Τρίτη, 7 Δεκεμβρίου, 2021

Λαβρόφ: «Η Μόσχα θα στηρίξει τις προσπάθειες του ΟΗΕ για τη Συρία»

Ο Λαβρόφ ανέφερε ότι είναι σημαντικό οι διαπραγματεύσεις να επικεντρωθούν στην προώθηση απευθείας διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών

lavrofA

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε σήμερα προς τον ντε Μιστούρα ότι η Μόσχα θα στηρίξει τις προσπάθειες του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ για τη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα για προώθηση απευθείας συζητήσεων που θα περιλαμβάνουν όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές στον συριακό πόλεμο.

«Όπως σε κάθε εμπόλεμη σύρραξη, είναι σαφώς σημείο κλειδί να διασφαλίσουμε ότι οι διαπραγματεύσεις θα περιλαμβάνουν όλες τις πλευρές και ότι αυτές θα επικεντρωθούν στην προώθηση απευθείας διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών», ανέφερε ο Λαβρόφ, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

«Θα σας παράσχουμε την πλήρη στήριξη μας σε αυτό», τόνισε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας στις αρχικές του επισημάνσεις στη συνάντηση του με τον αξιωματούχο των ΗΕ, ο οποίος πραγματοποίησε επίσκεψη στην Μόσχα, σημειώνοντας πως «το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των διαπραγματεύσεων δεν απορρίφθηκε από καμία από τις εμπλεκόμενες πλευρές στον συριακό πόλεμο».

Ο ντε Μιστούρα δήλωσε από την πλευρά του πως ελπίζει οι διαπραγματεύσεις να εισέλθουν σε νέα φάση, η οποία θα αφορά την πολιτική μετάβαση στη Συρία.

Οι διαπραγματεύσεις είναι προγραμματισμένο να αρχίσουν ξανά την 11η Απριλίου στην Γενεύη. Οι συζητήσεις έως τώρα ανάμεσα στις αντιπροσωπείες της συριακής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο, καθώς η Δαμασκός δείχνει απρόθυμη να συζητήσει την αποχώρηση από την εξουσία του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

«Χρειάζεται να σχεδιάσουμε περαιτέρω την πολιτική διαδικασία, να εργαστούμε για την ενδυνάμωση της και την περαιτέρω πρόοδο. Είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της εργασίας μας», δήλωσε ο ντε Μιστούρα στον Λαβρόφ.

Παράλληλα σήμερα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, έπειτα από ερώτηση δημοσιογράφου αν οι συζητήσεις για το μέλλον του Άσαντ πρέπει να αναβληθούν, δήλωσε ότι η τύχη του Σύρου προέδρου θα πρέπει να αποφασιστεί από το συριακό λαό και θα πρέπει να δημιουργηθούν οι συνθήκες για την λήψη μιας τέτοιας απόφασης.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By