Σάββατο, 2 Δεκεμβρίου, 2023

Κουμουτσάκος για προσφυγικό: Καλούμε την Τουρκία να φανεί συνεπής και να αποτρέψει τις νέες αφίξεις

Σε μια περίοδο που η εικόνα από τα κέντρα φιλοξενίας στα νησιά είναι ασφυκτική, καθώς διαμένουν πολύ περισσότεροι πρόσφυγες και μετανάστες από όσους δύνανται να φιλοξενήσουν οι συγκεκριμένοι χώροι, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για θέματα μετανάστευσης, Γιώργος Κουμουτσάκος, καλεί την Τουρκία να φανεί συνεπής στην κοινή δήλωση με την ΕΕ για το προσφυγικό.

Σε δηλώσεις του από την Άγκυρα, όπου συναντήθηκε με τον υπουργό Εσωτερικών της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Σοϊλού, τον υφυπουργό Εσωτερικών, Ισμαήλ Τσατακλί, και τον υφυπουργό Εξωτερικών, Γιαβούζ Κιράν, κατόπιν πρωτοβουλίας της τουρκικής πλευράς, κάλεσε τη γειτονική χώρα να αποτρέψει αποτελεσματικά τη δημιουργία νέων μεταναστευτικών οδών προς την Ευρώπη, ενώ εστίασε και στις ενισχύσεις των επιστροφών.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στη μεταναστευτική πρόκληση με έμφαση στην αποτελεσματική εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης ΕΕ- Τουρκίας.

«Σε αυτήν, την πρώτη επικοινωνία, η ελληνική πλευρά επανέλαβε μετ” επιτάσεως τη θέση της, ότι όλα τα μέρη οφείλουν να κάνουν αυτό που τους αναλογεί. Η Τουρκία να εκριζώσει τα δίκτυα διακινητών και να αποτρέψει αποτελεσματικά τη δημιουργία νέων μεταναστευτικών οδών προς την Ευρώπη.

Η Ελλάδα να ενισχύσει τις επιστροφές προς την Τουρκία, όπως έχει ήδη αποφασίσει η ελληνική κυβέρνηση. Τέλος, η Ευρώπη να αναγνωρίσει το βάρος των περίπου τεσσάρων εκατομμυρίων προσφύγων και μεταναστών που έχει δεχθεί η Τουρκία στο έδαφός της», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Συμφωνήθηκε, τέλος, η διαμόρφωση διαύλου απευθείας επικοινωνίας σε πολιτικό επίπεδο, ο οποίος θα λειτουργεί εκ παραλλήλου με το δομημένο υπηρεσιακό και επιχειρησιακό διάλογο.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By