Τετάρτη, 16 Ιουνίου, 2021

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αυτό είναι το σχέδιο για το μεταναστευτικό

Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε σήμερα είναι μεταναστευτικό και όχι προσφυγικό, σε σχέση με το 2015, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας στο πλαίσιο της «Ώρας του Πρωθυπουργού» στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΜέΡΑ25 Γιάνη Βαρουφάκη, με θέμα: «Κατάργηση καταυλισμού Μόριας και εσωτερικών συνόρων».

Οι περισσότεροι που εισέρχονται σήμερα στην Ελλάδα έχουν προφίλ οικονομικού μετανάστη και όχι πρόσφυγα. Μόνο το 2% είναι Σύροι, επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης.

Επικρίνoντας την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός είπε ότι «η προστασία των συνόρων ήταν μηδενική» κάνοντας επίσης λόγο για «πολιτική υποκρισίας απέναντι στον ανθρώπινο πόνο για κομματικά οφέλη» και «πολιτική ανεπάρκειας με εικόνες που μας ντρόπιασαν διεθνώς σε Ειδομένη και Μόρια».

Πρόσθεσε δε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση διαφωνούσε με τη συμφωνία ΕΕ και Τουρκίας. Ειδικά πάντως για τη συμφωνία αυτή, επισήμανε ότι υπάρχει ανάγκη να επικαιροποιηθεί.

Υπογράμμισε ότι και η “Αγκυρα έχει τη δυνατότητα να ελέγξει τις ροές και δεν πρέπει η Τουρκία να δείχνει ότι αντιμετωπίζει το ζήτημα ως στοιχείο διαπραγμάτευσης.

Ο πρωθυπουργός τόνισε, επίσης, ότι «εντείνονται οι έλεγχοι στα σύνορα και επιταχύνεται η διαδικασία χορήγησης ασύλου» καθώς και ότι «τα νησιά αποφορτίζονται με οργανωμένο τρόπο και με ευθύνη του κράτους» χωρίς καμία έκπτωση στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Επισήμανε ότι πάνω από 20.000 αιτούντες άσυλο μετακινούνται από τα νησιά στην ενδοχώρα και προανήγγειλε και τη λειτουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων.

Οπως είπε, ο τρόπος παροχής ασύλου αλλάζει. Σε έναν νόμο θα ενσωματωθεί η κοινοτική οδηγία, αλλά και ταυτόχρονα οι εθνικές πολιτικές, εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας: Προβλέπεται πως αλλοδαποί που δεν συμμορφώνονται με μεταφορά σε άλλες δομές τότε τεκμαίρεται πως δεν επιθυμούν το ειδικό καθεστώς και μπαίνουν στη διαδικασία επιστροφής.

Ευάλωτοι θα θεωρούνται όσοι περιλαμβάνονται στην οδηγία και δεν περιλαμβάνεται το μετατραυματικό στρες. Θα ισχύει κατάλογος ασφαλών χωρών επιστροφής και τρίτων χωρών.

Στο σύστημα παραμένουν όσοι δικαιούνται την προστασία και επιδεικνύουν τη δέουσα συνεργασία.

Τα παιδιά θα πρέπει να πηγαίνουν σχολείο, αλλά όσοι γονείς το αρνούνται θα έχουν κυρώσεις. Αλλάζει το καθεστώς με τις ΜΚΟ με έλεγχο, λογοδοσία και διαφάνεια για να ξεχωρίσει η «ήρα από το στάρι».

Τόνισε ότι ο ίδιος θα διεθνοποιήσει το θέμα σημειώνοντας πως απαιτεί συνολική αντιμετώπιση από την ΕΕ και θα θέσει το θέμα στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής.

Επισήμανε, τέλος, πως το μεταναστευτικό ήλθε για να μείνει και πως χρειάζεται εθνική ομοψυχία αλλά και ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.

Αναλυτικά ο κ. Μητσοτάκης είπε:

1. Με πρωτοβουλία του αρμόδιου υπουργού, νέο αυστηρό και δίκαιο σύστημα ασύλου για όσους το δικαιούνται με απόλυτο σεβασμό στα δικαιώματα αιτούντων χωρίς περιθώρια κατάχρησης και γρήγορες διαδικασίες.

Για πρώτη φορά η χώρα αποκτά έναν νόμο που διέπει συνολικά τα ζητήματα διεθνούς προστασίας. Σε ένα ενιαίο κείμενο συμπεριλαμβάνονται οι οδηγίες για σύστημα ασύλου και διέπουν διαδικασία εξέτασης και αναγνώρισης αιτούντων. Συμπεριλαμβάνονται οι εθνικές πρωτοβουλίες που εξειδικεύουν το πλαίσιο.

Η απόφαση για κωδικοποίηση πέρα από προφανή αναγκαιότητα, έχει προφανή συμβολισμό: για πρώτη φορά ο νομοθέτης αντιμετωπίζει με σοβαρότητα το κλάδο δικαίου και είναι απάντησε σε όσους κόπτονται περί δικαιωμάτων αλλά δεν είχαν φροντίσει για εδραίωσή τους.

Προβλέπουμε ότι αλλοδαποί κατά εισαγωγή δεν συμμορφώνονται σε μεταφορά τους σε άλλες δομές τεκμαίρεται ότι δεν δικαιούνται προστασίας. Δεν θα μπαίνουν στο σύστημα προστασίας όσοι δεν συμμορφώνονται με κανόνες.

