Τρίτη, 23 Ιουλίου, 2024

Κρίσιμο Eurogroup υπό την σκιά του χρέους και της έκθεσης ΔΝΤ

Αγωνία στην Αθήνα για το αποτέλεσμα της κρίσιμης συνεδρίασης

eurogroup-3

Κρίσιμες αποφάσεις για την επόμενη δόση στήριξης και την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους καλείται να λάβει σήμερα Τρίτη το Eurogroup, που συνεδριάζει στις Βρυξέλλες.

Όπως διαπιστώθηκε κατά τη μαραθώνια συνεδρίαση του Euro-working Group τη Δευτέρα, η απόσταση μεταξύ των ευρωπαίων εταίρων και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους παραμένει μεγάλη, με αποτέλεσμα η συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα να παραμένει αμφίβολη.

Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε στην «Καθημερινή» ότι εάν το ΔΝΤ διατηρήσει την ίδια στάση και στο Eurogroup, όλη η συμφωνία κρέμεται από μία κλώστη.

Οι συμμετέχοντες στο Euro-working Group κατέληξαν μεν σε ένα προσχέδιο συμφωνίας για το χρέος, όμως το κείμενο δεν έχει τη σύμφωνη γνώμη του Ταμείου και περιέχει πολλές αγκύλες, που καταδεικνύουν σημεία διαφωνίας.

Το Euro-working Group έλαβε χώρα υπό τη σκιά της προκαταρτικής έκθεσης που δημοσίευσε το ΔΝΤ για το χρέος, στην οποία καλεί τους Ευρωπαίους να αναδιαρθρώσουν άμεσα το ελληνικό χρέος, πριν λήξει το τρέχον πρόγραμμα στήριξης, και τους ζητά παράλληλα να μη θέσουν νέες προϋποθέσεις που θα υπερβαίνουν τα όσα προβλέπει το Μνημόνιο.

Στην έκθεσή του, το Ταμείο επαναλαμβάνει τις προτάσεις του για επιμήκυνση των ευρωπαϊκών δανείων στήριξης για έως 30 χρόνια, αλλά και για επέκταση της περιόδου χάριτος πριν αρχίσουν οι αποπληρωμές κατά έως 20 χρόνια. Επιπλέον, το ΔΝΤ ζητά «κλείδωμα» των επιτοκίων στο 1,5% ή χαμηλότερα, τουλάχιστον έως το 2040.

Σύμφωνα με προγενέστερες πληροφορίες, οι ευρωπαίοι εταίροι προτιμούν να μεταθέσουν τις αποφάσεις για τυχόν επιμηκύνσεις για μετά το τέλος του Μνημονίου, το 2018. Για την περίοδο του προγράμματος εξετάζουν παρεμβάσεις που είναι πιο εύκολες πολιτικά, όπως η εξαγορά δανείων που δόθηκαν στην Ελλάδα από το ΔΝΤ ή κατά το πρώτο Μνημόνιο. Τα δάνεια αυτά θα μπορούσαν στη συνέχεια να λάβουν ευνοϊκότερους όρους αποπληρωμής.

Προβληματισμός εκφράστηκε στο Euro-working Group και για τις αποκρατικοποιήσεις, που έχουν «βαλτώσει», ενώ ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην καθυστέρηση ιδιωτικοποίησης του Ελληνικού.

Όσον αφορά τη δόση στήριξης, θα μπορεί να φτάσει ως και τα 11 δισεκατομμύρια ευρώ, αν και δεν αποκλείεται να «σπάσει» σε υποδόσεις που θα εκταμιεύονται με συγκεκριμένα κριτήρια.

By