Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024

Κουτσούμπας: Ο Τσίπρας έκανε στριπτίζ στον Τραμπ, το πολύ-πολύ να πάρει φιλοδώρημα…

«Σε μια περίοδο ανέχειας για το λαό έδωσε αυτό το πεσκέσι δισεκατομμυρίων ευρώ στην αμερικάνικη πολεμική βιομηχανία» είπε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ – Δείτε το σημερινό αιχμηρό πρωτοσέλιδο του Ριζοσπάστη για τις επαφές του Αλέξη Τσίπρα στην Ουάσιγκτον

«Η ελληνική κυβέρνηση έδωσε πάρα πολλά για να εισπράξει μια γενική συμπάθεια, γενικούς σχολιασμούς, ευχολόγια. Σε τελευταία ανάλυση έχει δίκιο ο Ριζοσπάστης. Ο Τραμπ έκανε ότι κάνει κάποιος ή κάποια μπροστά σε ένα καλό στριπτίζ ή ξέρω ‘γω σε ένα ανατολίτικο οριεντάλ. Το πολύ πολύ κάποιος να δώσει φιλοδώρημα στο χορευτή ή τη χορεύτρια. Τέτοιο χαρακτήρα, κατά την άποψή μας, έχει και η δήθεν στήριξη του Τραμπ, των ΗΠΑ δηλαδή, προς την Ελλάδα» σχολίασε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ τη συνάντηση Τσίπρα-Τραμπ.

«Είχαμε δεσμεύσεις για αναβάθμιση της Σούδας και άλλων  στρατιωτικών βάσεων στην Ελλάδα, αυτό υπονόησαν και οι δύο, δεσμεύσεις για συνέχεια σε πολεμικούς εξοπλισμούς για τα σχέδια του ΝΑΤΟ και ξέρουμε τι σημαίνει αυτό σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης, ανέχειας για το λαό μας. Έδωσε αυτό το πεσκέσι δισεκατομμυρίων ευρώ στην αμερικάνικη πολεμική βιομηχανία» τόνισε ο κ. Κουτσούμπας μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Real.

«Και μάλιστα» συνέχισε ο γγ του ΚΚΕ «να σας πω και το εξής τραγικό, ότι η ΕΑΒ έχει τεράστιες δυνατότητες σήμερα και μάλιστα έχει φτάσει να κατασκευάζει, το ξέρετε φαντάζομαι, το  ‘χω ξαναπεί μάλιστα στη δική σας εκπομπή, περίπου το 30% της ατράκτου των μαχητικών αμερικάνικων αεροσκαφών, των F-16 δηλαδή, αποτελώντας μάλιστα το μοναδικό υποκατασκευαστή των F-16 παγκοσμίως. Δηλαδή δείχνει και τις δυνατότητες που έχει η χώρα μας, η αμυντική βιομηχανία μας και είναι τραγικό αυτό που συμβαίνει να δίνεις τέτοιο πεσκέσι στην αμερικάνικη πολεμική βιομηχανία, σε μια τραγική ξαναλέω, περίοδο για τη ζωή του λαού μας με την οικονομική κατάσταση που έχει η χώρα. Και βέβαια έχουμε την εξυπηρέτηση όλων των ενεργειακών σχεδίων των αμερικάνικων μονοπωλίων στην περιοχή».

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας αναφέρθηκε στην επίσημη ανακοίνωση με την οποία οι Αμερικανοί ανακοίνωσαν χθες -ταυτόχρονα σχεδόν με την συνάντηση Τσίπρα-Τραμπ- ότι δίνουν το ok για την αναβάθμιση των ελληνικών F-16. «Ο Οργανισμός Συνεργασίας για την Αμυντική Ασφάλεια, έδωσε γραπτά – δεν είναι δήλωση κάποιου εκπροσώπου – στο Κογκρέσο χθες την έγκριση γι’ αυτήν την πώληση, που λέει χαρακτηριστικά, θα το έχετε δει σήμερα: “Η προτεινόμενη πώληση θα ενισχύσει την ικανότητα της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας να υποστηρίξει το ΝΑΤΟ και να συνεχίσει τις επιχειρήσεις της η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία στο μέλλον, μειώνοντας την απειλή για τις ΗΠΑ και τη συμμαχία.”  Καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό; Δεν είναι αγορά F-16, δίνω τόσα δισεκατομμύρια απέναντι σε ένα σύμμαχο. Υποτίθεται ότι η Τουρκία είναι σύμμαχος της Ελλάδας» υπογράμμισε ο γγ του ΚΚΕ

