Παρασκευή, 1 Δεκεμβρίου, 2023

Κουμουτσάκος: Δεν βγαίνει τίποτα από τις τουρκικές απειλές για το προσφυγικό

Μήνυμα για τις απειλές της Τουρκίας σχετικά με το μεταναστευτικό – προσφυγικό έστειλε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για θέματα μετανάστευσης.

« Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να παράγει θετικές πολιτικές υπό το βάρος απειλών και εκβιασμών»., τόνισε ο Γιώργος Κουμουτσάκος, στην 4η Ευρωαραβική Σύνοδο, που διεξάγεται στην Αθήνα.

«Αναγνωρίζουμε το βάρος που σηκώνει η Τουρκία με τέσσερα εκατομμύρια μετανάστες και πρόσφυγες, αλλά πρέπει να αναγνωρίσει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να παράγει θετικές πολιτικές υπό το βάρος απειλών και εκβιασμών», τόνισε ο κ. Κουμουτσάκος.

Πρόσθεσε δε, ότι «τους τελευταίους τέσσερις μήνες έχουμε καταγράψει έντεκα με δώδεκα δηλώσεις ανώτατων Τούρκων αξιωματούχων, ότι αν η Ευρώπη δεν βοηθήσει, θα κατακλυστούν οι ευρωπαϊκές χώρες με πρόσφυγες» και γι” αυτό «πρέπει να ετοιμαστούμε για όλα τα σενάρια, αυτό οφείλει να κάνει κάθε κράτος».

Ο κ. Κουμουτσάκος άσκησε κριτική και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, λέγοντας: «Θα ήθελα τα πράγματα να είναι πιο γρήγορα στις Βρυξέλλες και η μετάβαση στη νέα Κομισιόν επιβαρύνει χρονικά τη δημιουργία ενός κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου. Μέχρι να γίνει αυτό, η ΕΕ οφείλει να ενισχύσει την ισοκατανομή των βαρών και τον μηχανισμό επιστροφών».

Στο εσωτερικό επίπεδο, ο ίδιος διευκρίνισε ότι «ορθώς η κυβέρνηση της ΝΔ προέταξε το μεταναστευτικό ζήτημα, γιατί στους τέσσερις μήνες διακυβέρνησής της, το προφίλ των αφίξεων παρουσίασε μια αυξητική τάση ως προς τους μετανάστες και σταθερή και μειωτική τάση ως προς τους πρόσφυγες. Γι” αυτό προτάσσουμε στον ορισμό το μεταναστευτικό, αλλά συμπληρώνουμε και με το προσφυγικό».

Τέλος, σχετικά με την ανάληψη της ευθύνης συντονισμού της αποσυμφόρησης των νησιών εκ μέρους το υφυπουργού Εθνικής Άμυνας, ο κ. Κουμουτσάκος διευκρίνισε ότι ήδη από την προηγούμενη κυβέρνηση το υπουργείο Εθνικής Άμυνας είχε αναλάβει την αρμοδιότητα για τη σίτιση και στέγαση των προσφύγων.

«Τίποτα δεν αλλάζει, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει αναλάβει το εσωτερικό μέτωπο διαχείρισης του ζητήματος και η εξωτερική διάσταση του προσφυγικού -μεταναστευτικού είναι το δικό μου πεδίο δράσης, του αναπληρωτή υπουργού», πρόσθεσε.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By