Πέμπτη, 8 Δεκεμβρίου, 2022

Λιβύη: Σύλληψη σχεδόν 600 παράτυπων μεταναστών

«Η ακτοφυλακή συνέλαβε σήμερα το πρωί 585 παράνομους μετανάστες από διάφορες αφρικανικές χώρες, όπως από τη Σομαλία, την Ερυθραία, την Γκάνα και το Μαλί»

metanastes3

Άνδρες της ακτοφυλακής της Λιβύης συνέλαβαν σήμερα περίπου 600 παράτυπους Αφρικανούς μετανάστες, μεταξύ των οποίων και μία έγκυο και 18 παιδιά, που προσπαθούσαν να φύγουν με ένα ψαροκάικο με προορισμό την Ευρώπη, ανέφερε ένας αξιωματικός των υπηρεσιών ασφαλείας.

Η Λιβύη, που έχει βυθιστεί στο χάος και σπαράσσεται από συνεχείς συγκρούσεις μετά την ανατροπή του Μουάμαρ Καντάφι, πριν από τέσσερα χρόνια, έχει μετατραπεί σε σημαντικό κόμβο για τους διακινητές ανθρώπων που έναντι αμοιβής αναλαμβάνουν να μεταφέρουν Αφρικανούς μετανάστες στην Ιταλία.

Τουλάχιστον 900 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους τον περασμένο μήνα στα ανοιχτά των λιβυκών ακτών, όταν ένα υπερφορτωμένο πλοιάριο ανατράπηκε στην προσπάθειά του να φτάσει στη Λαμπεντούζα. Χιλιάδες άλλοι επιχειρούν σε καθημερινή βάση τον επικίνδυνο διάπλου.

«Η ακτοφυλακή συνέλαβε σήμερα το πρωί 585 παράνομους μετανάστες από διάφορες αφρικανικές χώρες, όπως από τη Σομαλία, την Ερυθραία, την Γκάνα και το Μαλί», έκανε γνωστό ο Μοχάμεντ αλ Γουάιλι, ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας της αστυνομίας που είναι αρμόδια για θέματα αντιμετώπισης της παράτυπης μετανάστευσης.

Σύμφωνα με τον Γουάιλι οι μετανάστες θα αναχωρούσαν από τη Σαμπράτα, ένα λιμάνι δυτικά της Τρίπολης, και ο τελικός προορισμός τους ήταν η Ιταλία.

Οι λιβυκές αρχές, υπό την πίεση των Βρυξελλών να σταματήσουν τη ροή των μεταναστών, ανακοίνωσαν την Κυριακή ότι εντόπισαν πολλά πλοιάρια που μετέφεραν περίπου 500 ανθρώπους και τα ανάγκασαν να επιστρέψουν στη Λιβύη. Οι συλληφθέντες μετανάστες συχνά οδηγούνται σε κέντρα κράτησης όπου μπορεί να παραμείνουν για πολλούς μήνες, όπως υποστηρίζουν οι οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η ακτοφυλακή της Λιβύης έχει ελάχιστα μέσα στη διάθεσή της και χρησιμοποιεί ψαρόβαρκες ή ρυμουλκά για να σταματήσει την παράνομη μετανάστευση.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By