Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Κρίσιμες ώρες για τον ΣΥΡΙΖΑ- Τα ξημερώματα η ψήφιση του μνημονίου

Η κυβέρνηση επιδιώκει να περάσει το «ψυχολογικό όριο» των 120 «ναι»

tsipras

Μάχη δίχως τέλος δόθηκε στη συνεδρίαση των επιτροπών της βουλής για το νομοσχέδιο της συμφωνίας, η οποία έφτασε στις εννέα ώρες.

Επειτα από τις ατελείωτες αντεγκλήσεις, τους καβγάδες και τις βαριές εκφράσεις που αντάλλαξαν βουλευτές, το νομοσχέδιο έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία. Σειρά τώρα έχει η Διάσκεψη των Προέδρων και στη συνέχεια η συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, όπου θα ψηφιστεί το τρίτο μνημόνιο. Διαδικασία που αναμένεται να ολοκληρωθεί τις πρώτες πρωινές ώρες για μία ακόμη φορά, καθώς παραμένει άγνωστο το πότε θα ξεκινήσει η Ολομέλεια.

Την ώρα που ανέβαινε το θερμόμετρο στη Βουλή, κορυφωνόταν και η κόντρα της κυβέρνησης με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, έπειτα από την απόφαση του πρώην υπουργού να ανακοινώσει αγώνα κατά του μνημονίου. Σε συνομιλία του με δημοσιογράφους, ο κ. Λαφαζάνης απάντησε «Ας μας διαγράψει από βουλευτές», όταν του τέθηκε ότι ζήτημα ότι ο πρωθυπουργός έχει το δικαίωμα να κάνει κάτι τέτοιο. Λίγη ώρα αργότερα, το Μαξίμου πέρασε στην αντεπίθεση, με μία σκληρή ανακοίνωση, στην οποία ταυτίζει τον κ. Λαφαζάνη με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σχετικά με τις απόψεις του περί επιστροφής στη δραχμή, ενώ σημειώνει ότι η σημερινή απόφαση του βουλευτή οριστικοποιεί την από καιρό ειλημμένη απόφασή του να διαλέξει ξεχωριστό δρόμο από την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στην αποψινή ψηφοφορία, η κυβέρνηση επιδιώκει να περάσει το «ψυχολογικό όριο» των 120, ειδάλλως όπως είπε νωρίτερα ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης «θα αναγκαστούμε μέσα από σύντομες διαδικασίες να λύσουμε αυτή την αναντιστοιχία που υπάρχει», δείχνοντας κάλπες. Τα «κουκιά» είναι μετρημένα για το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς οι «αντάρτες» έχουν δώσει δείγματα γραφής από τις δυο προηγούμενες ψηφοφορίες, με αποτέλεσμα να στην κυβέρνηση να έχουν σχηματίσει εικόνα για τις διαρροές και το ψηφιδωτό της επόμενης ημέρας.

Δεδομένα θεωρούνται τα «όχι» των βουλευτών της πτέρυγας Λαφαζάνη με την οποία συντάσσονται οι εξής βουλευτές, οι οποίοι και καταψήφισαν και στις δυο ψηφοφορίες:

Νάντια Βαλαβάνη
Δημήτρης Στρατούλης
Κώστας Ήσυχος
Γιάννης Σταθάς
Θωμάς Κώτσιας
Θανάσης Σκούμας
Κώστας Λαπαβίτσας
Δέσποινα Χαραλαμπίδου
Μιχάλης Κριτσωτάκης
Λίτσα Αμμανατίδου
Ηλίας Ιωαννίδης
Στέφανος Σαμοίλης
Ευγενία Ουζουνίδου
Κώστας Δερμιτζάκης
Κώστας Δελημήτρος
Θανάσης Πετράκος
Στάθης Λεουτσάκος
Ζήσης Ζάννας
Γιάννης Ζερδελής
Κώστας Ζαχαριάς

Στην ίδια « σκληρή γραμμή» εντάσσονται οι βουλευτές των τάσεων ΚΟΕ και ΔΕΑ. Ειδικότερα, πρόκειται για τους:

Δημήτρη Κοδέλα (ΚΟΕ)
Ελένη Σωτηρίου (ΚΟΕ)
Δημήτρη Χατζηλάμπρου (ΚΟΕ)
Βασίλη Κυριακάκη(ΚΟΕ)
Ιωάννα Γαιτάνη(ΔΕΑ)
Ελένη Ψαρρέα(ΔΕΑ)

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται απόψε η στάση που θα τηρήσουν οι βουλευτές που πρόσκεινται στους «53», οι οποίοι υπενθυμίζεται ότι στην πρώτη ψηφοφορία είχαν δηλώσει «παρών», με κάποιους εξ’ αυτών να ψηφίζον «ναι» στο δεύτερο ‘πακέτο’ προαπαιτουμένων.

Βασιλική Κατριβάνου
Χρήστος Καραγιαννίδης
Ηρώ Διώτη
Βασιλική Λέβα
Νίκος Μιχαλάκης
Δημήτρης Μπαξεβανάκης

Αρκετοί τέλος, είναι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που συνιστούν μεμονωμένες περιπτώσεις και δεν ανήκουν σε κάποια τάση. Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις των:

Ζωή Κωνσταντοπούλου
Αγλαΐα Κυρίτση
Γιάννης Βαρουφάκης
Βαγγέλης Διαμαντόπουλος
Ραχήλ Μακρή
Δανάη Τζήκα (διατηρεί καλές σχέσεις με τους «53»)
Αλεξάνδρα Τσανάκα

By