Κυριακή, 20 Ιουνίου, 2021

Κρίση για ακόμη δέκα χρόνια βλέπουν οι μισοί Έλληνες

Τι δείχνει το βαρόμετρο της Public Issue για τον Οκτώβριο του 2017

Σχεδόν οι μισοί Έλληνες και συγκεκριμένα το 47% πιστεύουν ότι η οικονομική κρίση στην Ελλάδα θα κρατήσει περισσότερο από 10 χρόνια ακόμη, ενώ 8 στους 10 (αθροιστικά 78%) ότι θα κρατήσει τουλάχιστον 5 χρόνια, σύμφωνα με το Πολιτικό Βαρόμετρο της Public Issue για τον Οκτώβριο του 2017.

Διάρκεια-κρίσης-1

Επίσης, η κυβερνητική ρητορική περί «τέλους της κρίσης» και ελληνικού «come-back» αφορά ένα μικρό τμήμα του εκλογικού σώματος, λιγότερο από το 10%. Πράγματι, μόλις 1% των ερωτώμενων πιστεύει ότι η «ανάπτυξη» θα ξεκινήσει μέσα στο προσεχές εξάμηνο, 4% μετά από ένα χρόνο και 5% μετά από δύο χρόνια.

Διάρκεια-κρίσης-2

Όπως προκύπτει από την ανάλυση των εκτιμήσεων για τη διάρκεια της κρίσης, κατά κόμμα, το κυβερνητικό αφήγημα βρίσκει απήχηση και μάλιστα περιορισμένη, μόνον μεταξύ των σημερινών δυνητικών ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ. Μόλις 1 στους 5 (19%) πιστεύει ότι η κρίση θα τερματιστεί μέσα στον επόμενο χρόνο, 1 στους 4 (24%) στα επόμενα 2-3 χρόνια και 1 στους 8 (16%) στα επόμενα 4-5 χρόνια. Πάνω από το 1/3 (36%) ασπάζεται και αυτό τη γενική πεποίθηση ότι η έξοδος αργεί.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Public Issue, Γιάννη Μαυρή, είναι, ευρύτατα αποδεκτό κοινωνικά ότι για το ορατό μέλλον η κρίση θα αποτελεί, de facto, παγιωμένη και μόνιμη κατάσταση.

«Το εντυπωσιακό αυτό εμπειρικό εύρημα συνιστά μια ισχυρή ένδειξη για το γεγονός, ότι ένα σημαντικό τμήμα της ελληνικής κοινωνίας έχει προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, που δημιούργησε η οικονομική και κοινωνική κρίση των τελευταίων επτά ετών. Έχει, δηλαδή, αποδεχθεί τη μεγάλη επιδείνωση των συνθηκών της ζωής του, που επέφερε το μνημονιακό πρόγραμμα, μέσω της ανεργίας που προκάλεσε, της συρρίκνωσης των κοινωνικών δαπανών, της απομύζησης των εισοδημάτων και της υφαρπαγής των ατομικών περιουσιών», σημειώνει ο ίδιος.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By