Δευτέρα, 17 Μαΐου, 2021

Λιβυή: Aπόπειρα δολοφονίας του Πρωθυπουργού

Τραυματίστηκε μόνο ένας σωματοφύλακας και οι ένοπλοι διέφυγαν

21826693_Mideast_Libya_JPEG_0a10d.limghandler

Ένοπλοι προσπάθησαν να δολοφονήσουν τον επικεφαλής της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Λιβύης, Αμπντουλάχ αλ Θίνι, επιτιθέμενοι στην οχηματοπομπή που τον μετέφερε στο αεροδρόμιο του Τομπρούκ.

Η Λιβύη έχει βυθιστεί στο εμφύλιο χάος, με την αναγνωρισμένη κυβέρνηση να έχει καταφύγει στο Τομπρούκ, ισλαμιστικές ομάδες να έχουν εγκαταστήσει «αντίπαλη κυβέρνηση» στην Τρίπολη και μικρότερες ομάδες -ανάμεσά τους και τζιχαντιστικές- να ελέγχουν διάφορες νησίδες στη λιβυκή επικράτεια.

Το βράδυ της Τρίτης, ο αλ Θίνι είχε φύγει από την συνεδρίαση του εκτοπισμένου Κοινοβουλίου με προορισμό το αεροδρόμιο όταν, σύμφωνα με τα όσα είπε στη συνέχεια ο ίδιος στο Al Arabiya, εμφανίστηκαν αυτοκίνητα με ενόπλους που πυροβολούσαν προς το μέρος του.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης του Τομπρούκ Αρίς Σαΐντ, τραυματίστηκε ελαφρά ένας φρουρός πριν οι δράστες διαφύγουν. Οι εργασίες του Κοινοβουλίου ανεστάλησαν μέχρι την επόμενη εβδομάδα.

Πριν το περιστατικό, ομάδες ενόπλων είχαν συγκεντρωθεί έξω από το κτίριο που γινόταν η κοινοβουλευτική συνεδρίαση και προσπάθησαν να κάνουν έφοδο, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.

Η πλευρά της κυβέρνησης περιορίστηκε να αποδώσει την επίθεση σε «διεφθαρμένους πολιτικούς χρηματοδότες» που έχουν διασυνδέσεις με τις φυλές του Τομπρούκ. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν έγινε πιο συγκεκριμένος, όμως αξιωματούχοι έσπευσαν, ανώνυμα, να δείξουν προς την κατεύθυνση ισχυρού επιχειρηματία που προέρχεται από την τοπική φυλή, του Χασάν Τατανάκι, που φέρεται να εποφθαλμιά κυβερνητική θέση.

(Visited 1 times, 1 visits today)