Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

Κρίσιμο το σημερινό Eurogroup

Σε θολό τοπίο πραγματοποιείται στη Μάλτα το άτυπο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, καθώς η αισιοδοξία της κυβέρνησης φαίνεται πως ακυρώνεται από το Βερολίνο και το ΔΝΤ, το οποίο σκληραίνει την στάση του, αμφισβητώντας τόσο τα αισιόδοξα στοιχεία των Βρυξελλών για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας όσο και την πρόταση για εφαρμογή των προτεινόμενων περικοπών από το 2019 άποψη που φαίνεται να συμμερίζεται και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Πολλά θα κριθούν από τις παρασκηνιακές συνομιλίες που θα έχει η ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος με εκπροσώπους των θεσμών, πριν την έναρξη της συνόδου των υπουργών, αλλά κυρίως από την συνάντηση του γερμανού υπουργού Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, στο Βερολίνο, λίγες ώρες πριν μεταβούν στη Μάλτα.

Στόχος αυτών των επαφών στο περιθώριο του Eurogroup είναι να οριστικοποιηθεί η όποια συμφωνία, προκειμένου να παρουσιαστεί στην ολομέλεια του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών και να ληφθεί η απόφαση για αποστολή των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα.

Η Αθήνα είχε δημιουργήσει προσδοκίες για προκαταρκτική συμφωνία στη Μάλτα, η οποία θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για την επιστροφή στην Αθήνα των τεχνικών κλιμακίων των δανειστών. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης φερόταν να είχε αποδεχθεί ουσιαστικά τα μέτρα ύψους 2% του ΑΕΠ.

Η ίδια πηγή τόνισε ότι το σενάριο του συμβιβασμού βρίσκεται πολύ κοντά σε αυτό που περιέγραφε νωρίτερα σήμερα τηλεγράφημα του Bloomberg, το οποίο προβλέπει προσαρμογή 1% του ΑΕΠ το 2019 μόνο από περικοπές συντάξεων και 1% του ΑΕΠ από το περικοπή του αφορολόγητου. Η Αθήνα πρότεινε να γίνουν το 2019 περικοπές συντάξεων στο ύψος του 0,8% του ΑΕΠ και 0,2% στο αφορολόγητο και το 2020 να γίνουν περικοπές 0.8% στο αφορολόγητο και 0,2% στις συντάξεις.

Η Κομισιόν έριξε στο τραπέζι μια συμβιβαστική πρόταση για περικοπή των συντάξεων την 1η Ιανουαρίου του 2019 και η μείωση του αφορολόγητου την 1η Ιανουαρίου του 2020, υπό την προϋπόθεση ότι θα πιαστούν οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2018. Σε αντίθετη περίπτωση, η Κομισιόν προτείνει να αποφασιστεί από τώρα επίσπευση των μειώσεων κατά ένα έτος.

Το ΔΝΤ σε μια νέα κίνηση άσκησης πίεσης φέρεται να ζητά πλέον η εφαρμογή των δημοσιονομικών μέτρων να γίνει από το 2018, αμφισβητώντας την αισιοδοξία για επίτευξη του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,8% του ΑΕΠ για την ίδια χρονιά. Σύμφωνα μάλιστα με το ΑΠΕ δεν αποκλείεται υπέρ της εφαρμογής των μέτρων από το 2018 να ταχθεί από την Μάλτα και ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος αν και θεωρεί ότι «βλέπει» συμφωνία σύντομα, τονίζει ότι αυτό δεν πρόκειται να επιτευχθεί την Παρασκευή στη Μάλτα.

Αντιστοίχως, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ αναγνώρισε την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις διαπραγματεύσεις, επισημαίνοντας ταυτόχρονα πως χρειάζεται ακόμα πολλή δουλειά για να υπάρξει κάποια συμφωνία. Απαντώντας στην ερώτηση για το πότε θα επιστρέψουν στην Αθήνα οι θεσμοί, ο κ. Ράις τόνισε ότι δεν γνωρίζει λέγοντας χαρακτηριστικά, «ελπίζουμε σύντομα, όμως θα επαναλάβω ότι και πάλι χρειάζεται περισσότερη δουλειά».

Ερωτηθείς σχετικά με δημοσιεύματα που φέρουν το ΔΝΤ να βλέπει δημοσιονομικό κενό για το 2018 και να ζητά πρόσθετα μέτρα για το επόμενο έτος ο Ράις δεν επιβεβαίωσε τις σχετικές πληροφορίες, λέγοντας, «όλοι εργάζονται για να υπάρξει ένα πρόγραμμα που θα στηρίζει την ανάπτυξη και την απασχόληση. Όλοι εμπλέκονται με καλή πρόθεση. Μπορώ να μιλήσω μόνον εκ μέρους του ΔΝΤ. Εμείς εστιάζουμε στα οικονομικά μεγέθη».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By