Παρασκευή, 8 Δεκεμβρίου, 2023

Λιού προς Τσίπρα: Συνεχίστε τις αξιόπιστες προσάθειες

Τηλεφωνική επικοινωνία του Έλληνα πρωθυπουργού με τον ΥΠΟΙΚ ΗΠΑ

lew

Να συνεχίσει τις αξιόπιστες προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας με τους εταίρους, ζήτησε από τον Αλέξη Τσίπρα ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιού, σε νέα τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό τη Δευτέρα.

Όπως ανακοινώθηκε από το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, στο τηλεφώνημα με τον κύριο Τσίπρα, ο Τζακ Λιού αναγνώρισε τις τελευταίες ελληνικές προτάσεις, επέμεινε στην ανάγκη να είναι αξιόπιστες, ώστε να αποτελέσουν βάση για συμφωνία το συντομότερον και τόνισε ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι θα πρέπει να είναι έτοιμοι να κάνουν το μερίδιο που τους αντιστοιχεί.

Ο κ. Λιου επιβεβαίωσε ότι το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών συνεχίζει να εμπλέκεται με όλες τις πλευρές αναφορικά με την «ευαίσθητη», όπως την χαρακτήρισε, κατάσταση στην Ελλάδα. Αναγνωρίζοντας τις τελευταίες μεταρρυθμιστικές προτάσεις της Ελλάδας, τόνισε ότι «είναι επείγον για την Ελλάδα να κάνει μία σοβαρή κίνηση για να φτάσει σε ένα ρεαλιστικό συμβιβασμό με τους πιστωτές της», και ότι ενδεχόμενη αποτυχία «θα προκαλούσε άμεσες δυσχέρειες για την Ελλάδα και αβεβαιότητες για την Ευρώπη και την παγκόσμια οικονομία».

Ο κ. Λιού υπογράμμισε την ανάγκη η Ελλάδα να παρουσιάσει αξιόπιστες προτάσεις «που αποτελούν τη βάση για την επίτευξη μίας συμφωνίας το συντομότερο δυνατόν», και ότι «οι Ευρωπαίοι εταίροι θα πρέπει να είναι έτοιμοι να κάνουν το μερίδιο που τους αντιστοιχεί σε απάντηση».

Χθες το απόγευμα ώρα Ουάσιγκτον, ο κ. Λιού συνομίλησε επίσης με τον πρόεδρο του Eurogroup και υπουργό Οικονομικών της Ολλανδίας Γερούν Ντάισελμπλουμ. Στη μεταξύ τους επικοινωνία, σύμφωνα πάντα με το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, συζητήθηκαν οι τρέχουσες εξελίξεις στο ζήτημα της Ελλάδας. Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ τόνισε την άμεση ανάγκη για συμφωνία σε ένα ολοκληρωμένο πακέτο μεταρρυθμίσεων.

Παράλληλα, ο κ. Λιού προέτρεψε, σύμφωνα με την ανακοίνωση, το πρόεδρο του Eurogroup να συνεχίσει όλες τις προσπάθειες με τους Ευρωπαίους εταίρους ώστε να στηρίξουν την Ελλάδα ώστε να βρει μία δίοδο για την ανάκτηση της ανάπτυξης και τη βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών της εντός της Ευρωζώνης.

By