Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ε.Ε προς Κύπρο: Τελειώνετε με το μνημόνιο!

Ικανοποιημένοι με το αποτέλεσμα των κυπριακών εκλογών Βερολίνο και Παρίσι ζητούν άμμεση έναρξη των συζητήσεων για το Κυπριακό Μνημόνιο.

 

Με την σκληρή πραγματικότητα της διαπραγμάτευσης, για ένα Κυπριακό Μνημόνιο βρίσκεται αντιμέτωπος ο νέος πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, μετά την άνετη επικράτηση του στις προεδρικές εκλογές με ποσοστό 47,6%. Μια μόλις ημέρα μετά την εκλογή του Γερμανία και Γαλλία απαιτούν την άμεση έναρξη επαφών και συζητήσεων με την Τρόϊκά προκειμένου να διαμορφωθεί το σχέδιο διάσωσης του τραπεζικού συστήματος στην Μεγαλόνησο.

KyprosΕνδεικτικό των πιέσεων που ασκούνται είναι το κοινό μήνυμα των υπουργών Οικονομίας Γερμανίας και Γαλλίας που ζητούν «γρήγορη έναρξη διαπραγματεύσεων». Οι Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε και Πιέρ Μοσκοβισι χαιρετίζοντας τα αποτελέσματα των κυπριακών εκλογών μιλούν για μία νέα κυβέρνηση «η οποία θα είναι σε θέση να συνεχίσει γρήγορα τις διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας προς την Κύπρο». Ξεκάθαρη είναι η αξίωση για ξεκίνημα διαπραγματεύσεων αφού οι δύο υπουργοί αναφέρουν πως «οι συνομιλίες θα πρέπει να επαναληφθούν σύντομα, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας πριν από το τέλος του Μαρτίου». Ξεκαθαρίζουν επίσης την ανάγκη για ολοκλήρωση του μνημονιακού σχεδιασμού μεταξύ της Κυπριακής κυβέρνησης και τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Σκιαγραφώντας το κυοφορούμενο μνημόνιο μιλούν για ένα πρόγραμμα το οποίο θα  «επιτρέψει μία σημαντική χρηματοπιστωτική, δημοσιονομική και διαρθρωτική προσαρμογή». Οσον αφορά τις ασφαλιστικές δικλείδες του υπο διαμόρφωση μνημονίου προκρίνεται η …ελληνική συνταγή μια και οι Σοϊμπλε – Μοσκοβισι ζητούν να προβλέπεται «στενή επιτήρηση των μέτρων κατά του ξεπλύματος και υπέρ της χρηματοπιστωτικής διαύγειας και της εφαρμογής τους». Σύμφωνα με δημοσιεύματα η Ε.Ε εκφράζει ουσιαστικά την …ανακούφισή της για την αλλαγή συνομιλητή αφού εκτιμούσαν ότι η τακτική του προηγούμενου προέδρου της Κύπρου Δημήτρη Χριστόφια δεν ήταν παραγωγική.Χαρακτηριστική άλλωστε η αναφορά στο κείμενο των δύο υπουργών Οικονομικών που σημειώνουν πως «είμαστε πεπεισμένοι ότι η επόμενη κυβέρνηση θα επιταχύνει σημαντικά τον ρυθμό των μεταρρυθμίσεων για μία βιώσιμη ανάπτυξη και την δημοσιονομιοκή και χρηματοπιστωτική σταθερότητα, προς το συμφέρον της Κύπρου και της ευρωζώνης στο σύνολό της».

Οσον αφορά την διαπραγματευτική τακτική της νέας Κυπριακής ηγεσίας αποτυπώνεται ξεκάθαρα στην συνέντευξη που παραχώρησε στους FINANCIAL TIMES o  Νίκος Αναστασιάδης όπου ξεκαθαρίζει ότι είναι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης που θα σχηματίσει να ξεκινήσουν γρηγορα οι συνομιλίες με την Τρόϊκα. Παρόλα αυτά, προειδοποιεί ότι είναι απαραίτητη η «έγκαιρη οικονομική στήριξη για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, καθώς επίσης και για την κάλυψη των άμεσων και μεσοπρόθεσμων δημοσιονομικών αναγκών» προκειμένου να μην αποτελέσει η Κύπρος «συστημικό ρίσκο» για την Ευρωζώνη. Παράλληλα ζητάει να εξεταστεί το ενδεχόμενο αναβολής ένος προγράμματος μαζικών ιδιωτικοποιήσεων όπως απαιτούν οι υποψήφιοι δανειστές επισημαίνοντας πως «πρέπει να διατηρήσουμε την κοινωνική συνοχή και τις ειρηνικές εργασιακές σχέσεις». Αναφορικά με τις κατηγορίες για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος στην Κύπρο σημειώνει ότι «είμαστε αποφασισμένοι να εφαρμόσουμε κάθε περαιτέρω βελτίωση κριθεί αναγκαία».

Ο νέος πρόεδρος της Κύπρου αναμένεται να αναλάβει επισήμως τα καθήκοντά του την Παρασκεύη και ήδη έχουν αρχίσει οι διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό της κυβέρνησης του. Το … «καυτό» υπουργείο Οικονομικών – συμφωνα με δημοσιεύματα- θα αναλάβει ο Μ.Σαρρής προερχομενος από τον τραπεζικό χώρο ενώ γύρω από τον Ν.Αναστασιάδη θα συσταθεί ολιγομελές οικονομικό επιτελείο στο οποίο ρόλο κλειδί θα έχει ο  Χρήστος Πισσαρίδης, κατόχος βραβειου Νόμπελ. Το επιτελείο αυτό θα αναλάβει και τον ρόλο του διαπραγματευτή με την Τρόϊκα. Για την θέση του υπουργού Εξωτερικώ προαλείφεται ό Ι.Κασουλίδης ο οποίος έχει ήδη θητεύσει στην θέση αυτή. [space size=»30″]

By