«Γιατί μας λέει κάποιος για παράδειγμα, απλός πολίτης με ρωτούσε: “Μα μπορούμε να κάνουμε τίποτα για τη Σούδα έτσι όπως είμαστε μόνοι;” Και δεν καταλαβαίνει αυτό το ντόμινο των τραγικών εξελίξεων, των επικίνδυνων εξελίξεων που εμπλέκεται όλο και πιο βαθιά η χώρα, ανάμεσα στα μεγάλα βουβάλια. Διότι η στρατιωτική βάση της Σούδας, για παράδειγμα η αμερικάνικη, είναι αυτή που οδηγεί ουσιαστικά και λόγω αυτής υπάρχει δυνατότητα να κάνουν βομβαρδισμούς στη Συρία, στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν, στη Λιβύη παλαιότερα, στη Β. Αφρική κλπ και να δημιουργούν πολέμους. Αυτό δημιουργεί προσφυγιά, αυτό δημιουργεί κύματα, ρεύματα προσφύγων και αυτό το λένε διάφορες δυνάμεις που τάσσονται ενάντια στους πρόσφυγες, ενάντια σε αυτούς που έρχονται εδώ και δε βλέπουν ποια είναι η αιτία, ότι εδώ έχει τεράστια ευθύνη και η ελληνική κυβέρνηση με τις αποφάσεις της και η αμερικάνικη κυβέρνηση και οι συμμαχίες στις οποίες συμμετέχουμε, όπως το ΝΑΤΟ» συνέχισε ο κ. Κουτσούμπας.

Ο γραμματέας του ΚΚΕ απάντησε και στο ερώτημα αν η ελληνική κυβέρνηση έχει και άλλη επιλογή από το να είναι προσδεδεμένη στο άρμα των ΗΠΑ.

«Αυτό θέλει πολύ συζήτηση, ξέρετε. Γιατί στις εκτιμήσεις μας και για να είμαστε και λίγο αντικειμενικοί, οι ΗΠΑ μπορεί να είναι ακόμη η πρώτη στρατιωτική- οικονομική δύναμη, αλλά οικονομικά τουλάχιστον την ακολουθεί κατά πόδας η Κίνα, η οποία μάλιστα είναι και το μεγαλύτερο κράτος – πιστωτής των ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ δανείζονται από την Κίνα και άρα εξαρτώνται από εκεί. Η Κίνα, ως τέτοια μεγάλη δύναμη, έχει πάρα πολλά συμφέροντα και στην περιοχή και στην Ελλάδα, λόγω της γεωστρατηγικής της σημασίας και λόγω της πρόσβασης της στην ΕΕ. Βρίσκεται όλη αυτή η περιοχή – Ελλάδα, Αιγαίο, Ανατολική Μεσόγειος – στο Δρόμο του Μεταξιού, που σημαίνει μεταφορά εμπορευμάτων, ενέργεια. Το ίδιο αντίστοιχα είναι και η Ρωσία, η οποία δεν είναι ούτε στη δεύτερη, ούτε στην τρίτη θέση ως οικονομική δύναμη, όμως είναι στη δεύτερη θέση, δίπλα στις ΗΠΑ, ως στρατιωτική δύναμη παγκοσμίως και αυτή επίσης, έχει συμφέροντα για τους ενεργειακούς δρόμους σε αυτήν την περιοχή. Και η ΕΕ αντίστοιχα, με την οποία έχει και ο Τραμπ και οι ΗΠΑ έχουν συγκεκριμένες αντιθέσεις, ιδιαίτερα με Γερμανία, Γαλλία κλπ εκφράζονται στους ανταγωνισμούς που έχουν για τα ενεργειακά εδώ στην περιοχή, όπου έχουν κι αυτοί συμφέροντα» σημείωσε ο κ. Κουτσούμπας.

