Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου, 2023

Liberation: Η παραίτηση Παναρίτη τραυματίζει Βαρουφάκη

Ο ίδιος ο Γιάνης Βαρουφάκης βγαίνει τραυματισμένος από την παραίτηση της συμβούλου του. Αυτή τη στιγμή επικρίνεται όσο ποτέ άλλοτε ειδικά από όσους πιστεύουν ότι δημιούργησε ένα «αρνητικό κλίμα» στις διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες και το ΔΝΤ

panaritiB

Για την παραίτηση της Έλενας Παναρίτη από τη θέση της εκπροσώπου της Ελλάδας από το ΔΝΤ γράφει η Liberation κάνοντας για λόγο για μια αναγκαστική κίνηση από την πρώην προστατευόμενη του Γιάνη Βαρουφάκη, που επιβλήθηκε από την αρνητική εικόνα της στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

«Μόλις την είχαν διορίσει και έφυγε. Η Ελενα Παναρίτη έμεινε μόνο 48 ώρες εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ. Τη Δευτέρα, 1 Ιουνίου, πριν ακόμη προλάβει να φτιάξει τις βαλίτσες της για την Ουάσινγκτον, αυτή η οικονομολόγος που έγινε σύμβουλος του Γιάνη Βαρουφάκη, αποκηρύχτηκε.
Ακόμη κι αν η ίδια δήλωσε ότι δεν κάνει δεκτή τη θέση στο ΔΝΤ, η παραίτηση προέκυψε μετά το μέτωπο που ύψωσαν 40 περίπου βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, εχθρικοί απέναντι στην τοποθέτησή της. Προέκυψε επίσης μετά από συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Γιάνη Βαρουφάκη στην οποία, όπως όλοι πιστεύουν στην Αθήνα, είχε αντικείμενο και την αμφιλεγόμενη τοποθέτηση της προστατευόμενης του υπουργού Οικονομικών.
Για να πάρει κάποιος μια ιδέα για το μέγεθος της δυσαρέσκειας που προκάλεσε η Παναρίτη, αρκεί να κάνει μια βόλτα στο twitter.

«Αυτό είναι για πρώτη φορά Αριστερά;» αναρωτιόταν ένας χρήστης. 

Άλλοι υπενθύμιζαν ότι η Παναρίτη υπήρξε σύμβουλος του προέδρου του Περού, Alberto Fujimori, την εποχή που εκείνος έπαιρνε σκληρά μέτρα λιτότητας στη χώρα του, ενώ ταυτόχρονα ο ίδιος πλούτιζε.

«Δυστυχώς η Έλενα Παναρίτη δεν είναι το πρώτο λάθος κάστινγκ» έγραψε και η ευρωβουλευτής Σοφία Σακοράφα.

Ο θυμός που προκάλεσε ο διορισμός της Έλενας Παναρίτη στο ΔΝΤ αντικατοπτρίζει τις εντάσεις που όσο πάνε και μεγαλώνουν στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, τη στιγμή που η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα μπρα ντε φερ δύσκολο και πρωτοφανές, με τους εταίρους της. Η αριστερή πτέρυγα του κόμματος φοβάται ότι η κυβέρνηση θα καταλήξει σε υποχωρήσεις που θα προδώσουν τις προεκλογικές της εξαγγελίες.

Ο ίδιος ο Γιάνης Βαρουφάκης βγαίνει τραυματισμένος από την παραίτηση της συμβούλου του. Αυτή τη στιγμή επικρίνεται όσο ποτέ άλλοτε ειδικά από όσους πιστεύουν ότι δημιούργησε ένα «αρνητικό κλίμα» στις διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες και το ΔΝΤ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται για πρώτη φορά στην εξουσία και αναγκάστηκε να «μάθει» σε μια περίοδο εξαιρετικά τεταμένη. Ωστόσο, αυτό το επεισόδιο του διορισμού-παραίτησης από έναν στρατηγικό θεσμό στις διαπραγματεύσεις δείχνει μια κάποια σύγχυση. Δείχνει επίσης μια επικοινωνιακή πολιτική που δεν ελέγχεται σωστά. Τώρα πρέπει να βρεθεί και ο κατάλληλος υποψήφιος για το ΔΝΤ».

By