Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Κρίσιμες συναντήσεις για το ελληνικό χρέος στην G7

Κρίσιμη είναι η προσπάθεια για να αρθεί το αδιέξοδο ανάμεσα στο Βερολίνο και το ΔΝΤ όσον αφορά στις αποφάσεις που θα καταστήσουν το ελληνικό χρέος βιώσιμο, η οποία θα επιχειρηθεί στο περιθώριο της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών των G7, που ξεκινά σήμερα στο Γουίσλερ του Καναδά και θα διαρκέσει μέχρι 2 Ιουνίου.Σύμφωνα με πληροφορίες η συνάντηση, που θα γίνει με στόχο να γεφυρωθούν οι διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών θα λάβει τη μορφή μιας συνεδρίασης του άτυπου Washington Group, της ομάδας με τους βασικούς πρωταγωνιστές του ελληνικού προγράμματος, οι οποίοι για άλλη μια φορά θα προσπαθήσουν να άρουν το αδιέξοδο, την ώρα που ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά πλέον το ΔΝΤ.

Οι διαπραγματεύσεις συνεχίστηκαν τις προηγούμενες μέρες μετά την τελευταία συνάντηση του Washington Group στις Βρυξέλλες, αλλά και του Eurogroup της περασμένης εβδομάδας και αξιωματούχοι εκτιμούν ότι οι δύο πλευρές κάνουν προσπάθειες για να μικρύνουν την μεταξύ τους απόσταση.

Ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά το ΔΝΤ, το οποίο πρέπει να γνωρίζει το ύψος της ελάφρυνσης του χρέους αυτό το Σαββατοκύριακο και πριν την επόμενη εβδομάδα, έτσι ώστε να αποφασίσει το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου την πλήρη συμμετοχή του ή όχι στο ελληνικό πρόγραμμα.

Εφόσον υπάρξει τελικά προσέγγιση, τότε υπό μία έννοια οι αποφάσεις για το πλαίσιο ελάφρυνσης του χρέους θα προσεγγίζουν μια τελική μορφή. Πάντως, από την πλευρά των ευρωπαίων ορόσημο για τις τελικές αποφάσεις αποτελεί το κρίσιμο Eurogroup στις 21 Ιουνίου στο Λουξεμβούργο.

Όμως, είναι δύσκολο να προβλεφθεί πώς θα καταλήξουν οι διαβουλεύσεις, παρότι έχουν καταγραφεί βήματα προσέγγισης, κυρίως όσον αφορά τους δημοσιονομικούς στόχους και το ύψος των πλεονασμάτων μετά το 2022.

Ιδίως μετά τις πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία, οι οποίες οδήγησαν τα σπρεντ των κρατικών ομολόγων και ιδιαίτερα του ευρωπαϊκού νότου σε ανοδική πορεία λόγω της αναταραχής, η διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους αποτελεί κρίσιμο ζητούμενο.

Οι αποδόσεις των δεκαετών ελληνικών ομολόγων έφτασαν μια ανάσα από το 5%, «προειδοποιώντας» εμμέσως ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος οι αγορές να συμπεριφερθούν σκληρά προς την Ελλάδα, ανεβάζοντας υψηλά το κόστος δανεισμού, σε περιόδους αναταραχής, εφόσον δεν ανακτήσουν εμπιστοσύνη στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι αποστάσεις μεταξύ ΔΝΤ και Βερολίνου υπάρχουν ακόμη όσον αφορά τον τρόπο λειτουργίας του γαλλικού μηχανισμού ελάφρυνσης του χρέους, ο οποίος στοχεύει στο να «ελαφρύνει» τις υποχρεώσεις αποπληρωμής δανείων από την Ελλάδα, σε περιόδους, που ο ρυθμός ανάπτυξης είναι χαμηλός. Το ΔΝΤ ζητά αυτοματισμό, το Βερολίνο και ορισμένες άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ζητούν «έλεγχο» στην εφαρμογή του μέσω πολιτικών αποφάσεων και δη μετά από έγκριση της γερμανικής βουλής.

Εκεί, που διαφαίνεται ότι ίσως υπάρχουν κάποια σημάδια προσέγγισης είναι το εύρος των εργαλείων και εφαρμογής των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους. Το ΔΝΤ έχει ζητήσει ελάφρυνση σε περισσότερα δάνεια και όχι μόνο στο δανεισμό μέσω EFSF, απαιτήσεις, που έχουν δυσκολέψει το Βερολίνο. Δεν αποκλείεται, όμως, να υπάρξει συμβιβασμός στο ζήτημα αυτό από την πλευρά του ΔΝΤ εφόσον εκ παραλλήλου οι ευρωπαίοι και κυρίως το Βερολίνο επιδείξει μεγαλύτερη ευελιξία στο ζήτημα της λειτουργίας του γαλλικού μηχανισμού ελάφρυνσης.

Σε πλαίσιο συμβιβασμού φαίνεται να κινείται και η συζήτηση για τον χρόνο επέκτασης της ωρίμανσης των δανείων. Το Ταμείο ζητά επέκταση τουλάχιστον 10 ετών. Το Βερολίνο έχει επιμείνει σε επέκταση μέχρι τριών ετών αν χρειαστεί, αλλά φαίνεται ότι ίσως να συμφωνήσει γύρω στα 5 έτη.

By