Και εκτίμησε: «Άρα, συγκρούονται πολύ μεγάλα βουβάλια διεθνώς και εδώ στη χώρα μας για το ποιος θα ελέγχει τις υποδομές, τις βάσεις, τους ενεργειακούς δρόμους κλπ. Και από αυτή τη σκοπιά, εμπλεκόμαστε όλο και περισσότερο. Και όταν εμείς είμαστε με το μέρος των ΗΠΑ και τα δίνουμε όλα φόρα παρτίδα, όντας στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ και συμμετέχουμε σε αποστολές εκτός συνόρων, με στρατιωτικούς, με πολεμικά όπλα, όταν εγκαθίστανται εδώ πολεμικές βάσεις. Εμείς επιμένουμε ότι ο Άραξος ετοιμάζεται για πυρηνικά και θα το δούμε το επόμενο διάστημα. Δεν μας εφησυχάζουν οι διαψεύσεις της κυβέρνησης, αυτό έκαναν πάντα μέχρι να βγει η αμερικάνικη κυβέρνηση το 2010 να πει ότι και το τελευταίο αμερικάνικο πυρηνικό όπλο το πήραμε από τον Άραξο και δεν έχει πλέον. Και απάντησε ο τότε υπουργός Άμυνας της ελληνικής κυβέρνησης, ότι «ναι έφυγαν τα πυρηνικά από την Ελλάδα». Μέχρι τότε τσιμουδιά στις καταγγελίες του ΚΚΕ στη Βουλή, στις καταγγελίες εφημερίδων και του Ριζοσπάστη με πρωτοσέλιδα και πάει λέγοντας. Άρα, αυτά όλα δεν μπορεί να μας επαναπαύουν, δεν μπορεί να είμαστε μέσα στην τρελή χαρά και να μιλάμε για come back της ελληνικής οικονομίας, λόγω του Τραμπ και όλων αυτών. Οι ΗΠΑ και ο Τραμπ, θα το ξαναπώ, επειδή το χρησιμοποίησε και ο κ. Τσίπρας, όλο και περισσότερο γίνεται διαβολικός και για το λαό του, τον αμερικάνικο λαό και για τον ελληνικό λαό και για τους λαούς της περιοχής, γιατί γι’ αυτούς όλους ανοίγουν οι πύλες της κόλασης. Ο διαβολικός Τραμπ είναι καλός για τα μονοπώλια των ΗΠΑ, για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, για το στρατιωτικό-βιομηχανικό σύμπλεγμα που υπάρχει στις ΗΠΑ  κλπ».

Σε σχέση με την άποψη του Αλέξη Τσίπρ για τον Ντόναλντ Τραμπ, ο Αλέξης Τσίπρας εκτίμησε: «Διότι εάν ακούσετε τι έλεγε ο κ. Τσίπρας, πριν ένα χρόνο, πριν την εκλογή του κ. Τραμπ και αμέσως μετά την εκλογή του, πολύ περισσότερο τι έλεγε πριν 3 χρόνια, θα το καταλάβετε αυτό. Και αυτό το αναφέρω σε σχέση με τον ελληνικό λαό, τι εισέπραττε ως θέση του κ. Τσίπρα, ως θέση του ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν αντιπολίτευση και μετά που έγινε κυβέρνηση, κι όπως εξελίσσεται σήμερα. Διότι για μας, θα σας το πω καθαρά, για το ΚΚΕ, εγώ επανειλημμένα σας το έχω πει εδώ και πολλά χρόνια στις διάφορες εκπομπές σας, δεν είχαμε καμία αυταπάτη, καμία προσδοκία, καμία ελπίδα, ότι δεν θα έκανε αυτά που κάνει ο κ. Τσίπρας και άλλα χειρότερα που θα δούμε στο μέλλον. Γιατί οι επιπτώσεις όλων αυτών των πολιτικών, των δεσμεύσεων και των συμφωνιών, θα φανούν το επόμενο χρονικό διάστημα».

Δείτε το σημερινό πρωτοσέλιδο του Ριζοσπάστη:

By