Παρασκευή, 27 Μαΐου, 2022

Λιβύη: Οι Ρώσοι προσλαμβάνουν Σύρους για να πολεμήσουν στο πλευρό του Χαφτάρ

Οι προσπάθειες της Ρωσίας να στρατολογήσουν Σύρους για να πολεμήσουν στη Λιβύη για τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ επιταχύνθηκαν τον Μάιο, με την πρόσληψη εκατοντάδων μισθοφόρων, μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο καλά πληροφορημένες πηγές.

Η ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία Wagner Group διεξάγει τη μίσθωση με την επίβλεψη του ρωσικού στρατού, σύμφωνα με δύο ανώτερες πηγές αντιπολίτευσης της Συρίας και μία περιφερειακή πηγή. Ένα πρώην μέλος του ομίλου Wagner δήλωσε στο Reuters ότι έστειλε για πρώτη φορά Σύριους στη Λιβύη το 2019.

Οι νέες προσλήψεις στη ρωσική προσπάθεια υπέρ του Χαφτάρ περιελάμβαναν 300 από την περιοχή Χομς, μεταξύ των οποίων πρώην μαχητές του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, σύμφωνα με μία από τις δύο ανώτερες πηγές αντιπολίτευσης, και περίπου 320 από τα νοτιοδυτικά, ανέφερε μια τρίτη πηγή.

Ο ρυθμός πρόσληψης αυξήθηκε καθώς οι μάχες της Λιβύης εντάθηκαν και ο πόλεμος στη Συρία κόπασε, είπε η περιφερειακή πηγή.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, το οποίο αναφέρει για τη Συριακή σύγκρουση χρησιμοποιώντας ένα δίκτυο πηγών επί τόπου, περισσότεροι από 900 Σύριοι προσλήφθηκαν από τη Ρωσία για να πολεμήσουν στη Λιβύη τον Μάιο.

Οι μαχητές εκπαιδεύονται σε μια βάση στη Χομς προτού πάνε στη Λιβύη, σύμφωνα με τις πηγές που ανέφεραν μισθούς από 1.000 έως 2.000 δολάρια το μήνα.

Η μετακίνηση μαχητών στη Λιβύη παραβιάζει ένα εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ και ο ενεργός απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Λιβύη στις 19 Μαΐου προέτρεψε το Συμβούλιο Ασφαλείας να σταματήσει «μια μαζική εισροή όπλων, εξοπλισμού και μισθοφόρων».

Η Ρωσία υπήρξε ένθερμος σύμμαχος του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ, βοηθώντας τον να συντρίψει την εξέγερση στη χώρα του. Η συμμετοχή της Μόσχας στη Λιβύη αποτελεί επέκταση της φιλοδοξίας της να ασκήσει επιρροή στην Ανατολική Μεσόγειο, λένε ορισμένοι ειδικοί.

Η Αίγυπτος και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προσέφεραν επίσης υποστήριξη στον Χαφτάρ επειδή υποπτεύονται ότι η GNA έχει δεσμούς με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, μια ισλαμιστική ομάδα στην οποία αντιτίθενται έντονα.

Ο Αλ Σίσι ανακοίνωσε σχέδιο εκεχειρίας για τη Λιβύη

Η Τουρκία, εν τω μεταξύ, λέει ότι παρέχει στρατιωτική υποστήριξη στην αντίπαλη πλευρά της σύγκρουσης, τη διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) που εδρεύει στην Τρίπολη.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε τον Φεβρουάριο ότι μαχητές από τον Συριακό Εθνικό Στρατό που υποστηρίζονται από την Τουρκία βρίσκονταν στη Λιβύη, καθώς και ο στρατός της Τουρκίας.

Η Τουρκία έχει κάνει συμφωνίες με την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας για τα θαλάσσια σύνορα, θέλοντας να εδραιώσει τα δικά της συμφέροντα στην περιοχή.

Ερντογάν: Τουρκία και Λιβύη θα προχωρήσουν σε έρευνες στην Aνατολική Μεσόγειο

Η ανάμειξη της Ρωσίας και της Τουρκίας σε αντίπαλες πλευρές της σύγκρουσης στη Λιβύη αντιστοιχούν με αυτή στη Συρία, όπου επίσης υποστήριξαν τις αντιμαχόμενες πλευρές. Υπάρχει κίνδυνος επίσης να επιδεινώσει τη σύγκρουση, προειδοποιούν ειδικοί.

Η Wagner Group έχει αναπτύξει 1.200 ανθρώπους στη Λιβύη σύμφωνα με μια εμπιστευτική έκθεση των Ηνωμένων Εθνών που περιήλθε στην κατοχή του Reuters τον Μάιο. Το ρωσικό κράτος αρνήθηκε ότι έχει δυνάμεις στη Λιβύη.

Όταν ρωτήθηκε τον Ιανουάριο εάν η Wagner Group αγωνίζεται στη Λιβύη, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είπε ότι εάν υπάρχουν Ρώσοι στη Λιβύη, δεν εκπροσωπούν το ρωσικό κράτος, ούτε πληρώνονται από το κράτος.

Εκπρόσωπος του Λιβυκού Εθνικού Στρατού του Χαφτάρ αρνήθηκε ότι είχε στρατολογήσει Σύριους μαχητές. Ο ίδιος τόνισε επανειλημμένα την παρουσία Σύριων που πολεμούν στο πλευρό του εχθρό του.

Η Τουρκία έχει προμηθεύσει με drone, αεροπορική άμυνα, και συμβούλους την GNA.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By