανα της αντιπολίτευσης μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, θα ερχόταν στη Βουλή κομίζοντας κάποιες διαφοροποιήσεις που θα έδιναν την αίσθηση ότι αντιλαμβάνεται την έννοια της ισοδυναμίας της ψήφου», τόνισε.

Απευθυνόμενος στο ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, ο κ. Κουρουμπλής αναρωτήθηκε «γιατί να θέλουν μπόνους; Τους αφορά; Όχι», είπε και συνέχισε.

«Εάν υπάρξει μπόνους, θα έχουμε μονοκομματική κυβέρνηση. Αυτό είναι το ζητούμενο για σας ή η συμμετοχή σας σε μία προοδευτική διακυβέρνηση; Ένα ευρύ δημοκρατικό μέτωπο θα μπορούσε να συστρατεύσει ευρύτερες δυνάμεις και να δώσει λύσεις σε μικρά και μεγάλα προβλήματα. Ο ιστορικός του μέλλοντος, θα είναι πολύ αυστηρός απέναντι σε αυτές τις επιλογές».