Σάββατο, 4 Δεκεμβρίου, 2021

Le Monde: «Η πολιτική αστάθεια στην Ελλάδα φοβίζει την Ευρώπη»

Οι αβεβαιότητες προκαλούν φόβο σε πολλά μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

ellada-euro

«Οι μεγάλοι εκλογικοί ελιγμοί στην Ελλάδα» είναι ο τίτλος άρθρου της εφημερίδας «Λε Μοντ», όπου ο ανταποκριτής στην Αθήνα Αλέν Σαλ, εξηγεί τη διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας και καταλήγει σε εκτιμήσεις για την πρωτοβουλία της κυβέρνησης και την επιλογή των ημερομηνιών για την εκλογή.

Η Ελλάδα θα ζήσει ιδιαίτερα πολιτικά Χριστούγεννα, αναφέρει ο συντάκτης. Εάν στην τρίτη προσπάθεια δεν επιτευχθεί η απαραίτητη πλειοψηφία των 180 βουλευτών, τότε θα κηρυχθούν εκλογές πριν το τέλος της θητείας τού Κάρολου Παπούλια τον Φεβρουάριο.

Οι κάλπες, ωστόσο, θα μπορούσαν να προκαλέσουν πολιτική κρίση, που θα είναι δύσκολο να επιλυθεί, τονίζει ο συντάκτης. Και αυτό καθώς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η ριζοσπαστική αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ, αρνείται να συμφωνήσει στην επιλογή του Προέδρου και επιθυμεί την πρόκληση πρόωρων εκλογών, παρ” ότι δεν είναι σίγουρο ότι θα αποκτήσει την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο.

Αυτές οι αβεβαιότητες προκαλούν φόβο σε πολλά μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που δεν έχει την παραμικρή διάθεση να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο πολιτικής αστάθειας στην Ελλάδα, συμπληρώνει ο συντάκτης.

Η «Λε Μοντ» μεταφέρει απόσπασμα κυβερνητικής ανακοίνωσης, όπου σημειώνεται ότι «η πολιτική αβεβαιότητα θα πρέπει να λήξει τώρα».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Αντώνης Σαμαράς ελπίζει ότι έτσι μπορεί να τραβήξει το χαλί κάτω από τα πόδια του ΣΥΡΙΖΑ, στοιχηματίζοντας ότι είναι δυνατό να βρεθεί ένας υποψήφιος ικανός να συσπειρώσει την κεντροδεξιά και τους Ανεξάρτητους Έλληνες.

Ο Αντώνης Σαμαράς, ξεκίνησε μεγάλο παιχνίδι τακτικής στο πλαίσιο των περίπλοκων διαπραγματεύσεων με το Eurogroup και την τρόικα, υπογραμμίζει ο συντάκτης.

Το δημοσίευμα αναφέρεται και στη δίμηνη παράταση που δόθηκε από το Eurogroup, η οποία, ωστόσο, δυσαρεστεί τον Αντώνη Σαμαρά, που εδώ και μήνες διαμηνύει ότι θα βγάλει την Ελλάδα από το πρόγραμμα λιτότητας.

Σύμφωνα με σχόλιο του πολιτικού αναλυτή Γιώργου Σεφερτζή, «ο πρωθυπουργός ελπίζει ότι θα παγιδεύσει τον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί σε περίπτωση που γίνουν πρόωρες εκλογές η επόμενη κυβέρνηση δεν θα έχει τον χρόνο για να διαπραγματευθεί με την τρόικα, οπότε τα περιθώρια ελιγμών μιας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ θα είναι περιορισμένα (…). Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει την απόφαση που πήρε η τρόικα να επιταχύνει την προεδρική εκλογή ως μια απελπισμένη προσπάθεια να καλύψει τα νέα μέτρα λιτότητας και να εκβιάσει την ψήφο των βουλευτών».

Σύμφωνα με τον συντάκτη, ο κ. Σαμαράς ελπίζει να πείσει τους βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς και τους ΑΝ.ΕΛ, τα κόμματα των οποίων είναι σε πτώση στις δημοσκοπήσεις και κινδυνεύουν να χάσουν πολύ στην περίπτωση πρόωρων εκλογών.

Το δημοσίευμα καταλήγει με σχόλιο του καθηγητή Ηλία Νικολακόπουλου: «Όλοι μετρούν τις ψήφους (…) και δεν είναι απίθανο, εν τέλει, να βρεθούν οι 180, μόνο που δεν γνωρίζουμε ακόμα σε ποια πλευρά θα συγκεντρωθούν…».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By