Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου, 2021

Κρυφή «βόμβα» κυμαινόμενης σύνταξης για 100.000 φορολογούμενους

Ασφαλισμένοι θα λαμβάνουν σύνταξη που θα «κυμαίνεται», ενώ θα αποδέχονται ότι εάν αλλάξει το σύστημα υπολογισμού θα επιστρέψουν χρήματα

eforia

Κρυφή βόμβα για 100.000 ασφαλισμένους που θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης από το ΙΚΑ μέσα στο 2015, καθώς σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής, όσοι υποβάλλουν τις αιτήσεις τους παίρνουν αποφάσεις «με την επιφύλαξη ότι τα ποσά μπορεί να αλλάξουν εάν προκύψει μεταβολή στον υπολογισμό των συντάξεων με τις νέες διατάξεις».

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, αυτή είναι η πρώτη φορά που ασφαλισμένοι θα λαμβάνουν σύνταξη που θα «κυμαίνεται», ενώ θα αποδέχονται ότι εάν αλλάξει το σύστημα υπολογισμού θα επιστρέψουν χρήματα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα το πρόβλημα προκύπτει καθώς εδώ και τέσσερις μήνες δεν υπάρχει νόμος που να καθορίζει πώς θα βγαίνουν οι συντάξεις για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα (δηλαδή συμπληρώνουν την ηλικία ή τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης) από την 1η/1/2015 και μετά.

Το πρόβλημα επιτείνεται καθώς δεν ισχύει ούτε το παλιό σύστημα υπολογισμού, γιατί και αυτό θα πρέπει να αποφασιστεί είτε με νέο νόμο είτε με υπουργική απόφαση, αν θα ισχύει και για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μετά την 1η/1/2015 ή αν θα παραμείνει μόνο για όσους θεμελίωσαν δικαίωμα μέχρι την 31η/12/2014.

Παρότι όμως οι νέες συντάξεις είναι σε κενό νόμου, εντούτοις τα Ταμεία, όπως συμβαίνει ήδη στο ΙΚΑ, προχωρούν σχεδόν αυθαίρετα στην έκδοση αποφάσεων για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης μετά την 1η/1/2015 και εφαρμόζουν το παλιό σύστημα.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By