Κυριακή, 3 Ιουλίου, 2022

«Κουρεμένα ενοίκια»: Απογοήτευση για όσους περίμεναν συμψηφισμούς με τον ΕΝΦΙΑ

Στα κάγκελα βρίσκονται οι ιδιοκτήτες εκμισθούμενων ακινήτων που έχουν μείνει ακόμη χωρίς τις υπεσχημένες από το υπουργείο Οικονομικών εκπτώσεις φόρου για τα ενοίκια που αναγκάστηκαν να μειώσουν προς όφελος των επιχειρηματιών ή μισθωτών ενοικιαστών τους, την περίοδο Μαρτίου – Οκτωβρίου 2020.

Πρόκειται για τους ιδιοκτήτες που υπέβαλαν κανονικά στο TAXISnet δηλώσεις εισοδηματικών απωλειών, λόγω αναγκαστικής μείωσης των συμφωνηθέντων ενοικίων επαγγελματικής στέγης ή κύριας κατοικίας ή φοιτητικής στέγης (δηλώσεις Covid), για έναν ή περισσότερους μήνες της περιόδου Μαρτίου – Οκτωβρίου 2020.

Οι περισσότεροι από αυτούς, ακόμα περιμένουν να δουν να συμψηφίζεται με κάποιον φόρο το 12% του χαμένου ενοικίου τους.

Όσοι πλήρωσαν εφάπαξ τον φόρο εισοδήματος και έχασαν την ευκαιρία του συμψηφισμού ήλπιζαν να ζουν συμψηφισμούς με τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ). Η αγωνία για τους συμψηφισμούς είναι ακόμη μεγαλύτερη για όσους έχουν και απλήρωτες δόσεις φόρους εισοδήματος.

Όλοι αυτοί οι ιδιοκτήτες ακινήτων απογοητεύτηκαν όταν διαπίστωσαν πως τα ειδοποιητήρια του ΕΝΦΙΑ περιλαμβάνουν όλο το ποσό του φόρου, χωρίς κανέναν συμψηφισμό. Εκτός του ότι είχαν μεγάλη χασούρα από τα “κουρέματα”, περιμένουν εδώ και ενάμιση χρόνο την εκκαθάριση των εκπτώσεων φόρου και τον συμψηφισμό με μελλοντικές φορολογικές οφειλές για το απολεσθέν 40% των μηνιαίων ενοικίων Μαρτίου-Οκτωβρίου 2020.

Η έκπτωση φόρου ισούται με το 20% του 60% των κανονικών ποσών των μηνιαίων ενοικίων (των αρχικώς συμφωνηθέντων με τους μισθωτές). Αν, για παράδειγμα, κάποιος ιδιοκτήτης εισέπραττε π.χ. μηνιαίο ενοίκιο 1.000 ευρώ τη συγκεκριμένη περίοδο, είχε απώλεια 400 ευρώ λόγω του μέτρου της υποχρεωτικής μείωσης ενοικίου. Από αυτά τα 400 ευρώ, του παρασχέθηκε η δυνατότητα να συμψηφίσει το 30%. Δηλαδή, η αποζημίωσή του ήταν 120 ευρώ έκπτωση από μελλοντικές του φορολογικές υποχρεώσεις, ή το 12% του ενοικίου που θα εισέπραττε πριν από την πανδημία.

Ορισμένοι συμψηφισμοί με φόρο εισοδήματος έχουν γίνει και οι φορολογούμενοι το διαπιστώνουν… τυχαία!

Η σχετική ενημέρωση γίνεται στο Taxisnet και στην «Προσωποποιημένη Πληροφόρηση». Στη στήλη Αρχικό Βεβαιωθέν παρουσιάζεται το ποσό της οφειλής πριν από την αφαίρεση των συμψηφισμών και στις στήλες Μη Ληξιπρόθεσμο Υπόλοιπο και Συνολικό Ποσό Οφειλής εμφανίζεται το ποσό μετά τους συμψηφισμούς. Το ποιους μήνες αφορά εμφανίζεται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για τις δηλώσεις COVID.

Με τον ΕΝΦΙΑ του 2021 όμως που έχει εκκαθαριστεί κανονικά; Οι ιδιοκτήτες δεν γνωρίζουν αν πρέπει να περιμένουν κάποια κίνηση από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) προτού ξεκινήσουν να τον πληρώνουν. Πόσο μάλιστα οι φορολογούμενοι που έχουν ακόμα να πληρώσουν 6 δόσεις φόρους εισοδήματος και άλλες 6 για τον ΕΝΦΙΑ.

Μέσω της ΠΟΜΙΔΑ οι ιδιοκτήτες ακινήτων ζητούν την άμεση διενέργεια αυτόματων συμψηφισμών των ποσών περυσινών αποζημιώσεων μειώσεων ενοικίων από τις εφετινές οφειλές.

Συγκεκριμένα η ΠΟΜΙΔΑ ζητά “στη νέα πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, είτε να εμφανιστούν άμεσα και να αφαιρεθούν από την «Προσωποποιημένη Πληροφόρηση» τα συμψηφιστέα ποσά και το απομένον πληρωτέο ποσό φόρου, ή έστω να εκδοθεί άμεσα ανακοίνωση για τον τρόπο και τον χρόνο αυτόματης διενέργειας των συμψηφισμών των περυσινών αποζημιώσεων με τις νέες οφειλές, πριν λήξει η προθεσμία καταβολής των δόσεων!”.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By