Κυριακή, 19 Σεπτεμβρίου, 2021

Κυβερνητικό… restart

Εφόσον τα βρουν απόψε στο Μαξίμου, Σαμαράς – Βενιζέλος και Κουβέλης προχωρούν στην επανεκκίνηση της κυβέρνησης.

maximou-shadow«Η συζήτηση δεν ήταν ποτέ για την ΕΡΤ, ή έστω μόνον την ΕΡΤ. Ο Σαμαράς έπρεπε να αντιληφθεί ότι δεν μπορεί να λειτουργεί ως μονάρχης μίας μονοκομματικής κυβέρνησης. Και το κατάλαβε».

Η φράση αυτή στελέχους της ΔΗΜΑΡ καταδεικνύει το εύρος της αντιπαράθεσης που ξέσπασε στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Άλλωστε, η ΕΡΤ ήταν η κορυφή, υψηλή και συμβολική, αλλά η κορυφή του παγώβουνου. Είχαν προηγηθεί πολλά άλλα, δημόσια όπως το αντιρατσιστικό, αλλά και υπόγεια, όπως διαρροές, που προκάλεσαν εμφυλιοπολεμικό κλίμα στους τρεις κυβερνητικούς εταίρους. Μαζί βέβαια με τις δημοσκοπίσεις, προς τις οποίες και οι τρεις λοξοκοιτούν όλο και περισσότερο.

Ο κίνδυνος ενός εκλογικού ατυχήματος λόγω της ΕΡΤ, ο πανικός των εταίρων έναντι του ενδεχομένου η Ελλάδα να ξανακυλήσει και μάλιστα πριν τις γερμανικές εκλογές σε πολιτική περιδήνιση αλλά και τα… εκλογικά κουκιά που δεν έβγαιναν, φαίνεται ότι οδήγησαν κυρίως τον Αντώνη Σαμαρά, οι επιτελείς του οποίου έδειχναν έντονες εκλογικές διαθέσεις, και δευτερευόντως ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ σε ένα μεγάλο συμβιβασμό.

«Δεν πρέπει να τεθεί σε κίνδυνο ό,τι πετύχαμε μέχρι τώρα» είπε χθες ο Αντώνης Σαμαράς στους εταίρους του, αποκηρύσσοντας το σενάριο των εκλογών. Η ανάγκη επανεκκίνησης της κυβέρνησης,  εφόσον επιβεβαιωθεί και απόψε, ανάγκασε τον πρωθυπουργό σε συμβιβασμούς.

Συγκεκριμένα, επαναβεβαίωσε στους εταίρους του τη συμφωνία ανασχηματισμού της κυβέρνησης αμέσως μετά το Συνέδριο της ΝΔ που ολοκληρώνεται στις 30 Ιουνίου.

Παράλληλα, «παραχώρησε» την επιτροπή διαχείρισης κρίσεων, δηλαδή το άτυπο συντονιστικό όργανο που ζητούσαν Βενιζέλος και Κουβέλης ώστε κάθε υπουργός να μην φέρνει στη Βουλή ή τη δημοσιόητα ό,τι θέλει, ακόμη και περαν των συμφωνιών των τριών.

Τέλος, δεσμεύθηκε για επικαιροποίηση της συμφωνίας των τριών κομμάτων ως προς τους προγραμματικούς στόχους της κυβέρνησης. Μέχρι πριν από λίγες ημέρες, και παρά τις δημόσιες εκκλήσεις των δύο εταίρων του, το Μαξίμου διεμήνυε ότι προγραμματική συμφωνία υπάρχει και είναι αυτή με την τρόικα.

Ωστόσο, η εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις, τα ανοικτά μέτωπα με τη φορολογία, τον ΕΟΠΥΥ και την κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων και, κυρίως, ο φόβος έναντι του ενδεχομένου νέων μέτρων αναγκάζουν τους τρεις να οριοθετήσουν εκ νέου τί μπορεί και τί όχι να αποδεχθεί η κυβέρνηση. Πλην των ούτως ή άλλως δύσκολων δημοσιονομικών θεμάτων, η πιθανή νέα προγραμματική συμφωνία των τριών αναμένεται να περιορίσει σημαντικά τα περιθώρια πρωτοβουλιών του πρωθυπουργού σε θέματα αυξημένου ιδεολογικού ειδικού βάρους.

Με άλλα λόγια, μοιάζει πολύ πιθανό ότι ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ θα ζητήσουν να τεθούν όρια σε όσα επιδιώκει η ΝΔ σε τομείς όπως η ιθαγένεια και το αντιρατσιστικό, ακυρώνοντας τη δεξιά ατζέντα που προωθούν τα στελέχη του Μαξίμου.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By