Δευτέρα, 6 Δεκεμβρίου, 2021

Κουβέλης: Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε νομικά τον όρο ομηρία

Διαχωρίζει τη θέση του από τον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο, ο Φώτης Κουβέλης, που αναφερόμενος στο ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών υπογραμμίζει ότι «δεν μπορούμε να αποδεχτούμε νομικά τον όρο ομηρία».

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τα Νέα», ο κ. Κουβέλης εξηγεί ότι η έννοια της ομηρίας είναι διαφορετική από την παρατεταμένη και αδικαιολόγητη κράτηση.

«Έχει άλλο περιεχόμενο και άλλες διαστάσεις» λέει ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, και συμπληρώνει: «Εμείς βεβαίως καταγράφουμε ως απαράδεκτο το γεγονός ότι για περίπου ένα μήνα κρατούνται δύο στρατιωτικά μας στελέχη, αλλά η ομηρία, με συγκεκριμένο νομικό περιεχόμενο, σημαίνει άλλα πράγματα. Για αυτό και υποστηρίζουμε την άποψη ότι με σταθερή τη διεκδίκησή μας, με συγκεκριμένη δραστηριότητα της εξωτερικής μας πολιτικής, διεκδικούμε να επιστρέψουν το συντομότερο οι δύο στρατιωτικοί μας στην Ελλάδα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αποδεχτούμε το νομικό περιεχόμενο της λέξης ομηρία».

Ο κ. Κουβέλης αρνήθηκε απαντήσει σε ερώτημα για το εάν οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί θα επιστρέψουν στη χώρα μας πριν από το Πάσχα. «Δεν θα κάνω εκτίμηση, γιατί αυτό το περιστατικό διασυνοριακού χαρακτήρα θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί με μια απλή συνεννόηση που η χώρα μας επέλεξε από την πρώτη στιγμή» ανέφερε ο ίδιος, και συνέχισε:

«Η Τουρκία το ενέταξε στην κλιμακούμενη ένταση που θέλει να προκαλεί. Εμείς βεβαίως διεκδικούμε να αντιμετωπιστεί το διασυνοριακό επεισόδιο στις πραγματικές του διαστάσεις, το οποίο και με το εθιμικό διεθνές δίκαιο θα έπρεπε να έχει ήδη αντιμετωπιστεί. Και λέω “εθιμικό” με την έννοια ότι στο πρόσφατο όσο και στο μακρινό παρελθόν, τέτοια περιστατικά αντιμετωπίζονταν με απευθείας συνεννόηση. Η Τουρκία και αυτό το περιστατικό θέλησε να το εντάξει στην κλίμακα των εντάσεων που θέλει να στήνει».

Για τις αρμοδιότητές του στο υπουργείο Άμυνας
Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Κουβέλης τόνισε ότι δεν θα παρακολουθήσει όσα γράφονται και λέγονται για να αναδείξουν διάσταση μεταξύ του υπουργού και του αναπληρωτή υπουργού.

«Τα καθήκοντα του καθενός μας είναι προσδιορισμένα με εξαιρετική σαφήνεια από τον ίδιο τον πρωθυπουργό».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By