Πέμπτη, 8 Ιουνίου, 2023

Λιανεμπόριο: Τελεσίγραφο στην κυβέρνηση από τους εμπόρους στη Θεσσαλονίκη – Κηδειόχαρτα και αντάρτικο στην Πάτρα

Έκτακτη σύσκεψη από τους εμπόρους στη Θεσσαλονίκη, έκτακτη κι από εκείνους στην Πάτρα. Το κοινό στοιχείο είναι η οργή τους για την αιφνιδιαστική απόφαση να μην ανοίξει το λιανεμπόριο στις περιοχές αυτές (μαζί και στην Κοζάνη) εξαιτίας του επιδημιολογικού φορτίου.

Με τη Θεσσαλονίκη σήμερα (03.04.2021) να καταγράφει 383, την Αχαΐα με 108, η κυβέρνηση δημοσιεύοντας το ΦΕΚ με τα νέα μέτρα, έδειξε ότι δεν κάνει βήμα πίσω. Και πως τη Δευτέρα, 5 Απριλίου, σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη το λιανεμπόριο δεν θα ανοίξει.

Και όχι μόνο δεν θα ανοίξουν τα μαγαζιά σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη, αλλά η κυβέρνηση στέλνει μήνυμα πως ο νόμος προβλέπει κυρώσεις και πρόστιμα 3.000 ευρώ για όποιον ανοίξει το μαγαζί του και 300 ευρώ για τους καταναλωτές που θα πάνε για ψώνια ενώ δεν θα έχουν δυνατότητα μετακίνησης.

Σημειώνουν με νόημα από την κυβέρνηση δε, σύμφωνα με το MEGA, ότι οι αποφάσεις που έχουν ανακοινωθεί αφορούν μόνο σε αυτή την εβδομάδα καθώς η Επιτροπή θα συνεδριάσει εκ νέου την ερχόμενη Τετάρτη και ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα θα κάνει νέες εισηγήσεις.

Τελεσίγραφο από τη Θεσσαλονίκη
Μόνο που οι εμπορικοί σύλλογοι έχουν άλλη άποψη. Ο σύλλογος της Πάτρας έχει ήδη ανακοινώσει «αντάρτικο» και ανοιχτά μαγαζιά αλλά χωρίς την εξυπηρέτηση πελατών. Εκείνος της Θεσσαλονίκης έστειλε τελεσίγραφο στην κυβέρνηση.

Μετά την έκτακτη σύσκεψη που έγινε το απόγευμα του Σαββάτου (03.04.2021), ο Εμπορικής Σύλλογος της Θεσσαλονίκης αποφάσισε να στείλει ένα τελεσίγραφο: αναίρεση της απόφασης έως αύριο, αλλιώς…

Ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης θα στείλει επιστολή από τον σύλλογο στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και στον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, σύμφωνα με την οποία, αν μέχρι αύριο η κυβέρνηση δεν ανακαλέσει την απόφαση της για το μη άνοιγμα της αγοράς της Θεσσαλονίκης, τότε οι επιχειρηματίες επιφυλάσσονται με κάθε νόμιμη ενέργεια.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Παντελής Φιλιππίδης, οι επιχειρηματίες της πόλης δεν είναι παραβάτες, όμως αν δεν λειτουργήσει κανονικά η αγορά θα πάρουν τις δικές τους αποφάσεις και θα ακολουθηθεί κάθε νόμιμη διαδικασία.

Κηδειόχαρτα και αντάρτικο στην Πάτρα
Την απόφαση να ανοίξουν κανονικά τα καταστήματά τους το πρωί της Δευτέρας, χωρίς όμως το προσωπικό τους και χωρίς να εξυπηρετούν πελάτες πήραν οι έμποροι της Πάτρας.

Σύμφωνα με την απόφαση του Εμπορικού Συλλόγου της όλης, οι έμποροι τη Δευτέρα το πρωί στις 09:00 θα ανοίξουν τα καταστήματά τους, θα ανάψουν τα φώτα τους, θα κολλήσουν και το κηδειόχαρτο στην πόρτα του μαγαζιού τους, αλλά δεν θα εξυπηρετούν τους πελάτες τους.

