Σάββατο, 4 Δεκεμβρίου, 2021

Liberation: Οι ευρωπαϊκές Αρχές και οι αγορές φοβούνται το ΣΥΡΙΖΑ

Aντιμετωπίζουν την ιδέα του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία ως «σκιάχτρο»

tsipras deth-3

Με τον τίτλο «Η Ελλάδα εκ νέου στα πρόθυρα του χάους» ο ανταποκριτής της Liberation στις Βρυξέλλες, Ζαν Κατρεμέρ, αναφέρεται στην πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, μετά την πρώτη ανεπιτυχή προσπάθεια εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας.

«Απειλούμενη από τις αγορές, που ανησυχούν για πιθανή άνοδο στην εξουσία της ριζοσπαστικής Αριστεράς του ΣΥΡΙΖΑ, η χώρα κινδυνεύει να γνωρίσει εκ νέου την αστάθεια, παρασύροντας μαζί της και την Ευρωζώνη» σχολιάζει ο δημοσιογράφος.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα «οι αγορές έχουν ψηφίσει: Η Ελλάδα δεν είναι καθόλου έτοιμη να πετάξει με τα δικά της φτερά, πέντε χρόνια μετά τη βοήθεια από την Ευρώπη και το ΔΝΤ (…) σε αντίθεση με τις άλλες χώρες, την Ισπανία, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία».

Ακόμη, αναφέρει ότι οι ευρωπαϊκές Αρχές, όπως και οι αγορές, αντιμετωπίζουν την ιδέα του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία ως «σκιάχτρο» που προκαλεί φόβο, γι” αυτό και το τελευταίο δεκαπενθήμερο εκτοξεύθηκαν στα ύψη τα επιτόκια δανεισμού για τα ελληνικά ομόλογα δεκαετίας (…) και άρχισε η φυγή κεφαλαίων από τη χώρα.

Στην προσπάθεια αναζήτησης των αιτιών και μετά από συζητήσεις με Ευρωπαίους διπλωμάτες, ο Ζαν Κατρεμέρ τονίζει τρία στοιχεία: Εκτιμά ότι «βιάστηκε ο πρωθυπουργός να φωνάξει «νίκη» από το καλοκαίρι, διαβεβαιώνοντας ότι έως το τέλος του χρόνου θα έφευγε η τρόικα, (…) νομίζοντας ότι μπορούσε να σταματήσει τις μεταρρυθμίσεις και να επανέλθει στην άσκηση πολιτικής, όπως παλιά».

Επιπλέον, ο αρθρογράφος επικαλούμενος εκτιμήσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων, αξιολογεί ως «λάθος» το ότι -όπως λέει- «τον Ιούνιο, την επομένη της νίκης του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές, απομακρύνθηκαν από την κυβέρνηση ορισμένοι μεταρρυθμιστές υπουργοί και αντικαταστάθηκαν από ανίκανους λαϊκιστές της ΝΔ, με βασική αποστολή την παρουσία τους στα τηλεπαράθυρα αντικρούοντας τους εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ».

Το τρίτο και σημαντικότερο στοιχείο, κατά την άποψη του δημοσιογράφου, που συνέβαλε στην αλλαγή διαθέσεων των Ευρωπαίων, είναι ότι η Ελλάδα δεν τήρησε τις υποσχέσεις της σχετικά με «το πρόγραμμα ανάπτυξης» για το οποίο είχε δεσμευθεί στο Eurogroup της 5ης Μαΐου.

Συγκεκριμένα, η Liberation αναφέρει ότι «η ιδέα της Κομισιόν ήταν να δεσμευτεί η Ελλάδα από μόνη της σε πακέτο μεταρρυθμίσεων, το οποίο θα αντιμετωπιζόταν ως λιγότερο παρεμβατικό από εκείνο της τρόικας. Σε αντάλλαγμα, η Ευρωζώνη θα ελάφρυνε σταδιακά το δημόσιο χρέος, ανάλογα με την υλοποίηση των μέτρων. Ένα είδος «haircut κοινή συναινέσει». Η δέσμευση της Ελλάδας ήταν να παρουσιάσει τον Σεπτέμβριο ένα σχέδιο δράσης με προσδιορισμένα χρονικά όρια, πράγμα που δεν έκανε. Αυτό ήταν αναμφισβήτητα το σοβαρότερο λάθος» αναφέρει ο Κατρεμέρ και αιτιολογεί: «Έτσι δόθηκε η εντύπωση ότι τελικά οι Έλληνες είναι ανίκανοι να τηρήσουν τον λόγο τους και εάν απομακρυνθεί η τρόικα, θα ξαναρχίσουν όπως πριν».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By