Σάββατο, 15 Ιουνίου, 2024

«Le Monde»: Ο Μακρόν… φλερτάρει τον Τραμπ – Η χειραψία που κάνει το γύρο του διαδικτύου

Ο αμερικανικός Τύπος εξετάζει με ενδιαφέρον την «ειδική σχέση» που ενώνει τους δύο πολιτικούς άντρες.

Ο Εμανουέλ Μακρόν, ο «Γάλλος Ομπάμα», μετέβη χθες το απόγευμα στην Ουάσιγκτον στο πλαίσιο της τριήμερης επίσκεψής του στις ΗΠΑ «φλερτάροντας» τον Ντόναλντ Τραμπ προκειμένου να αποσπάσει οφέλη.

Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει ο αμερικανικός Τύπος, όπως σχολιάζει η γαλλική εφημερίδα «Le Monde».

Oι δύο ηγέτες, έχοντας στο πλευρό τις συζύγους τους, ήταν χάρμα οφθαλμών, κάνοντας με το χέρι τους το σήμα ότι όλα πάνε περίφημα.

Τραμπ και Μακρόν πόζαραν στο φακό χαμογελαστοί και ευδιάθετοι βάζοντας στο περιθώριο τις πολλές διαφορές τους.

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει η γαλλική εφημερίδα «Le Monde»,ο αμερικανικός Τύπος εξετάζει με ενδιαφέρον την «ειδική σχέση» που ενώνει τους δύο πολιτικούς άντρες με τόσο διαφορετικά προφίλ.Αναρωτιέται για τα οφέλη που θέλει να αποσπάσει ο Γάλλος πρόεδρος προσεγγίζοντας τον Ντόναλντ Τραμπ.

Το αμερικανικό ραδιοφωνικό δίκτυο «NPR» θεωρεί ότι, από την επίσκεψη αυτή «θα μπορούσε να επωφεληθεί περισσότερο ο Εμανουέλ Μακρόν σε σχέση με τον Αμερικανό πρόεδρο γιατί «ο Γάλλος ηγέτης θέλει να δείξει ότι η σχέση του με τον Τραμπ παράγει αποτελέσματα», συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής των δύο χωρών στο συριακό, της πυρηνικής συμφωνίας για το θέμα του Ιράν,την κλιματική αλλαγή ή τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ- Ευρώπης. Αλλά προς το παρόν, όπως υποστηρίζει η εφημερίδα «New York Times», ο ένοικος του Μεγάρου των Ηλυσίων «διατρέχει τον κίνδυνο να «φλερτάρει» τον Αμερικανό δισεκατομμυριούχο δίχως να λάβει τίποτα παρά μόνο το ταξίδι στην Ουάσινγκτον».

Για την γαλλική εφημερίδα, ο Μακρόν επεδίωξε τη συνάντηση με τον Τραμπ «παρά την αντιδημοτικότητα» του Ρεπουμπλικανού προέδρου. Ο Γάλλος ηγέτης επέλεξε επίσης να παραχωρήσει συνέντευξη στο δίκτυο «Fox News»,το αγαπημένο τηλεοπτικό κανάλι του προέδρου των ΗΠΑ.

Διαφωνίες έχουν όμως ήδη ενσκήψει μεταξύ των δύο πολιτικών ανδρών, συμπεριλαμβανομένης της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

«Αλλά το Ιράν δεν είναι το μόνο θέμα διαφωνίας μεταξύ των Γάλλων και των Αμερικανών. Η εφημερίδα «Washington Post» συνέταξε τον κατάλογο των ζητημάτων (εμπόριο, κλίμα, διεθνείς σχέσεις …) στα οποία τα οράματα είναι πολύ διαφορετικά, για να μην πω αντίθετα.

Σήμερα το ζεύγος Μακρόν θα απολαύσει το πρωινό του στον Λευκό Οίκο έχοντας στην παρέα του τον Ντόναλντ Τραμπ,τη Μελάνια και τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Μάικ Πενς με την σύζυγό του.

Στη συνέχεια Τραμπ και Μακρόν θα έχουν συνομιλίες για διεθνή θέματα και θα ακολουθήσει κοινή συνέντευξη Τύπου.

Ο 39χρονος πρόεδρος της Γαλλίας θα έχει συνομιλίες με Αμερικανούς επιχειρηματίες και την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ. Επιπλέον,θα επισκεφθεί τη γαλλική πρεσβεία στις ΗΠΑ. Αύριο ο Γάλλος πρόεδρος θα μιλήσει στο Καπιτώλιο.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By