Παράλληλα, με ανακοίνωσή του ο Εμπορικός Σύλλογος της Πάτρας ζητά «την άμεση ανάκληση τής απόφασης για αναστολή της επαναλειτουργίας του λιανεμπορίου στην Πάτρα και άνοιγμα των καταστημάτων στις 5 Απριλίου, με αυστηρή τήρηση περιοριστικών μέτρων στη λειτουργία τους».

Όπως επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, στην ίδια ανακοίνωση, «είμαστε πάνω από 3 μήνες κλειστοί με κρατική εντολή και χωρίς καμία στήριξη, ενώ βρισκόμαστε σε απόγνωση και χωρίς πλέον άλλες αντοχές. Όλο αυτό το διάστημα έχουμε έξαρση της πανδημίας αποδεικνύοντας το αυταπόδεικτο, ότι το λιανεμπόριο δεν αποτελεί εστία μετάδοσης του ιού».

Η ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου της Πάτρας
«Τα μεσάνυχτα της Παρασκευής με μία αιφνιδιαστική ακατανόητη και αδικαιολόγητη απόφαση αναιρέθηκε το άνοιγμα του λιανεμπορίου για Αχαΐα, Θεσσαλονίκη και Κοζάνη που μόλις την Τετάρτη είχε αναγγελθεί.

Ο Εμπορικός κόσμος βιώνει έναν άνευ προηγουμένου εμπαιγμό και εξευτελισμό. Είμαστε πάνω από 3 μήνες κλειστοί με κρατική εντολή και χωρίς καμία στήριξη. Βρισκόμαστε σε απόγνωση και χωρίς πλέον άλλες αντοχές. Σε όλο αυτό το διάστημα έχουμε έξαρση της πανδημίας αποδεικνύοντας το αυταπόδεικτο ότι το λιανεμπόριο δεν αποτελεί εστία μετάδοσης του ιού. Πληρώνει όμως βαρύ τίμημα με την καταστροφή χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

-Απαιτούμε την άμεση ανάκληση της απόφασης και άνοιγμα των καταστημάτων στις 5 Απριλίου, με αυστηρή τήρηση περιοριστικών μέτρων στη λειτουργία τους.

-Ζητάμε από τους Βουλευτές της Αχαΐας, την Περιφέρεια, τον Δήμο και το Επιμελητήριο να πάρουν σαφή θέση για να μην επιτραπεί η μετατροπή της Πάτρας σε νεκρή πόλη.

-Ζητάμε άμεση οικονομική στήριξη και ενίσχυση για το διάστημα που έχουμε παραμείνει κλειστοί, αποζημίωση για αδιάθετα εμπορεύματα και για την μείωση του τζίρου το 2020.

-Ζητάμε ουσιαστική ενίσχυση του ΕΣΥ με νοσηλευτικό προσωπικό επίταξη του ιδιωτικού τομέα και επαναλειτουργία του Νοσοκομείου Νοσημάτων Θώρακος.

-Καλούμε τους συναδέλφους και όλους τους φορείς της πόλης σε μαζική κινητοποίηση τηρουμένων των αποστάσεων και όλων των υγειονομικών μέτρων κατά την επίσκεψη του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών κ. Πέτσα την Κυριακή 4/4

στις 9:00 π.μ. έξω από το Δημαρχείο

στις 10:00 π.μ .έξω από το Επιμελητήριο

-Όλοι την Δευτέρα το πρωί στις 9:00 στα καταστήματα μας χωρίς προσωπικό, με φώτα και την πόρτα μας ανοιχτή , με όλα τα ατομικά μέτρα προστασίας χωρίς να εξυπηρετούμε καταναλωτές. Αναρτούμε το αφισάκι – κηδειόχαρτο του Συλλόγου και μαύρες σημαίες.

Ως εδώ, έχουμε φωνή!

Η Πάτρα ΑΠΑΤΕΙ δεν επαιτεί!

Όχι άλλος εμπαιγμός στην μικρομεσαία επιχείρηση!».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By