Τετάρτη, 19 Ιουνίου, 2024

Λιμενικό: Πυροβολισμοί κατά ύποπτου σκάφους που κατευθυνόταν στη Χίο

Ύποπτο σκάφος, που έχει απασχολήσει και στο παρελθόν τις αρχές εντόπισε τις βραδινές ώρες της Τρίτης, ανατολικά της Χίου, πλωτό περιπολικό της Λιμενικής Αρχής Χίου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λιμενικού, το πλωτό περιπολικό εντόπισε το ταχύπλοο να κινείται ύποπτα με βορειοδυτική πορεία.

Μόλις διαπίστωσε την ύπαρξη του περιπολικού «το ταχύπλοο έσβησε τα φώτα του και ανέπτυξε μεγάλη ταχύτητα με κατεύθυνση τις έναντι τουρκικές ακτές, πραγματοποιώντας παράλληλα επικίνδυνους ελιγμούς εναντίον του περιπολικού σκάφους».

Το σκάφος, αναφέρει η ακτοφυλακή, έχει απασχολήσει και στο παρελθόν με αρκετά συμβάντα μεταφοράς μεταναστών, που αποβίβαζε στην ευρύτερη περιοχή της Χίου. Ωστόσο, δεν έχει καταστεί δυνατή η ακινητοποίησή του και η σύλληψη των μελών του πληρώματος.

Οι αξιωματικοί του Λιμενικού που επέβαιναν στο περιπολικό, έκαναν ελιγμούς για να ακινητοποιήσουν το σκάφος και να το αποφύγουν, χρησιμοποιώντας προβολέα και μεγάφωνα, ενώ έριξαν «προειδοποιητικές βολές σε ασφαλή τομέα, με αρνητικά αποτελέσματα ως προς την ακινητοποίησή του».

Παρά τις προσπάθειες, το σκάφος δεν ακινητοποιήθηκε και εξήλθε από τα ελληνικά χωρικά ύδατα, ακολουθώντας πορεία προς τις τουρκικές ακτές.

Τι αναφέρει η ανακοίνωση του Λιμενικού:

Αναφορικά με δημοσιεύματα που αναπαράγονται σε τουρκικά ΜΜΕ, σύμφωνα με τα οποία η ελληνική ακτοφυλακή πυροβόλησε σκάφος μεταναστών στα ανοιχτά του Τσεσμέ της Σμύρνης, ενώ αυτό κατευθυνόταν προς τη Χίο, από το Αρχηγείο Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ. διευκρινίζονται τα εξής:

1.Βραδινές ώρες της 12/11/2019 πλωτό περιπολικό της Λιμενικής Αρχής Χίου στο πλαίσιο περιπολίας εντόπισε στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά Βροντάδου ν.Χίου και εντός ελληνικών χωρικών υδάτων, θαλαμηγό ταχύπλοο σκάφος, μήκους 15 περίπου μέτρων, να κινείται ύποπτα με πορεία βορειοδυτική.

Στη θέα του περιπολικού σκάφους, το ταχύπλοο έσβησε τα φώτα του και ανέπτυξε μεγάλη ταχύτητα με κατεύθυνση τις έναντι τουρκικές ακτές, πραγματοποιώντας παράλληλα επικίνδυνους ελιγμούς εναντίον του περιπολικού σκάφους.

2.Επισημαίνεται ότι το ανωτέρω θαλαμηγό σκάφος έχει απασχολήσει στο παρελθόν με αρκετά συμβάντα μεταφοράς μεταναστών, τους οποίους αποβίβαζε στην ευρύτερη περιοχή όπου έλαβε χώρα το εν λόγω συμβάν, χωρίς να έχει καταστεί δυνατή μέχρι σήμερα η ακινητοποίησή του και η σύλληψη των μελών του πληρώματος του.

3.Κατόπιν των ανωτέρω και στο πλαίσιο των επιχειρησιακών διαταγών, πραγματοποιήθηκαν από το πλωτό Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ., εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, οι προβλεπόμενοι ελιγμοί ακινητοποίησης και αποφυγής του ταχυπλόου με χρήση προβολέα, μεγαφώνων καθώς επίσης και με τη ρίψη προειδοποιητικών βολών σε ασφαλή τομέα, με αρνητικά αποτελέσματα ως προς την ακινητοποίησή του.

4.Προς συνδρομή στην υπόψη επιχείρηση, έσπευσαν στην εν λόγω θαλάσσια περιοχή, το ΠΑΘ 050 και το Ν/Γ 518 του Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ. τα οποία ομοίως προσπάθησαν να ακινητοποιήσουν το ταχύπλοο με αρνητικά αποτελέσματα.

5.Τελικά το ανωτέρω ύποπτο θαλαμηγό σκάφος εξήλθε των ελληνικών χωρικών υδάτων με πορεία προς τις έναντι τουρκικές ακτές.

Τι καταγγέλλουν τουρκικά Μέσα ενημέρωσης

Τη δική τους εκδοχή δίνουν τα τουρκικά Μέσα ενημέρωσης, που όπως μεταδίδουν, 27 μετανάστες κατήγγειλαν ότι η ελληνική ακτοφυλακή άνοιξε πυρ εναντίον τους, καθώς προσπαθούσαν να προσεγγίσουν τη Χίο από τα ανοιχτά του Τσεσμέ στη Σμύρνη.

Όπως αναφέρουν τα τουρκικά μέσα, πολλές τρύπες από σφαίρες είναι ορατές στο πλοίο, το οποίο ρυμουλκήθηκε στο λιμάνι από την τουρκική ακτοφυλακή. Οι παράνομοι μετανάστες εντοπίστηκαν στο πλοίο από Τούρκους στρατιώτες που περιπολούν την περιοχή.

Ανάμεσά τους ήταν 17 Σύροι και 10 Σομαλοί μετανάστες ενώ οι αρχές συνάλαβαν και έναν διακινητή που τους βοηθούσε.

Ο Μπαζ Μουχάμεντ, Σύρος μετανάστης, 21 ετών, δήλωσε στο τουρκικό πρακτορείο Anadolu ότι έφυγαν από την Ελλάδα την Τετάρτη το βράδυ και προσέγγισαν τη Χίο 30 λεπτά αργότερα. Όπως είπε, σταμάτησαν τη βάρκα τους περίπου 20 μέτρα μακριά από το νησί, όταν εντοπίστηκαν από την ελληνική ακτοφυλακή.

«Δεν είχαν φως στο σκάφος τους και μετά γύρισαν τα φώτα περίπου 200 μέτρα από το πλοίο μας. Ξεκίνησαν να πυροβολούν στον αέρα, αλλά συνεχίσαμε να κινούμαστε. Μας πυροβόλησαν όταν προσεγγίσαμε το νησί. Διήρκησε περίπου 200 λεπτά και μέτρησα περίπου 100 σφαίρες», πρόσθεσε.

Ο Μουχάμεντ είπε ότι οι σφαίρες χτύπησαν το σκάφος και «σχεδόν κατέρρευσε». Στη συνέχεια, οι επιβαίνοντες κατάφεραν να επιστρέφουν σε τουρκικά νερά.

Η καταγγελία έρχεται σε μια περίοδο που η Τουρκία κατηγορεί, όπως αναφέρει το Spiegel, την Ελλάδα για παράνομες επαναπροωθήσεις.

daily_sabah

(Visited 1 times, 1 visits today)
By