Σάββατο, 21 Μαΐου, 2022

Λίστα Λαγκάρντ: Μειώθηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ οι έλεγχοι των υποθέσεων

Αν συνεχιστεί ο έλεγχος των υποθέσεων με αυτή τη ταχύτητα, τότε υπολογίζουμε πως θα χρειαστούν περίπου 77 χρόνια για να ολοκληρωθεί η υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ

lista640_261013

Η λίστα Λαγκάρντ έχει υπάρξει η σημαία κατά της διαφθοράς και της διαπλοκής από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, εδώ και πέντε χρόνια. Από την ημέρα που το ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, θα περίμενε κάποιος πως οι έλεγχοι και θα ολοκληρωθούν και όσοι κριθούν ένοχοι θα τιμωρηθούν.

Κάτι τέτοιο όμως δε συνέβη ποτέ. Το αντίθετο μάλιστα, με στοιχεία που παρέθεσε το ίδιο το Υπουργείο Οικονομικών, εκτίθενται οι αρμόδιοι μηχανισμοί, καθώς τη περίοδο της διακυβέρνησης της χώρας από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. έγιναν οι λιγότεροι έλεγχοι, από το 2010 που παρελήφθη η λίστα από το ελληνικό δημόσιο.

Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά της μείωσης της ταχύτητας των ελέγχων κατά τη διάρκεια του 2015 . Ας δούμε τα στοιχεία από την αρχή. Η λίστα παρελήφθη από το ελληνικό δημόσιο το 2010. Έγινε νέα παραλαβή από το ΣΔΟΕ το 2012 καθώς η πρώτη παραλαβή δεν μετουσιώθηκε σε ελέγχους μετά τη γνωστή ιστορία με το περιφερόμενο και τελικά εξαφανισμένο στικάκι.

Το 2013 ξεκίνησε ο φορολογικός έλεγχος σε 258 ονόματα της λίστας και από αυτά ολοκληρώθηκαν οι έλεγχοι σε 3 υποθέσεις. Το 2014 ξεκίνησε ο έλεγχος σε 143 ονόματα και ολοκληρώθηκε ο έλεγχος σε 95. Το 2015 και ενώ θα περίμενε κάποιος ότι μετά την ανάληψη της εξουσίας από το ΣΥΡΙΖΑ που κατήγγειλε κατά καιρούς τις προηγούμενες κυβερνήσεις για συγκαλύψεις και κωλυσιεργία, οι έλεγχοι θα επιταχύνονταν έγινε ακριβώς το αντίθετο. Το 2015 ξεκίνησε ο φορολογικός έλεγχος σε μόλις 80 υποθέσεις και ολοκληρώθηκε ο έλεγχος σε 38.

Συνολικά  από τα 2062 ονόματα, ο έλεγχος έχει ξεκινήσει σε 481 ονόματα της λίστας και έχει ολοκληρωθεί σε 136, δηλαδή μόλις στο 6,5% των υποθέσεων. Αν δηλαδή ο έλεγχος των ονομάτων συνεχιστεί με αυτή τη ταχύτητα, δηλαδή μέσα σε 5 χρόνια το ελληνικό δημόσιο να έχει ολοκληρώσει μόλις το 6,5% τω υποθέσεων, τότε υπολογίζουμε πως θα χρειαστούν περίπου 77 χρόνια για να ολοκληρωθεί η υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.

Κι αυτά όλα γίνονται από ένα κρατικό μηχανισμό, που πλέον έχει στελεχωθεί από το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, που εδώ και χρόνια θυμίζουμε πως τα έβαζε,  με την εγχώρια επώνυμη διαπλοκή.

Η μείωση όμως της ταχύτητας των ελέγχων και η αδρανοποίηση των μηχανισμών αυτών, κάποιοι λένε πως έχει ως αιτία το γεγονός ότι τους πρώτους 9 μήνες της διακυβέρνησης της χώρας, από τη πρώτη φορά αριστερά, όλοι περίμεναν  να τελειώσει η περήφανη διαπραγμάτευση, καθώς το πλαίσιο μέσα στο οποίο διεξάγονταν οι έλεγχοι ήταν «δημιουργικά ασαφές».

Κάποιοι άλλοι όμως τονίζουν, πως όλο αυτό είναι αποτέλεσμα μίας άτυπης κόντρας μεταξύ Υπουργείου Οικονομικών και ΣΔΟΕ. Πιο συγκεκριμένα μεταξύ των μηχανισμών του ΣΔΟΕ και της νέας ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών, που έχει επιφορτιστεί και με τις αλλαγές που επιβάλλονται στο σώμα από το μνημόνιο.

Το θέμα όμως παίρνει πιο μεγάλες διαστάσεις καθώς οι ίδιες πηγές επισημαίνουν πως η ανακοίνωση για τη μείωση της ταχύτητας των ελέγχων από το Υπουργείο αποδίδεται, σε μια ξεκάθαρη πρόθεση του οικονομικού επιτελείου να δείξει τη δυσφορία του για την ταχύτητα και αποτελεσματικότητα των ελέγχων από το ΣΔΟΕ

(Visited 1 times, 1 visits today)