Καμία έκπτωση στα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα αλλά καταργούμε έναν εκ των τεσσάρων βαθμών εξέτασης ασύλου. Οι επιτροπές προσφυγών συμφωνούν με αποφάσεις επιτροπών πρώτου βαθμού

Μετά καταγραφή εφόσον οι αιτούντες παραμένουν σύστημα αλλά δεν συμμορφώνονται με αποφάσεις μεταφοράς τότε εξετάζονται αιτήσεις σε λίγες ημέρες γιατί συνάγεται ότι εξετάζεται η αίτησή τους γνωρίζοντας ότι δεν είναι πρόσφυγες μόνο και μόνο για να καθυστερήσουν την μεταφορά τους.

Ευάλωτοι είναι όσοι αναφέρονται στην οδηγία.

Απαλείφεται το μετατραυματικό στρες ως ευαλωτότητα.
Κατάλογος ασφαλών χωρών καταγωγής σε συμφωνία με πρακτική που ακολουθούν όλα τα ευρωπαϊκά κράτη.

Αυτοπρόσωπη παράσταση αιτούντων σε όλα τα στάδια διαδικασίας.
Στο σύστημα παραμένουν μόνο όσοι πραγματικά επιθυμούν προστασία και δείχνουν δέουσα επιμέλεια.

2. Ολες οι δομές, δικαιοσύνη, Ε.Δ συνεργάζονται με σύστημα υγείας και παιδείας. Όλα τα παιδιά πρέπει να πηγαίνουν στο σχολείο. Εντός 2020 εντάσσουμε 20.000 πρόσφυγες σε δομές διαμονής. Όσοι γονείς δεν στέλνουν παιδιά στα σχολεία θα υφίστανται κυρώσεις.

Μεταβάλλουμε το καθεστώς λειτουργίας ΜΚΟ με πιστοποίηση έλεγχος και λογοδοσία για να ξεχωρίσει η ήρα από στάρι.

3. Η χώρα θωρακίζεται στα χερσαία σύνορα με περισσότερα παρατηρητήρια εντατικοποίηση συνόρων Εβρου ενώ στα θαλάσσια σύνορα ενισχύουμε δυνάμεις Λιμενικού με πλωτά μέσα και ενίσχυση δυναμικού. Ηδη στο Ανατολικό Αιγαίο επιπλέον 23 περιπολίες ημερησίως .

Πρόσληψη 400 υπαλλήλων στην υπηρεσία ασύλου και ρύθμιση παλιών υποθέσεων ώστε να μειωθεί κατά 60% οπροφές και επαναπροωθήσεις προς Τουρκία να φθάσουν 10 χιλ μέσα στο 2020.

Δίνουμε ξεχωριστό βάρος στην ανακούφιση νησιών Αν. Αιγαίου. Περισσότεροι από 20 χιλ αιτούνται άσυλο θα μεταφερθούν σε 10 περιφέρειες.

Το Υπ. Εσωτερικών σε συνεργασία με Προστασίας Πολίτη εκπονούν σχέδιο και θα φροντίσουμε για αξιοπρεπείς συνθήκες διαμονής. Η προηγούμενη κυβέρνηση διαφωνούσε με χαρακτηρισμό Τουρκίας ως χώρας πρώτου ασύλου και εμπόδιζε την επιστροφή όσων έπρεπε να επιστρέψουν .

Το νομοσχέδιο αλλάζει αυτό το γκρίζο καθεστώς θα καταρτιστεί λίστα ασφαλών τρίτων χωρών και ασφαλούς χώρας καταγωγής.

4. Ανάδειξη μεταναστευτικού σε ζήτημα με διεθνή διάσταση.

Το έκανα στην Σύνοδο ΟΗΕ θα το επαναλάβω στην Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Το μεταναστευτικό είναι εθνικό ζήτημα. Μεγάλος αριθμός προσφύγων μεταναστών προσέρχονται για να πάνε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και προέχει συνολική ευρωπαϊκό σχέδιο.

Το άλλο σκέλος διεθνούς διάστασης αφορά Τουρκία και την τήρηση της ανανεωμένης συμφωνίας. Ο κ. Κουμουτσάκος βρέθηκε στην Τουρκία και ασκούμε πίεση για να επικαιροποιηθεί η συμφωνία και να αναγνωρίσει επιστροφές και από την ενδοχώρα.

Η Τουρκία όπως ορίζει η κοινή δήλωση οφείλει να αναλάβει ευθύνες και έχει δυνατότητα να ελέγξει ροές στο Αιγαίο δεν επιτρέπεται να δίνει εντύπωση τότε εκμεταλλεύεται το ζήτημα για άλλες επιδιώξεις

Καλύτερη προστασία συνόρων, γρηγορότερο και αυστηρότερο πλαίσιο χορήγησης ασύλου, διάχυση και ενσωμάτωση μεταναστευτικού φορτίου στην επικράτεια και ανάδειξη ζητήματος ως διεθνούς. Το ζήτημα δεν ήρθε για να φύγει.

Η Ευρώπη θα αποτελεί μαγνήτη για Ασία – Αφρική. Το φαινόμενο θα συνεχιστεί ενδεχομένως να ενταθεί γι αυτό απαιτείται από το κοινοβούλιο ενότητα και σοβαρότητα.

Η Ελλάδα ανέκαθεν επηρεαζόταν από μεγάλα ευρωπαϊκά γεγονότα αλλά πέτυχε γιατί ήξερε να διαχειριστεί και να είναι με το μέρος νικητών έτσι θα τα καταφέρει και τώρα.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By