Πέμπτη, 6 Μαΐου, 2021

Κουρουμπλής: Μείωση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στα φάρμακα

Ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε την νέα πολιτική για τα φάρμακα

syntages-farmaka-

Νέα πολιτική για το φάρμακο, με μείωση της συμμετοχής των ασφαλισμένων, ανακοίνωσε την Πέμπτη σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής. Ο υπουργός ανέφερε ότι τα τελευταία χρόνια, «με ύπουλο τρόπο», αυξήθηκε η συμμετοχή των πολιτών αγγίζοντας μεσοσταθμικά το 30% και συνολικά τα 622 εκατ. ευρώ.

«Διαπραγματευτήκαμε πολύ σκληρά με τη φαρμακοβιομηχανία και βρέθηκε ένας κοινός τόπος», με στόχο το φάρμακο να είναι προσβάσιμο από όλους τους πολίτες, τόνισε ο κ. Κουρουμπλής.

Επίσης, ο υπουργός είπε ότι η συνταγογραφική συμπεριφορά των γιατρών θα «παρακολουθείται σε πραγματικό χρόνο ώστε να αποφεύγονται τα φαινόμενα κατάχρησης και σπατάλης». Επίσης θα αλλάξει το πλαίσιο των εκπτώσεων και -όπως είπε ο υπουργός- θα εφαρμοστεί ένα κλιμακωτό σύστημα redate με βάση τον όγκο πωλήσεων για δικαιότερη κατανομή των βαρών στις εταιρείες.

«Προχωράμε σε ένα σύστημα διαφανές, αναλογικό, δίκαιο, προβλέψιμο, το οποίο θα έχει αναδρομική ισχύ και από την εφαρμογή του οποίου θα εξοικονομηθούν επιπλέον 160 εκατ. ευρώ» ανέφερε ο υπουργός.

Όσο για τα ακριβά φάρμακα, θα προχωρήσει σε κλειστό προϋπολογισμό, ξεκινώντας από τα φάρμακα για την ηπατίτιδα με στόχο την εξοικονόμηση πόρων και τη διανομή αυτών στους αδύναμους.

Ανακοίνωσε, επίσης, τη λειτουργία επιτροπής διαπραγμάτευσης για τα φάρμακα στον ΕΟΠΥΥ με στόχο τη μείωση του κόστους, ενώ εξήγγειλε μέτρα για ενίσχυση της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας.

Τέλος, αναφερόμενος στην πορεία της διαπραγμάτευσης δήλωσε αισιόδοξος ότι οι εταίροι μας θα κατανοήσουν το δίκαιο των αιτημάτων μας. Εμείς, είπε, δεν θα πάμε στο επίπεδό της Βουλγαρίας. Δήλωσε επίσης ότι δεν είναι υπέρ των εκλογών, καθώς ο λαός επέλεξε κυβέρνηση στις 25 Ιανουαρίου. «Η αποφασιστικότητα και σοβαρότητα που ο πρωθυπουργός χειρίζεται το θέμα θα φέρει αποτέλεσμα. Το πολιτικό κεφάλαιο της Ελλάδας είναι ο Αλέξης Τσίπρας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας, προσθέτοντας ότι οι εταίροι δεν θα πάρουν την απόφαση να θέσουν την Ελλάδα εκτός ευρώ.

(Visited 1 times, 1 visits today)