Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου, 2023

Κτηματολόγιο: Ποιοι χώροι ορίζονται ως βοηθητικοί – Πότε πρέπει να δηλωθούν

Σύγχυση επικρατεί αναφορικά με τα στοιχεία ακινήτων που καταχωρούνται στο έντυπο Ε9 και με τη δήλωση στο Κτηματολόγιο για τους βοηθητικούς χώρους.

Αντίθετα με το τι ισχύει στο Ε9, στο Κτηματολόγιο δεν υπάρχει ξεχωριστή στήλη στο έντυπο για να δηλωθεί δεξαμενή κολύμβησης (πισίνα). Ωστόσο, κάποιοι τοπογράφοι και φοροτεχνικοί συστήνουν να αναγράφεται η πισίνα στην ενότητα των παρατηρήσεων της δήλωσης στο Κτηματολόγιο.

Από την άλλη, υπάρχουν κάποιοι βοηθητικοί χώροι που απαραιτήτως πρέπει να δηλώνονται στο Κτηματολόγιο. Σύμφωνα με το Ελληνικό Κτηματολόγιο, ως βοηθητικοί χώροι χαρακτηρίζονται οι αποθήκες και τα πάρκινγκ (χώροι στάθμευσης).

Οι δύο αυτοί τύποι χώρων πρέπει να δηλώνονται στο Κτηματολόγιο μόνο εφόσον είναι αυτοτελή τμήματα-χώροι, δηλαδή καταλαμβάνουν χιλιοστά στο οικόπεδο.
Για τους βοηθητικούς χώρους που αποτελούν αυτοτελείς ιδιοκτησίες το τέλος κτηματογράφησης που ορίζει το Κτηματολόγιο είναι 20 ευρώ για κάθε δικαίωμα.

Τα στοιχεία (αριθμός κτιρίου, τύπος βοηθητικού χώρου, όροφος, εμβαδόν) καταχωρίζονται στον πίνακα Β4 του εντύπου Δ1 (Β6 στο έντυπο Δ2). Όταν υπολογιστεί το συνολικό τέλος κτηματογράφησης, πρέπει να γίνει η καταβολή των χρημάτων και τότε θεωρείται ως ολοκληρωμένη η δήλωση.

Η πληρωμή του τέλους μπορεί να γίνει σε όλες σχεδόν τις τράπεζες ή στα αυτοματοποιημένα καταστήματα του δικτύου των ΕΛΤΑ, ενώ σε περίπτωση ηλεκτρονικής υποβολής δήλωσης η πληρωμή πραγματοποιείται μέσω διαδικτυακής εφαρμογής με χρήσης πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας.

Σχετικές πληροφορίες δίνονται στα Γραφεία Κτηματογράφησης και στον ιστότοπο του Ελληνικού Κτηματολογίου (www.ktimatologio.gr).

By