Η φυγή των νέων στο εξωτερικό φαίνεται να ανησυχεί όλο και περισσότερο τους πολίτες της Νότιας και Ανατολικής Ευρώπης.
Στο φαινόμενο της φυγής του νέου κόσμου από χώρες της Νότιας και Ανατολικής Ευρώπης σε χώρες του εξωτερικού για να βρουν δουλειά, κάτι που γνωρίζουμε και ως «brain drain» αναφέρεται σε δημοσίευμα της η ιταλική εφημερίδα La Stampa, η οποία μάλιστα το αποκαλεί ως «το νέο μεγάλο φόβο».
«Ορισμένες από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που είναι εχθρικές προς τη μετανάστευση από την Αφρική ή την Ασία έχουν ψηφοφόρους οι οποίοι ανησυχούν για ένα κάπως διαφορετικό φαινόμενο: τους νέους και τις νέες που κάθε χρόνο κουνούν μαντήλι στους φίλους και στις οικογένειές τους και πηγαίνουν στο εξωτερικό» γράφει η ιταλική εφημερίδα, η οποία φαίνεται να συγκρίνει τη φυγή των νέων στο εξωτερικό με την εισροή μεταναστών στις συγκεκριμένες χώρες.
Για τους Ιταλούς, τους Πολωνούς, τους Ούγγρους -χώρες οι κυβερνήσεις των οποίων διάκεινται εχθρικά προς τους πρόσφυγες- η μετανάστευση των συμπατριωτών τους, ιδίως των νέων είναι πιο ανησυχητική από την άφιξη των αλλοδαπών. «Στην περίπτωση της Ιταλίας, δύο στους τρεις κατοίκους θεωρούν την φυγή των νέων τους στο εξωτερικό ως μεγαλύτερη απειλή από τη μετανάστευση» γράφει η ιταλική εφημερίδα, εκτιμώντας ότι το φαινόμενο αφορά «ολόκληρο το φάσμα της κοινωνίας κατά μήκος της νότιας και ανατολικής πλευράς της Ευρώπης».
Αλλά και σε χώρες με κυβερνήσεις που αντιμετωπίζουν με θετικό τρόπο τους πρόσφυγες -όπως η Ελλάδα και η Ισπανία- η φυγή των νέων στο εξωτερικό φαίνεται να ανησυχεί όλο και περισσότερο τους πολίτες. Παρά το γεγονός ότι το φαινόμενο αυτό δεν είναι κάτι καινούριο, υπάρχει εδώ και δεκαετίες, αλλά εντάθηκε στα χρόνια της κρίσης.
Στο ίδιο θέμα αναφέρθηκε και ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας Κώστας Φωτάκης, σε πρόσφατη συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, υπενθύμισε ότι ο ρυθμός του brain drain δεκαπλασιάστηκε στη διάρκεια της κρίσης.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας του Ευρωπαϊκού Συμβούλιου Διεθνών Σχέσεων (European Council on Foreign Relations – ECFR) η φυγή των Ελλήνων στο εξωτερικό και όχι η είσοδος των προσφύγων στην Ελλάδα ανησυχεί περισσότερο τους Έλληνες. Πάνω από το 50% των ερωτηθέντων σε έρευνα που διεξήγαγε το YouGov στη χώρα μας (και σε άλλες 14 χώρες της Ευρώπης) ζητούν τη λήψη μέτρων ώστε να αποτρέψει τους Έλληνες να φύγουν από τη χώρα για μεγάλο χρονικό διάστημα. «Ήδη υπάρχουν τα πρώτα δείγματα γραφής αντιστροφής του φαινομένου», αναφέρει ο κ. Φωτάκης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στον ρόλο του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ) που συστάθηκε το 2016, στην προσπάθεια αντιστροφής του φαινομένου.