Κυριακή, 14 Αυγούστου, 2022

Λίγο πριν τις κάλπες η Γερμανία: Τελευταίες συγκεντρώσεις των υποψηφίων ενώ οι δημοσκοπήσεις δείχνουν «θρίλερ»

Διαδηλώσεις υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος μπροστά από το κτήριο του Ράιχσταγκ, όπου στεγάζεται το Bundestag, η γερμανική κάτω Βουλή με επικεφαλής τη Σουηδή ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ.

Ο Μαραθώνιος του Βερολίνου που αναμένεται να συγκεντρώσει περισσότερους από 25.000 θεατές εν μέσω της πανδημίας και ένα δημοσκοπικό ντέρμπι. Αυτό είναι το κλίμα που επικρατεί στο Βερολίνο λιγότερο από 48 ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες για τις κρίσιμες ομοσπονδιακές εκλογές στη Γερμανία καθώς και τις τοπικές εκλογές στο κρατίδιο του Βερολίνου.

Οι ομοσπονδιακές γερμανικές εκλογές εξελίσσονται σε ντέρμπι ανάμεσα στα δύο μεγαλύτερα κόμματα, με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι οι Σοσιαλδημοκράτες SPD συγκεντρώνουν ποσοστό περίπου 25% ενώ οι Χριστιανοδημοκράτες CDU 23%.

Οι Πράσινοι, έπειτα από μια προεκλογική εκστρατεία που κρίθηκε ως απογοητευτική, συγκεντρώνουν το 15% ενώ οι Φιλελεύθεροι συγκεντρώνουν 12%. Σήμερα, Παρασκευή, οι ηγέτες των τριών μεγαλύτερων κομμάτων θα απευθύνουν τις τελευταίες προεκλογικές τους ομιλίες.

IMG_2504

Ο Άρμιν Λάσετ των Χριστιανοδημοκρατών θα μιλήσει στο Μόναχο έχοντας στο πλευρό του την απερχόμενη έπειτα από 16 χρόνια καγκελάριο της Γερμανίας Ανγκέλα Μέρκελ.

Ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών Όλαφ Σολτς θα μιλήσει στην Κολωνία ενώ η υποψήφια των πράσινων Άναλενα Μπερμποκ θα απευθύνει την τελευταία της προεκλογική ομιλία από το Ντίσελντορφ.

Η προστασία του περιβάλλοντος και αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής βρίσκεται στην ατζέντα και των τριών μεγαλύτερων κομμάτων καθώς είναι ένα από τα ζητήματα που απασχόλησαν την προεκλογική περίοδο στη Γερμανία και θεωρείται προτεραιότητα από τους Γερμανούς ψηφοφόρους.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου Γερμανία επλήγη από καταστροφικές πλημμύρες, με αποτέλεσμα 180 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους κυρίως στη δυτική Γερμανί,α κάτι που σύμφωνα με τους ειδικούς οφείλεται στην κλιματική αλλαγή.

IMG_2502

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας η Ευρωπαΐκή Ένωση ήταν η μεγάλη απούσα παρόλο που το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών αναμένεται να επηρεάσει ποικιλοτρόπως ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο λόγος είναι ότι τα βασικά ζητήματα που απασχόλησαν τα μεγαλύτερα γερμανικά κόμματα αλλά και τους Γερμανούς πολίτες όπως κλιματική αλλαγή η αντιμετώπιση της πανδημίας και η ψηφιοποίηση της γερμανικής οικονομίας αποτελούν αποκλειστικά αρμοδιότητα του γερμανικού κράτους και όχι της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις τα δύο μεγαλύτερα κόμματα, Σοσιαλδημοκράτες και Χριστιανοδημοκράτες, δεν συγκεντρώνουν το απαραίτητο ποσοστό για να σχηματίσουν τον λεγόμενο μεγάλο συνασπισμό και όπως όλα δείχνουν η επόμενη γερμανική κυβέρνηση θα αποτελείται από τρία ή και περισσότερα κόμματα.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By