Σάββατο, 25 Μαρτίου, 2023

Live- Βουλή: Στην τελική ευθεία για την ψηφοφορία στην Ολομέλεια

Το βράδυ η μονομαχία Τσίπρα – Μητσοτάκη – Περίπου στις 11 αναμένεται να ξεκινήσει η ψηφοφορία

Στην τελική ευθεία εισέρχεται η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση – κουρελού.

Η περιστρεφόμενη πόρτα που άνοιξε το Μέγαρο Μαξίμου ανακατεύοντας βουλευτές και συμπιέζοντας τουλάχιστον 3 κοινοβουλευτικές ομάδες φαίνεται πως εξασφάλισε τους 151 για την κρίσιμη διαδικασία γι αυτό και οι περισσότεροι στην Ολομέλεια αλλά και στους διαδρόμους του κοινοβουλίου ασχολούνται με την Συμφωνία των Πρεσπών και με το πως θα διαμορφωθούν οι συσχετισμοί δυνάμεων.

Αυτό συμβαίνει γιατί το Μέγαρο Μαξίμου αναζητά νέα σύνθεση «εξάδας» βουλευτών από αυτή που της εξασφαλίζει την ψήφο εμπιστοσύνης.

Υπενθυμίζεται ότι ψήφο εμπιστοσύνης δίνουν οι: Ελενα Κουντουρά, Βασίλης Κόκκαλης, Θανάσης Παπαχριστόπουλος, Κώστας Ζουράρις, Κατερίνα Παπακώστα και Σπύρος Δανέλλης. Από αυτούς όμως οι Β. Κόκκαλης και Κ. Ζουράρις υποστηρίζουν ότι δεν θα ψηφίσουν υπερ της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Την ίδια ώρα οι υπηρεσίες της Βουλής αναζητούν τρόπους με τους οποίους η πλειοψηφία που αναμένεται να λάβει η κυβέρνηση να αποτυπωθεί στις κοινοβουλευτικές επιτροπές την στιγμή που το Μέγαρο Μαξίμου στηρίζεται από μια Κοινοβουλευτική Ομάδα 145 βουλευτών. Η συγκεκριμένη παραδοξότητα, προϊόν της πολιτικής συναλλαγής Τσίπρα – Καμμένου που ανακάτεψαν την κοινοβουλευτική τάξη προκειμένου να μεθοδεύσουν τις προσωπικές τους σκοπιμότητες, ίσως να οδηγήσει σε υπερβάσεις του Κανονισμού της Βουλής ώστε να μην «σκοντάψει» η Συμφωνία των Πρεσπών. Πάντως, ενδεχόμενες διαδικαστικές μεθοδεύσεις είναι πιθανό να οξύνουν υπέρμετρα την αντίδραση της αντιπολίτευσης.

Πλέον, στη συζήτηση το λόγο έχουν οι πολιτικοί αρχηγοί.  Στην σημερινή συνεδρίαση ακολουθείται η αντίστροφη σειρά, και έτσι πρώτος τοποθετείται ο αρχηγός της μικρότερης σε δύναμη κοινοβουλευτικής ομάδας, δηλαδή ο κ. Βασίλης Λεβέντης της Ενωσης Κεντρώων,  ακολουθούν οι Σταύρος Θεοδωράκης, Πάνος Καμμένος, Δημήτρης Κουτσούμπας, Νίκος Μιχαλολιάκος και Φώφη Γεννηματά για να λήξει με την μονομαχία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αλέξη Τσίπρα.

Αμέσως μετά (σ.σ. αναμένεται κατά τις 22:30 – 23:00) θα ξεκινήσει η διαδικασία της ψηφοφορίας που θα διεξαχθεί ονομαστικά και φανερά δια ανατάσεως της χειρός και όχι με το ηλεκτρονικό σύστημα που έχει εγκατασταθεί τους τελευταίους μήνες στην Ολομέλεια.

Η συγκεκριμένη τακτική θα δώσει την ευκαιρία στους βουλευτές να δηλώσουν με καθαρότητα και παρρησία την ψήφο τους. Πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλης Κόκκαλης βρίσκονται στην Κίνα, συμμετέχοντας σε αποστολή της κυβέρνησης και θα τοποθετηθούν με επιστολική ψήφο.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By