Σάββατο, 4 Δεκεμβρίου, 2021

Λέκκας για τον σεισμό 3,7 Ρίχτερ στην Αθήνα: Προήλθε από το ρήγμα της Πάρνηθας ή της Πεντέλης

Για τον σεισμό της Κυριακής ο οποίος σημειώθηκε στην Αττική μίλησε ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας.

Όπως είπε για τον σεισμό έντασης 3,7 Rίχτερ, που ταρακούνησε τους κατοίκους της Αθήνας, την Κυριακή το μεσημέρι, «μέσα στον αστικό ιστό της Αθήνας δεν έχουμε εστίες σεισμών, βεβαίως έχουμε στα περιθώρια του αστικού ιστού της πρωτεύουσας.

Στον πυρήνα δεν έχουμε συχνά γιατί το λεκανοπέδιο είναι μια λιγότερο σεισμική περιοχή. Δεν φοβίζει ο χθεσινός σεισμός, αλλά το παρακολουθούμε».

Ο συγκεκριμένος σεισμός σχετίζεται σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, είτε με προέκταση του μεγάλου ρήγματος της Πάρνηθας ή προήλθε από το ρήγμα της Πεντέλης.

«Πάντως σε κάθε περίπτωση επειδή είναι δύσκολο τα ρήγματα να διαχυθούν στον αστικό ιστό, θεωρούμε ότι η εξέλιξη είναι πολύ καλή, και παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου. Του κύριου σεισμού χθες, ακολουθήθηκαν μικροί σεισμοί που δεν έγιναν αντιληπτοί».

Κατά περιοχές υπάρχει μικρή δραστηριότητα αυτή την περίοδο, επιβεβαίωσε ο κ. Λέκκας, θετικό γεγονός, καθώς εκτονώνεται η ενέργεια. «Αυτό που έχουμε σαν υπόνοια είναι μήπως εξελιχθεί όλη αυτή η δραστηριότητα σε κάτι μεγαλύτερο. Πάντως στην συντριπτική πλειοψηφία, γίνεται ένας μικρός σεισμός που στην συνέχεια αποσβαίνεται. Μία στις 20 φορές ουσιαστικά χαρακτηρίζεται σαν προσεισμός, δηλαδή είναι ο προάγγελος ενός μεγαλύτερου σεισμού», σημείωσε ο κ. Λέκκας.

«Πρόγνωση δεν μπορούμε να κάνουμε, ωστόσο διατύπωση επιστημονικών προσεγγίσεων είναι θεμιτή. Εμείς ως ΟΑΣΠ πρέπει να είμαστε πάντα έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε ό,τι χρειαστεί, οι δομημένος ιστός της χώρας είναι πολύ ανθεκτικός, επομένως έχουμε την δυνατότητα να διαχειριστούμε μια τέτοια κατάσταση».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By