Τετάρτη, 27 Οκτωβρίου, 2021

Λευκορωσία: Νέος πρωθυπουργός ο προσωπάρχης του Προέδρου της χώρας

Ο ανασχηματισμός πραγματοποιήθηκε έπειτα από κινήσεις της Λευκορωσίας για να προστατεύσει την οικονομία της

600_400_auto_100_belarus

Στα πλαίσια του μεγαλύτερου κυβερνητικού ανασχηματισμού που πραγματοποιήθηκε από το 2010 στη Λευκορωσία, ο Πρόεδρος της χώρας, Αλεξάντρ Λουκασένκο, έπαυσε τον πρωθυπουργό, τον επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας και κορυφαίους υπουργούς, όπως ανακοινώθηκε σήμερα από το προεδρικό γραφείο Τύπου, ενώ νέος πρωθυπουργός διορίστηκε ο προσωπάρχης του Λουκασένκο, Αντρέι Κομπιάκοφ, χωρίς να γίνουν γνωστοί οι λόγοι για τους οποίους παύθηκε μεγάλο μέρος του υπουργικού συμβουλίου.

Ο ανασχηματισμός πραγματοποιήθηκε έπειτα από κινήσεις της Λευκορωσίας για να προστατεύσει την οικονομία της -η διαχείριση της οποίας από τον Λουκασένκο γίνεται από το 1994 βάσει σοβιετικού στυλ διαταγών- εξαιτίας της νομισματικής κρίσης στη Ρωσία, κύριου εμπορικού εταίρου και συμμάχου της Λευκορωσίας.

Νωρίτερα φέτος ο Λουκασένκο είχε προειδοποιήσει ότι μπορεί να παύσει την κυβέρνηση, αν η τελευταία δεν καταφέρει να επιτύχει σημαντικούς οικονομικούς στόχους, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Belta.

Η οικονομική κρίση στη Ρωσίας, εξαιτίας των δυτικών κυρώσεων για την Ουκρανία και της μείωσης των τιμών του πετρελαίου, δημιουργούν σοβαρό πονοκέφαλο για τη Λευκορωσία, η οποία στέλνει τις μισές από τις εξαγωγές της στην ισχυρή βόρεια γείτονά της και βασίζεται πολύ σε ρωσικές επιδοτήσεις.

Στις 18 Δεκεμβρίου ο Λουκασένκο ζήτησε οι συναλλαγές της Λευκορωσίας με τη Ρωσία να ρυθμίζονται σε δολάρια ή σε ευρώ λόγω της πτώσης της ισοτιμίας του ρωσικού ρουβλίου, η οποία έχει μειωθεί από την αρχή της χρονιάς κατά περίπου 40% έναντι του δολαρίου.

Η Λευκορωσία στέλνει κυρίως φορτηγά, τρακτέρ, βιομηχανικά μηχανήματα και προϊόντα τροφίμων στη Ρωσία και περί το 92% των συναλλαγών γίνονται κανονικά σε ρούβλια.

Σύμφωνα με τις επίσημες στατιστικές, η Λευκορωσία κέρδισε 739 εκατ. δολάρια λιγότερα από τις εξαγωγές της στο διάστημα Ιανουαρίου-Οκτωβρίου σε σύγκριση με το ίδιο περυσινό διάστημα, αν και ο όγκος των συναλλαγών παρέμεινε οι ίδιος.

Η κεντρική τράπεζα έχει επίσης επιβάλει συναλλαγματικούς ελέγχους για να προστατεύσει το λευκορωσικό ρούβλι.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By