Τετάρτη, 29 Μαρτίου, 2023

Λίγο πριν τις εκλογές, ασκούν διώξεις για τα δάνεια των κομμάτων

Η οικονομική εισαγγελέας Μαριάννα Ψαρουδάκη, με παραγγελία της, ζητά από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών να ασκήσει ποινική δίωξη για κακουργηματική απιστία και ηθική αυτουργία σε αυτήν σε πάνω από 115 πρόσωπα -τραπεζικά στελέχη και υπεύθυνους οικονομικών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ- για τις δανειοδοτήσεις των κομμάτων της περιόδου 2000-2011.

Τα εμπλεκόμενα τραπεζικά στελέχη, τα οποία συμμετείχαν στις αρμόδιες επιτροπές, που ενέκριναν τα δάνεια άνω των 200 εκατ. ευρώ, είναι από τις τράπεζες Αγροτική, Εθνική, Πειραιώς, Eurobank και Attica.

Η σχετική δικαστική έρευνα διενεργήθηκε από τον εισαγγελέα Γιώργο Καλούδη, ο οποίος κατέληξε στο αίτημα απαγγελίας κατηγοριών για τα κακουργήματα της απιστίας (ως προς τα τραπεζικά στελέχη) και της ηθικής αυτουργίας σε αυτή (ως προς τους ταμίες των κομμάτων).

Το ύψος των δανείων που ερευνήθηκαν ξεπερνά τα 250 εκατομμύρια ευρώ.

Ουσιαστικά, πρόκειται για την συνέχεια της έρευνας, που είχε τεθεί στο αρχείο, και ανασύρθηκε εν νέου έπειτα από παραγγελία της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Ξένης Δημητρίου, το 2017, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να αναβιώσει το πόρισμα του εισαγγελέα Γεωργίου Καλούδη, το οποίο έκανε λόγο εξ αρχής για δάνεια χωρίς καμία εξασφάλιση προς τα κόμματα, απλώς και μόνο με εγγύηση την μελλοντική κρατική χρηματοδότηση που θα ελάμβαναν, η οποία υπολογιζόταν σύμφωνα με το εκλογικό ποσοστό που είχαν τα κόμματα, όταν λάμβαναν τα δάνεια.

Στο μεσοδιάστημα ψηφίστηκε η γνωστή τροπολογία του 2013, η οποία έθεσε την υπόθεση στο αρχείο κάτω από δύο προϋποθέσεις:

1) Να υπήρχαν αποφάσεις των αρμόδιων θεσμοθετημένων οργάνων των τραπεζών, δηλαδή των επιτροπών πιστοδοτήσεων, που πράγματι υπήρχαν και

2) Να έχουν τηρηθεί οι κανόνες της Τράπεζας της Ελλάδος για τη χορήγηση δανείων, δηλαδή να υπάρχουν επαρκείς εξασφαλίσεις των τραπεζών.

Σύμφωνα με το πόρισμα του Γεωργίου Καλούδη, που αναβίωσε με την παραγγελία δίωξης, η τροπολογία ξεπεράστηκε με το σκεπτικό ότι αυτές οι επαρκείς εξασφαλίσεις δεν υπήρχαν, αφού δεν μπορεί να νοηθεί ως εξασφάλιση η μελλοντική χρηματοδότηση των κομμάτων σύμφωνα με τον αστάθμητο παράγοντα της μελλοντικής εκλογικής δύναμης του κάθε κόμματος.

Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό, κατά την η εισαγγελική άποψη τα δάνεια αυτά, κυρίως ένα μεγάλο μέρος που προέρχονται από τις τράπεζες Πειραιώς -ως διαδόχου της Αγροτικής Τράπεζας- και της Attica, με αποφάσεις του Πολυμελούς Πρωτοδικείου της Αθήνας, έχουν καταστεί απαιτητά.

Πάντως, εισαγγελικό ποινικό ενδιαφέρον δεν παρουσιάζουν τα δάνεια του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ, στα οποία καταβάλλονται οι δόσεις και είναι ενήμερα και έτσι ως προς αυτά τα δύο κόμματα η δικογραφία αρχειοθετείται.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By