Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Κρέας και πάλι κρέας by Kiku

Καλό. Πολύ καλό. Τόσο καλό που γίνεται επικίνδυνο για το στομάχι αν δεν έχεις αυστηρά όρια.

Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΕΒΕΤΖΟΓΛΟΥ

Το kiku φέτος ταξιδεύει πολλά μίλια μακριά και από την Ασία και προσγειώνεται στις ΗΠΑ ως Steakhouse by Kiku (Περικλέους 7, Νέο Ψυχικό, τηλ. 210.6776-759).

Το νέο, τελείως διαφορετικό μενού έχει αρχή και τέλος το καλό κρέας. Στη μέση -του τραπεζιού- βρίσκονται εξαιρετικά συνοδευτικά και αρκετές σος. Ένα μενού στο οποίο δεν επιτρέπονται τα smartphones. Όχι κυριολεκτικά. Αλλά όταν τρως τόσο γευστικό φαγητό με τα χέρια, δεν θέλεις να αγγίξεις το τηλέφωνό σου.

Το πρώτο πιάτο που δοκίμασα πριν ακόμη καθίσω στο τραπέζι και ρίξω το πρώτο βλέφαρο στο μενού, ήταν ταρτάρ. Κι αυτό διότι όσο θαύμαζα τη βιτρίνα με τις διάφορες κοπές κρεάτων, ο σεφ Δημήτρης Κατσάνος μου πρότεινε να κόψει ένα κομμάτι φιλέτο βοδινού (ράτσας charolais). Ο πάγκος κοπής μπροστά στον πελάτη, μαχαίρι και μπαλτάς ακονισμένα και με απόλυτη θεατρικότητα και ακρίβεια έκοψε σε μικρά κομματάκια το φιλέτο, πρόσθεσε ψιλοκομμένο σαλότ, μουστάρδα ντιζόν, κάπαρη, worcestershire σος και άλλα αρώματα και δημιούργησε σε λίγα λεπτά το απόλυτα πικάντικο, ωμοφαγικό πιάτο. Συνοδεύεται από λεπτοκομμένες τραγανές τηγανιτές πατάτες.

Aκολούθησαν τα mini burgers. Sliders που λένε και στην Αμερική. Ζουμερά μπιφτέκια γεμάτα γεύση, άψογο ψήσιμο. Την ένταση ανέβαζαν η κέτσαπ τρούφας και το τυρί raclette. Το ψωμάκι, ένα από τα δύο βασικά συστατικά ενός καλού burger που συνήθως με απογοητεύει, ήταν ανάλαφρο και δεν παρέμβαλε στη γεύση των υπόλοιπων υλικών, αλλά την υποστήριζε. Ένα πιάτο εντυπωσιακό από κάθε πλευρά!

Ένα ακόμη εξαιρετικό πιάτο ήταν τα short ribs από black Angus. Τρυφερά μοσχαρίσια «παϊδάκια», με γλυκιά και πικάντικη γεύση (γλασαρισμένα με μπέρμπον) που ξεκολλούσαν από το κόκκαλο μόλις τα έπιανα στο χέρι. Συνοδεύονταν από βελούδινο πουρέ καρότου και baby καρότα σοτέ.

Ακολούθησαν τρεις διαφορετικές κοπές, με ψησίματα για τσεκάρισμα.

Ένα filet mignon ψημένο medium. Η αλήθεια είναι ότι περίμενα να έρθει ή κατεστραμμένο ή λίγο λάστιχο. Εξαιρετικά δύσκολο γαρ. Τελικά διαψεύστηκα. Το ψήσιμό του ήταν άψογο, έντονα καραμελωμένο απέξω, ελάχιστα κόκκινο στο κέντρο, τρυφερό τελικά και νόστιμο. Ένα flap steak άψογο medium rare κομμένο ταλιάτα. Και μία rare picanha, την οποία άντεχα να καταναλώσω και ακόμα λιγότερο ψημένη. Το μόνο θέμα με τα συγκεκριμένα κρέατα ήταν στο αλατοπίπερο. Κάποιος το φοβήθηκε και έπρεπε να χάσουμε λίγη από τη μαγευτική γεύση των κρεάτων. Ευτυχώς όμως ήξερε να ψήνει πολύ καλά! Οι περισσότερες κοπές προσφέρονται από διαφορετικές ράτσες βοοειδών, για όσους διαθέτουν τόσο βαθιά γνώση και γευστική συνείδηση.

Flap steak

Filet mignon

Πατάτες τηγανητές (από αυτές που δεν θέλεις να τελειώσουν), βελούδινος και αρκετά βουτυρένιος πουρές πατάτας, ποικιλία ζουμερών μανιταριών προσφέρονται ως συνοδευτικά.

Η πατατοσαλάτα έδινε πόνο! Καιρό είχα να δοκιμάσω τόσο σωστά βρασμένη πατάτα και τόσο ισορροπημένη σος χωρίς λιπαρότητα. Για γαρνιτούρα είχε άφθονη τριμμένη ρέβα που δρόσιζε και έδινε πικάντικη γεύση και άρωμα στο πιάτο.

Το αμερικανικό όνειρο στο τραπέζι του steak house by kiku ολοκληρώνεται με τρία εντυπωσιακά γλυκά. Μία τριλογία σοκολάτας, ένα τσουρέκι – cupcake με υγρή καρδιά και παγωτό και μία πάβλοβα με φρέσκα φρούτα του δάσους.

Steak House by Kiku

Περικλέους 7, Ψυχικό

Tηλ. 0030 210 6776759

ΠΗΓΗ: reader.gr

By