Πέμπτη, 11 Αυγούστου, 2022

Λευκός Οίκος: Ο Μητσοτάκης στον Τραμπ με ρεαλιστικές απαιτήσεις

Σχεδόν δύο 24ωρα μετά την άφιξή του Κυριάκου Μητσοτάκη στις Ηνωμένες Πολιτείες, έφτασε η ώρα της κρίσιμης συνάντησής του με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Το τετ-α-τετ τους είναι προγραμματισμένο σήμερα για τις 21:00 ώρα Ελλάδος.

Είχε προηγηθεί η θερμή υποδοχή που του επεφύλαξε η ομογένεια της Φλόριντα, ο εορτασμός των Θεοφανίων και η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στο λεγόμενο και ως “Ελληνικό Χωριό”- κατά κόσμον Τάρπον Σπρινγκς- αλλά και συναντήσεις με τοπικούς παράγοντες και εκπροσώπους ομογενειακών φορέων από διάφορες πόλεις της Αμερικής.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η ελληνική πλευρά δεν προσέρχεται με μη ρεαλιστικές απαιτήσεις στη συνάντηση. Αθήνα και Ουάσιγκτον, όμως, επιθυμούν να αναδείξουν από κοινού τη στρατηγική σημασία της συνεργασίας Ελλάδας- ΗΠΑ, με φόντο την συμφωνία Τουρκίας- Λιβύης, την στενότερη συνεργασία στον αμυντικό τομέα, η οποία περιλαμβάνει από την αναβάθμιση των F16 έως τα F35, αλλά και τη συμπαραγωγή drones.

Ειδικά για τη «συμφωνία» Τουρκίας – Λιβύης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επαναλάβει ότι είναι άκυρη, απαράδεκτη και δεν παράγει κανένα νομικό αποτέλεσμα.

Στην ιεραρχία των προτεραιοτήτων του Έλληνα πρωθυπουργού βρίσκεται η αναγνώριση της χώρας ως βασικό παράγοντα σταθερότητας στα Βαλκάνια, όπως επανάλαβε πολλάκις και ο ίδιος στα μέλη της ομογένειας. «Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι ο πιο αξιόπιστος και πιο προβλέψιμος σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών εντός ΝΑΤΟ».

Η συνάντηση αναμένεται να διαρκέσει στο σύνολό της 120 λεπτά. Οι δύο ηγέτες θα έχουν έναν σύντομο διάλογο μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, ενώ θα καθίσουν στις δημοφιλείς πλέον κίτρινες καρέκλες του Λευκού Οίκου. Στην πρώτη φάση θα λάβει χώρα η πρώτη και πιο χαλαρή συζήτηση στο οβάλ γραφείο, στην οποία αρχικά θα είναι παρούσες και οι σύζυγοι των δύο ηγετών Μαρέβα και Μελάνια.

Στη συνέχεια οι δύο ηγέτες θα κατευθυνθούν στην αίθουσα συνεδριάσεων για μία ουσιαστική συζήτηση, στην οποία θα συμμετάσχουν και οι διευρυμένες αντιπροσωπείες. Μεταξύ άλλων θα είναι παρόντες οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας των δύο χωρών και από ελληνικής πλευράς πιθανότατα και η επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού και επόμενη πρέσβης της Ελλάδας στις ΗΠΑ Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου.

Αμέσως μετά τη συνάντηση θα υπάρξει το επίσημο ανακοινωθέν του Λευκού Οίκου. Δεν προβλέπεται όμως να προβούν σε κοινές δηλώσεις ούτε να δεχθούν ερωτήσεις από δημοσιογράφους.

Στο πρόγραμμα του πρωθυπουργού σήμερα ξεχωρίζει επίσης η συνάντηση που θα έχει με τη Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα στην έδρα του Ταμείου στην Ουάσιγκτον. Θα έχει επίσης συνάντηση με την ηγεσία του ινστιτούτου μελετών Atlantic Council και θα συμμετάσχει σε πάνελ με τον αντιπρόεδρό του Ντέιμοντ Ουίλσον.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By