Τετάρτη, 29 Σεπτεμβρίου, 2021

Κύπρος: Υπό την απειλή απεργίας η έναρξη της σχολικής χρονιάς

Οι εκπαιδευτικοί ζητούν ακύρωση των μέτρων που εξήγγειλε η κυβέρνηση στις 4 Ιουλίου με σκοπό τον εξορθολογισμό στη Παιδεία περικόπτοντας 53 εκατ. ευρώ, με τον τερματισμό προνομίων που έχουν δάσκαλοι και καθηγητές

Εν αναμονή λήψης απεργιακών μέτρων από δασκάλους και καθηγητές άνοιξαν σήμερα τα σχολεία στη Κύπρο. Οι συνδικαλιστικές τους οργανώσεις στην περίπτωση που η κυβέρνηση δεν κάνει αποδεχτή νέα πρόταση που διαμόρφωσαν από κοινού χθες, αναμένεται να προχωρήσεις σε απεργία την ερχόμενη εβδομάδα. Οι εκπαιδευτικοί ζητούν ακύρωση των μέτρων που εξήγγειλε η κυβέρνηση στις 4 Ιουλίου με σκοπό τον εξορθολογισμό στη Παιδεία περικόπτοντας 53 εκατ. ευρώ, με τον τερματισμό προνομίων που έχουν δάσκαλοι και καθηγητές. Οι διαβουλεύσεις που ακολούθησαν έριξαν το κόστος των περικοπών στα 3 εκ ευρώ αλλά και πάλι οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των εκπαιδευτικών δεν έδειξαν διατεθειμένες να απεμπολήσουν προνόμια όπως η πρόωρη σύνταξη στα 58 χωρίς «πέναλτι».

Από τη πλευρά της κυβέρνησης δεν αναμένεται άλλη πρόταση, πριν της τελευταίας που έκανε με σκοπό να υπάρξει συμφωνία.

Δεν αποκλείεταιτα επόμενα δύο 24ωρα να πραγματοποιηθούν νέες συναντήσεις των ηγεσιών των συνδικαλιστικών οργανώσεων και των τριών υπουργών που ορίστηκαν για να διαχειριστούν τη κρίση.

Ως γνωστόν, και οι τρεις οργανώσεις έχουν επισήμως απορρίψει την τελευταία πρόταση που είχαν ενώπιόν τους. Κατά τη χθεσινή τους συνεδρία διεμήνυσαν τη συμπόρευση και την ενότητα τους. Επιβεβαιώθηκε για μια ακόμη φορά, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση τους, «η πλήρης ταύτιση απόψεων. Διασφαλίστηκε η ενότητα και η κοινή συμπόρευση προκειμένου να επιτευχθούν τόσο οι βραχυπρόθεσμοι, όσο και οι μακροπρόθεσμοι σκοποί των οργανώσεων, σε σχέση με την εντεινόμενη κρίση στην εκπαίδευση, αλλά και με την απαίτηση του εκπαιδευτικού κόσμου για ποιοτική αναβάθμιση του δημόσιου σχολείου προς όφελος, πρωτίστως, των παιδιών».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By